Politică

In terenul cui se afla mingea?

16.12.2004, 00:00 14

La Bruxelles, se vor afla maine Ion Iliescu, presedinte, Traian Basescu, viitor presedinte si Adrian Nastase, premier.
Fara doar si poate ca inchiderea negocierilor de aderare, este un moment important. Va exista, dupa cum arata toate semnalele, si un calendar viitor.
Semnarea Tratatului de aderare, in primavara viitoare, (Parlamentul European a propus data de 9 mai) si aderarea efectiva la 1 ianuarie 2007. Dar nimic nu este batut in cuie. Documentele Comisiei Europene arata ca aderarea poate fi amanata cu un an, daca, potrivit limbajului birocratic de la Bruxelles, "Romania nu-si face temele".
Initial, acest lucru a fost consemnat in documentul de strategie care a insotit ultimul raport de tara. O astfel de clauza de salvgardare va fi aplicata si Bulgariei.
Grabite sa inchida negocierile, autoritatile de la Bucuresti au acceptat o clauza de salvgardare suplimentara, care va fi aplicata pentru 11 domenii din dosarele Concurenta si Justitie si Afaceri Interne - ultimile doua capitole care mai erau in discutie la 8 decembrie.
Potrivit acesteia, negocierile sunt amanate cu un an daca mai mult de sapte membri ai UE constata ca Romania nu-si respecta angajamentele intr-un din cele 11 domenii de securitate.
Si sunt aici chestiuni precise, cum ar fi transmiterea la Bruxelles pana la 15 decembrie (ieri) a documentelor privind strategia in domeniul siderurgiei. Dar sunt si chestiuni greu cuantificabile. De pilda, "accelerarea consideabila a luptei impotriva coruptiei si, in particular, a coruptiei la nivel inalt". Ce elemente decid ca lupta impotriva coruptiei a fost accelerata si cine trebuie sa fie arestat pentru ca lupta sa tinteasca la nivel inalt?
Au fost aceste clauze acceptate din ratiuni electorale? Autoritatile au spus ca nu, ar fi, a explicat ministrul de externe, Mircea Geoana, o chestiune de tandem. Daca Romania nu ar fi inchis negocierile in acest an nu s-ar fi integrat in 2007 o data cu Bulgaria, a spus Geoana.
Dar, cu mult inaintea sa. fostul comisar pentru extindere, Gunter Verheugen, a spus ca nu ar fi o nenorocire daca Romania nu va incheia negocierile in acest an. Oricum este asteptata in UE in 2007 si aceasta este data importanta.
Mandatul si sfidarea careia a trebuit sa-i faca fata Comisia lui Romano Prodi din care a facut parte si Verheugen (el are alt post acum in comisia lui Barroso) a fost finalizarea extinderii cu 10 state. Cu Romania si Bulgaria, finalizarea negocierilor si fixarea unui calendar precis pentru cele doua tari.
Acest lucru s-a indeplinit. Dar pretul este corect? Unul dintre cei care a ridicat aceasta problema este viitorul sef al statului, Traian Basescu. El a spus ca va cere redeschiderea unor capitole de negociere si a nominalizat Concurenta si Energia. Pentru Concurenta Basescu ar vrea, dupa cum a spus, renegocierea cantitatii de otel pe care Romania s-a obligat sa o reduca atunci cand a inchis dosarul. Pentru Energie, el s-a referit la alinierea preturilor si ar dori ca acest lucru sa se intample mult mai tarziu decat s-a negociat deja.
Maine, la Bruxelles, i se va explica, poate, care sunt riscurile acestui demers. Teoteric pana la semnarea Tratatului de aderare - inca vreo patru luni, asadar, - atat Romania cat si Comisia poate cere renegocierea unui dosar. Practic, raspunsul a venit, rastit, de la Bruxelles. "E cam tarziu", a spus ministrul francez de externe, Michel Barnier. Iar Barnier putea sa taca pentru ca, oricum, n-are nici un amestec in aceasta afacere.
Se vede ca noul comisar pentru extindere, Olli Rehn, nu are doar rigoare, ci si umor. "Abia asteptam!", a spus el adaugand ca nu numai ca nu va avea nimic de castiga, dimpotiva, Romania ar avea de pierdut pentru ca Executivul european ar fi fost indulgent cu Bucurestiul. A fost invocat si situatia Bulgariei care a primit un raspuns similar atunci cand a dorit sa renegocieze capitolul Energia.
Deocamdata sunt tatonari. Si daca se poate renegocia unele aspecte, un lucru este clar. Nu se renegociaza angajamentele, cele 11 domenii de securitate, care pot amana integrarea. Nu se renegociaza angajamentele privind adoptarea legislatiei europene si mai ales punerea ei in practica. "Fara acestea, Romania nu putea finaliza negocierile", a spus Rehn.
Aceasta este sfidare careia trebuie sa-i faca noul guvern. Incheiate sau nu negocierile, semnat sau nu Tratatul de aderare, Romania se afla sub lupa Comisiei si sub ochiul viligent al lui Olli Rehn. Sunt multe de facut, iar costurile, inclusiv cele sociale, sunt mari.
Iar cat de decis este comisarul pentru extindere sa-si joace bine rolul am vazut deja. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO