Politică

Legislativul european ne este favorabil

16.12.2004, 00:00 16

Parlamentului European a aprobat raportul privind progresele inregistrate de Romania in egocierile de aderare si a recomandar Consiliului European inchiderea negocierilor cu Romania, pentru a permite semnarea tratatului de aderare in prima parte a anului viitor.
Raportul, intocmit raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici, subliniaza progresele, dar remarca si aspecte negative - coruptia, saracia, presiunile Executivului asupra magistratilor, atacurile la adresa ziaristilor.
La discutarea documentului in Comisia pentru afaceri externe, europerlamentarii au respins mai multe amendamente dure care cereau amanarea incheierii negocierilor.
Acum raportul este mai degraba favorabil. De altfe  noul Parlament European, ales in iunie, pare mult mai favorabila Romaniei. Vechiul Parlament a cerut, cu n an in urma chiar suspendarea negocierilor cu Romania.
Raportor era atunci Emma Nischolson care si-a schimbat parerea intre timp. Nu se poete insa spune ca nu exista destui critici ai romaniei in Legislativul european. De pilda, Ecologistul olandez Joost Lagendijk l-a acuzat pe Pierre Moscovici ca a prezentat o imagine prea pozitiva, partinitoare, a Romaniei.
Euro-parlamentarii au subliniat in raport ca o sursa majora de preocupare o reprezinta coruptia si putinele cazuri judecate de coruptie la nivel inalt.
Raportul sustine continarea monitorizarii stricte si atrege atentia Romaniei asupra posibilitatii amanarii aderarii cu un an, daca reformele nu progreseaza.
la votarea raportului in comisia de specialitate s-a discutat si despre acuzatiile de fraudare a alegerilor. Presedintele Comisiei de Relatii Externe, Elmar Brok a declarat ca, ele sunt dovedite, va ridica aceasta chestiune in plenul Parlamentului European, care va trebui sa adopte raportul. O pozitie sustinuta si de raportorul pentru Romania Pierre Moscovici. Lucrurile s-au lamurit intre timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO