Politică

Guvernul contesta majorarile salariale, sindicatele dau in judecata Executivul

Guvernul contesta majorarile salariale, sindicatele dau in judecata Executivul

Parlamentul i-a pus lui Traian Basescu un cartof fierbinte in mana. Seful statului poate promulga lege pentru care Guvernul spune ca nu are bani sau o poate intoarce inapoi pentru un nou vot al Legislativului, spre supararea sindicatelor.

05.10.2008, 18:12 26

Toate partidele au aprobat saptamana trecuta in Camera Deputatilor un amendament al PSD de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, ceea ce a antrenat revendicari din partea altor categorii de bugetari - functionarii publici si medicii - care ameninta cu greve si cu blocarea administratiei, daca nu li se majoreaza si lor salariile.

Guvernul a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu un posibil conflict intre Executiv si Legislativ provocat de adoptarea legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50%, intrucat aceasta majorare nu prevede si sursa de finantare care se ridica la 300 mil. euro anul acesta si la 1,4 mld. euro anul viitor, potrivit Finantelor.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca i-a transmis presedintelui Traian Basescu un document in acest sens si ca astazi se va consulta si cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei Mugur Isarescu pe tema efectelor deciziei Parlamentului de majorare a salariilor.
Precizarea este importanta pentru ca presedintele poate promulga legea (traseul ei parlamentar nu este finalizat, dar oricum nu mai este nimic de facut acum, de vreme ce Camera este decizionala in acest caz) sau o poate intoarce in Parlament. Presedintele nu a spus limpede pana acum daca va promulga legea (la o intrebare a jurnalistilor daca o va promulga sau nu, el a raspuns "Cum sa nu!", ceea ce poate fi citit si intr-o nota ironica).
Anuntul majorarii salariilor profesorilor a antrenat un val de revendicari din partea functionarilor publici si a medicilor, dar aceste revendicari sunt respinse de Guvern. Potrivit calculelor ministrului economiei si finantelor, o crestere generalizata a salariilor bugetare cu 50 de procente ar echivala cu un deficit consolidat de 7% din PIB anul viitor sau cu anularea tuturor investitiilor din aceste sectoare.
Presedintele Federatiei Sindicatelor Functionarilor, Vasile Marica, a anuntat insa ca functionarii publici din administratia centrala si locala vor intra in greva generala, incepand de joi, daca nu primesc la randul lor o majorare salariala de 50%.
Este acum clar ca parlamentarii nu au anticipat valul de revendicari financiare pe care l-a declansat votul din Parlament.
Premierul l-a iertat pe moment pe ministrul educatiei Cristian Adomnitei care a votat si el pentru aceasta majorare pe care a contestat-o doar o zi mai tarziu.
De asemenea, premierul liberal a justificat indirect votul dat de parlamentarii liberali in favoarea unui proiect pentru care Guvernul spune ca nu are bani afirmand ca toti deputatii au fost cuprinsi "de un val de entuziasm".
Sindicatele din educatie nu au inghitit explicatiile guvernului si au anuntat ca examineaza ipoteza actionarii in judecata a premierului si a sefului finantelor pe motiv ca ar fi creat o "isterie colectiva" prin declaratii care ridica o parte a bugetarilor impotriva altora.
Sefii partidelor de opozitie au facut si ei un pas inapoi, dar, in diverse luari de pozitie, au dat vina pe Guvern pentru ceea ce s-a intamplat in Camera Deputatilor.
Potrivit sefului PSD, Mircea Geoana, majorarea salariilor profesorilor nu trebuie transferata neaparat intregului sistem. Geoana a sustinut ca aceasta majorare a fost aprobata in conditiile in care Guvernul a anuntat in repetate randuri ca nu are probleme financiare.
Seful social-democratilor a declarat ieri ca banii pentru sustinerea cresterii salariilor profesorilor se gasesc in fondurile Ministerului Educatiei si ca deputatii PNL si PD-L au avut "constiinta" cand au votat aceasta majorare.
"Din informatiile si din executia bugetara a Educatiei s-au cheltuit pana in acest moment decat 47% din bugetul ministerului. Avem o lipsa de executie bugetara de 3,3 miliarde de euro pe ultimii patru ani de zile. Bani sunt in bugetul Ministerului Educatiei", a mai spus presedintele PSD.
Geoana nu intelege de ce se invoca criza financiara externa atunci cand se vorbeste de imposibilitatea sustinerii majorarii salariilor cu 50% pentru profesori.
"Nu este normal sa invocam criza financiara externa care pana ieri nu exista. Am auzit chiar analisti si economisti mai mult partizani politici care spun ca deprecierea cursului valutar si faptul ca s-a ajuns la 3,9 lei pentru un euro este rezultatul legii privind cresterea salariilor pentru profesori. Pai aceasta lege nici nu a intrat in vigoare", a comentat Geoana.
"Intrebarea pe care o adresez domnului Tariceanu este de ce nu au fost PNL si ministrii sai cand s-a dezbatut legea? De ce nu a spus atunci in fata Parlamentului ca sunt problemele pe care le invoca ei acum? De ce nu recunosc acum ca este faliment al politicii macroeconomice, fiscale si bugetare a programului Aliantei?", s-a intrebat liderul PSD.
Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan (este de remarcat ca parlamentarii PD-L au votat pentru aceasta lege), a acuzat PNL si PSD deopotriva ca organizeaza pomeni electorale.
"PNL este cel care a inceput cu aceste pomeni electorale, iar PSD nu a facut altceva decat sa le multiplice, prin initiativele proprii. Economia reactioneaza insa atunci cand politicienii pierd din mana o politica rationala. Economia se corecteaza singura, insa acest mod de corectare este unul care saraceste populatia. Este cel mai nenorocit mod de corectare a unor politici iresponsabile, niciun guvern responsabil nu isi doreste o asemenea corectare prin rabufnirea inflatiei, cresterea dobanzilor la credite si a datoriilor tarii", a afirmat Stolojan, citat de Mediafax.
 

 

Calin Popescu-Tariceanu (PNL)
premier, candidat pentru un nou mandat
"Daca va veni PSD la putere, probabil ca intr-un an reusesc sa puna economia in genunchi, dar va spun ca nu trebuie sa asteptam un an, probabil ca in trei luni se rezolva. Masurile politicianiste se vor intoarce impotriva puterii de cumparare."
 
Mircea Geoana (PSD)
candidat pentru pozitia de prim-ministru
"De ce nu a spus atunci (PNL- n.n.) in fata Parlamentului ca sunt problemele pe care le invoca ei acum? De ce nu recunosc acum ca este un faliment al politicii macroeconomice, fiscale si bugetare a programului Aliantei?"
 
Theodor Stolojan (PD-L)
candidat pentru pozitia de prim-ministru
"Aceasta lege este asteptata de mult timp, dar actualul Guvern nu poate pentru ca nu mai are credibilitate, este la mana PSD. PNL este cel care a inceput cu aceste pomeni electorale, iar PSD nu a facut altceva decat sa le multiplice, prin initiativele proprii."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO