Politică

Iliescu: Ce a apărut în plus din vară până acum ca să existe motivare pentru suspendarea lui Băsescu?

Iliescu: Ce a apărut în plus din vară până acum ca să exite motivare pentru suspendarea lui Băsescu?

Autor: Departamentul Politic

02.11.2012, 17:31 1163

Întrebat dacă el consideră oportună o nouă suspendare a preşedintelui Băsescu, Ion Iliescu a răspuns: "Nu-s convins de această chestiune. Trebuie argumentată. A fost recent o încercare în timpul verii...".

"Ce a apărut în plus din vară până acum ca să existe motivare? Asta trebuie să fie problema de fond pentru noi?", a adăugat Iliescu.

În opinia sa, USL trebuie să se concentreze pe alegerile parlamentare şi formarea unei majorităţi stabile.

"De ce avem nevoie de scormonire a unor chestiuni când nu există motivaţie? Eu nu văd motivaţie anume pentru un asemenea pas", a mai spus preşedintele de onoare al PSD.

Ion Iliescu a susţinut, însă, că "de facto" Traian Băsescu a fost demis la referendumul din 29 iulie, iar Curtea Constituţională nu a avut motive constituţionale reale pentru a respinge acest lucru. Iliescu a invocat în acest sens datele ultimului recensământ al populaţiei.

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, referindu-se la ideea unei noi suspendări din funcţie a preşedintelui Băsescu, că "mulţi dintre politicienii români ar face bine dacă ar scăpa de obsesia care îi bântuie de dimineaţă până seara".

Fostul premier a fost întrebat dacă este cazul unei noi suspendări a preşedintelui Traian Băsescu, în contextul în care preşedintele PE, Martin Schulz, i-a îndemnat pe politicienii de la Bucureşti să lase deoparte luptele partizane.

"Cred că trecem de la sârbă la vals, ca să mă exprim elegant. Nu are nicio legătură discursul preşedintelui cu a doua parte a întrebării... E un subiect care mi se pare că este adus în discuţie într-un mod nepotrivit, cred că România şi mediul politic, mulţi dintre politicienii români ar face bine dacă ar scăpa de obsesia care îi bântuie de dimineaţă până seara", a precizat Tăriceanu.

El a mai susţinut că România a fost slăbită în plan european de episodul suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

"O ţară cum este România care vara trecută a fost în mod predominant măcinată de acest conflict politic major nu poate să contribuie cu deplinătatea forţelor sale ca problemele europene să-şi găsească o rezolvare. Cu alte cuvinte, noi nu ne putem aduce contribuţia pe care mulţi o aşteaptă pentru că România este într-un fel slăbită în urma acestei situaţii politice pe care am traversat-o în vara trecută", a explicat liderul deputaţilor PNL.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că este de acord cu Crin Antonescu atunci când acesta a spus că nu va fi cazul unei noi suspendări a lui Traian Băsescu, el arătând că, în situaţia în care USL va câştiga peste 50%, numirea premierului USL e singura soluţie de stabilitate.

Premierul a arătat că orice altă soluţie decât desemnarea premierului din partea alianţei care a câştigat ar reprezenta o criză politică de care România nu are nevoie.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani", transmisă de Pro TV, că Traian Băsescu va fi suspendat din nou, la sfârşitul acestui an, respectiv după alegerile parlamentare, dacă nu îl va numi premier pe Victor Ponta, în ipoteza în care USL câştigă alegerile.

Antonescu a precizat că nu crede că acest lucru se va întâmpla şi a menţionat că o nouă suspendare a lui Traian Băsescu nu reprezintă un punct de program al USL, nici declarat, nici nedeclarat.

Întrebat de moderator dacă exclude o nouă suspendare a lui Traian Băsescu în 2013, Antonescu a imaginat scenariul suspendării chiar în 2012, în cazul în care Traian Băsescu ar refuza să ia act de voinţa politică exprimată de electorat la alegerile parlamentare.

Ideea unei noi suspendări din funcţie a preşedintelui Băsescu a fost lansată de către preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO