Politică

Guvernul a amanat depunerea legii bugetului in Parlament

Guvernul a amanat depunerea legii bugetului in Parlament

Premierul Tariceanu nu va trece bugetul prin angajarea raspunderii, spune presedintele Camerei

09.10.2008, 18:14 15

Urmatorul guvern va fi investit la 14 decembrie. Potrivit legii finantelor publice, proiectul legii bugetului pentru anul urmator trebuie depus in Parlament pana la 10 octombrie, adica astazi. Olteanu a dezmintit ca Guvernul Tariceanu ar intentiona sa treaca legea bugetului prin angajarea raspunderii in fata Parlamentului pentru a fi demis in acest mod si a iesi nesifonat din disputa cu sindicatele privind majorarile salariale cerute de profesori, functionari publici si medici.

"Proiectul legii bugetului este finalizat si va fi depus probabil in Parlament saptamana viitoare", spune Olteanu.
Documentul nu cuprinde majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, votata saptamana trecuta de Parlament.
De altfel, Guvernul a contestat ieri la Curtea Constitutionala legea de majorare a salariilor profesorilor, document in care spune ca acceptarea acestei masuri va determina "discrepante bugetare majore" intre categoriile de bugetari.
In documentul transmis Curtii se arata ca pentru majorarea salariilor in invatamant cu 50% nu au fost precizate sursele de finantare.
Aceasta masura va determina si alte categorii sociale sa formuleze solicitari similare de cresteri salariale, ceea ce va obliga, in final, la majorarea salariului minim brut pe economie si a punctului de pensie, se arata in document.
Numai ca judecatorii constitutionalisti nu judeca aceste lucruri, ci constitutionalitatea legii. De aceea, Guvernul spune ca, atunci cand au aprobat majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, parlamentarii nu au indicat si sursa de finantare, cum cere legea. Anterior, ministrul finantelor Varujan Vosganian afirmase ca efortul bugetar pentru aceste majorari va depasi 300 mil. euro in acest an si 1,5 mld. euro anul viitor.
Revendicarile de care vorbeste documentul au fost deja formulate. Ieri functionarii publici au organizat o greva de avertisment de doua ore si un miting in fata Guvernului. Astazi incep negocierile sindicatelor cu Executivul pe marginea acestor revendicari.
Cum va iesi Executivul din aceasta situatie?
Analistul politic Cristian Parvulescu crede ca Guvernul are trei solutii. Prima este sa negocieze si sa temporizeze asteptand sentinta de la Curtea Constitutionala.
"Aceasta este solutia cea mai simpla, dar liberalii sunt tentati de spectacol. Pentru ca criza economica care nu mai este una doar financiara va avea consecinte electorale asupra lor mai ales in cazul in care puterea de cumparare va scadea in urmatoarele saptamani. O a doua varianta: Pot incerca, asa cum se aude, angajarea raspunderii (Olteanu neaga acest lucru - n.n.) pe proiectul legii bugetului, care nu cuprinde majorarile aprobate de Parlament, caz in care Guvernul va cadea. Guvernul va pleca - oricum este la final de mandat -, dar PNL va putea spune pe ultima suta de metri macar ca a fost consecvent cu doctrina liberala. O a treia posibilitate este sa nu reactioneze deloc. Timpul este in favoarea lor", spune analistul.
Timpul este in favoarea liberalilor doar daca alegerile se tin la termen, pentru ca tot la Curtea Constitutionala exista o sesizare a PRM care contesta faptul ca Executivul a stabilit componenta a patru colegii uninominale si nu comisia parlamentara speciala, asa cum spune legea alegerilor. Daca Curtea da dreptate PRM, atunci e foarte posibil ca alegerile stabilite pentru 29 noiembrie sa fie amanate, intrucat s-ar putea sa nu mai existe timp pentru a remedia o neregularitate ce ar putea fi constatata de judecatori in sedinta programata pentru 28 octombrie.
Cristian Parvulescu reaminteste ca orice decizie luata de acest guvern va avea influente majore asupra politicilor urmatorului executiv.
Dupa ce, cu o saptamana inainte, PSD, alaturi de toate celelalte partide, votase pentru majorarea salariilor profesorilor, seful social-democratilor Mircea Geoana a afirmat miercuri ca este obligatoriu ca Guvernul sa adopte o atitudine prudenta in cheltuirea banului public la final de mandat, impunandu-se o ratio-nalizare dramatica a cheltuielilor bugetare.
"Este obligatoriu ca exercitiul bugetar pe 2008 sa se incheie cu un deficit de maxim 2,5% din PIB", a sustinut Geoana, care a solicitat Guvernului un plan de actiuni concret pentru atingerea acestui scop. "Probabil ca domnul Geoana se pregateste pentru viitorul guvern si ne prezinta o schita de proiect", comenteaza Parvulescu. El sustine ca politicienii trebuie sa fie extrem de prudenti cand vine vorba de cheltuieli publice, mai ales in actualul context economic international: "Am vazut cum o tara care are o crestere economica de 6% (Islanda - n.n.) a intrat in faliment. Cresterea economica nu-ti da nicio garantie. Nu stim acum care va fi iesirea din criza".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO