Politică

Guvernul ingheata salariile profesorilor dupa ce presedintele a promulgat legea de majorare a lor cu 50%

Guvernul ingheata salariile profesorilor dupa ce presedintele a promulgat legea de majorare a lor cu 50%

Traian Basescu, presedintele Romaniei: Ideea ca nu sunt bani nu este o realitate, bugetul poate fi asezat pe prioritati, or, din acest punct de vedere, este doar o chestiune de vointa: daca vrei sa asiguri finantarea sistemului de educatie sau nu, daca vrei sa asiguri resurse pentru salariile profesorilor sau nu.

26.10.2008, 17:23 98

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat de mai multe ori ca va bloca administrativ aceasta lege, in vreme ce presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu a explicat ieri pentru ZF cum se vor petrece lucrurile: "Nu vad o alta solutie. O ordonanta urgenta de prorogare (amanare - n. red.) intrarii in vigoare a acestui act normativ pana la adoptarea unei legi unice a salarizarii este sin-gura solutie".

Guvernul se teme ca si alti bugetari vor cere aceste majorari care, acordate, vor conduce, potrivit premie-rului, la o inflatie de peste 10%. Blocarea majorarii salariilor ar urma sa fie decisa maine intr-o sedinta de Guvern, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Traian Basescu a promulgat legea votata in unanimitate de catre Parlament prin care salariile cadrelor didactice sunt majorate cu 50%, fata de 9%, cat convenise Guvernul cu sindicatele. Curtea Constitutionala, sesizata de Guvern, a spus ca legea este constitutionala.
Aceste sume ce ar urma sa fie indreptate spre majorari salariale trebuie insa sa fie cuprinse intr-o lege a bugetului. Saptamana viitoare Guvernul urmeaza sa-si dea OK-ul pentru legea bugetului de stat pe 2008, care nu include majorarile salariale pentru profesori, nici cele pentru pensionarii din grupele I si II de munca sau cele produse de asa-numita "lege a mamelor", prin care femeilor care au nascut li se acorda 85% din salariu pe perioada de doi ani a concediului postnatal. Toate aceste masuri au fost adoptate de Parlament in ajunul campaniei electorale. Majorarile decise de Parlament se ridica, cumulat, la aproximativ 2 miliarde de euro, adica 2,9% din Produsul Intern Brut pe 2009, calculat in raport cu o crestere economica de 6%. Numai pentru salarizarea profesorilor, efortul bugetar va fi de 300 mil. euro pana la finele anului 2008 si de 1,5 mld. euro in 2009, potrivit ministrului finantelor Varujan Vosganian. Pentru majorarea pensiilor la grupele I sI II de munca, efortul bugetar este de 250 de milioane in 2009, iar pentru "legea mamelor" de 47 mil. euro. Toate aceste majorari trebuie incluse in legea bugetului de stat pentru a deveni functionale.
 
 
Calin Popescu-Tariceanu, seful Executivului: Eu le-as spune sindicatelor sa mearga la Cotroceni pentru ca acolo e, poate, fabrica de bani! In momentul de fata, economia Romaniei este puternica, stabila, performanta, puternica si pregatita sa faca fata contextului economic international dificil. Dar cu astfel de masuri, daca le adoptam, va spun clar ca ingenunchem economia Romaniei.
 
 
Legea bugetului de stat este cel mai important act normativ al unui an, pentru ca el stabileste destinatia banilor statului pe parcursul acelui an. Daca parlamentarii vor fi de acord cu bugetul lui Tariceanu care nu include majorarea salariilor profesorilor, ei vor anula formal decizia luata in unanimitate la inceputul lui octombrie, prin care au hotarat ca vor acorda 50% in plus profesorilor incepand cu 1 oc-tombrie 2008.
Pe de alta parte, este greu de crezut ca legea bugetului de stat va putea fi adoptata pana la alegerea noului Parla-ment, campania electorala urmand sa inceapa in mod oficial vinerea viitoare. Experienta anilor electorali trecuti arata ca parlamentul isi reduce substantial activitatea in perioada campaniilor, asa ca este foarte probabil ca bugetul pe 2009 sa fie votat de viitorul Parlament, ales pe 30 noiembrie. Ar ramane, asadar, in sarcina viitorilor senatori si deputati sa hotarasca daca vor acorda sau nu profesorilor majorarile salariale de 50%, prin modificarea legii bugetului de stat in forma pe care actualul Guvern ar urma sa o adopte in aceasta saptamana.
resedintele Traian Basescu a spus vineri, dupa ce a promulgat legea, ca Guvernul are bani pentru a sustine majorarea si ca poate schimba destinatia unei parti a banilor din acest buget, indreptandu-i catre salari. Banii pentru investitii pot veni din fondurile europene neaccesate, a mai spus seful statului.
"Dupa ce doi ani efortul principal a fost pe investitii, si el trebuie sa continue, obiectivul major acum este sa stimulam apropierea de sistemul de educatie a unor absolventi de facultate valorosi. (...) Cu 700 de lei pentru un profesor incepator, cu 1.800 de lei pentru un profesor dupa 25 de ani de educatie nu se poate apropia nimeni cu incredere de acest sistem, asa ca specialistii valorosi nu vor veni catre educatie", a justificat presedintele promulgarea legii majorarii salariilor profesorilor.
Guvernul a alocat Educatiei in 2009, potrivit proiectului legii bugetului, 6% din PIB.
Insa premierul Calin Popescu Tariceanu a replicat de la Guvern ca nu va da curs majorarii, pentru ca nu sunt bani, si a cerut sindicalistilor din celelalte federatii sa picheteze Presedintia, pentru ca acolo s-ar decide mai nou majorarile de salariale. "Mergeti la Cotroceni, pentru ca acolo este fabrica de bani", i-a indemnat seful Executivului pe sindicalisti intr-o emisiune televizata. Ieri, premierul a reluat subiectul afirmand ca aprobarea de catre Parlament si promulgarea de catre presedinte a majorarilor de salarii si pensii sunt "absolut fantasmagorice" si ca "asemenea politici vor narui cresterea economica" in cateva luni.
Principalele sindicate au anuntat ca vor intra in greva daca restul bugetarilor nu vor primi majorari salariale de 50%, precum profesorii.
Situatia tensionata creata de salariile profesorilor nu a ramas fara urmari in plan politic, reprezentanti ai opozitiei amenintand cu depunerea unei motiuni de cenzura in cazul in care Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament pe o lege de anulare a majorarii salariilor profesorilor. In cazul in care Guvernul va da o ordonanta de urgenta de blocare a majorarilor salariale, PD-L va cere ca ea sa fie discutata in regim de urgenta de Parlament si anulata, potrivit liderului partidului Emil Boc.
Alternativa la majorarea salariilor profesorilor este demisia Guvernului, sustin PD-L si PSD. Tariceanu afirma insa ca nu va demisiona. "Nu imi dau demisia, pentru ca nu exista niciun motiv. Ar insemna o recunoastere ca esti invins", a spus el sambata la Realitatea TV.
Amenintarea cu motiunea de cenzura nu sperie insa Guvernul, in conditiile in care mandatul sau expira dupa alegerea noului Parlament, iar PSD si PD-L nu au reusit sa colaboreze in momente similare, pentru ca cele doua formatiuni, separat, nu au numarul necesar de voturi pentru demiterea lui Guvernului.
Majorarea salariilor din educatie cu 50% reprezinta un semnal "extrem de negativ", intrucat deschide calea pentru solicitari de crestere a remuneratiilor si in alte sectoare si ridica probleme de finantare a deficitului bugetar intr-un context international nefavorabil, afirma analistii economici. "Riscul major indus de majorarea salariilor profesorilor este ca si ceilalti vor cere acelasi lucru. Cred ca majorarea salariilor va creste riscurile cu privire la perspectivele economiei romanesti, care erau deja umbrite de inasprirea conditiilor de creditare la nivel global. Deci este o veste negativa", a declarat pentru ZF Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings. El a explicat ca datoria publica redusa pe care o are Romania este un element de sustinere a ratingului, dar a estimat ca riscurile unor viitoare relaxari fiscale vor submina acest punct forte. "Efectele deciziei vor fi fara indoiala unele negative. Finantarea va fi extrem de dificil de facut. Trebuie sa fim extrem de precauti in privinta politicilor publice", a afirmat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.
Dragos Pislaru, director executiv al companiei GEA Strategy & Consulting, considera ca problema nu este in primul rand cresterea deficitului bugetar, ci capacitatea de finantare a acestuia.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO