Politică

Liberalii revendica meritul actualei dosariade

Liberalii revendica meritul actualei dosariade

Tariceanu le-a spus tinerilor din partidul sau ca actualul cutremur de pe scena politica este benefic

25.08.2006, 19:43 13

Premierul Calin Popescu Tariceanu a revendicat ieri pentru PNL meritul actualei discutii despre dosarele Securitatii, in vreme ce un alt liberal, Ludovic Orban, a declarat ca, daca presedintele Traian Basescu nu-si publica dosarul de Securitate, partidul sau nu-l va mai sustine pentru un nou mandat, in 2009.
Este insa corect ca un partid sau altul sa-si revendice, in aceasta etapa, meritul deconspirarii fostilor colaboratori ai Securitatii? Analistul politic Bogdan Teodorescu este categoric: "Nu este corect, iar in cazul liberalilor nici adevarat. Daca cineva ar putea sa-si asume vreun merit in aceasta poveste, acesta ar putea fi Traian Basescu, pentru ca el a dispus trecerea dosarelor de la SRI la CNSAS". Analistul nuanteaza: "Pe de alta parte, daca ne gandim ca Basescu a facut acest gest la presiunea liberalilor care il cautau la dosar, atunci putem sa le acordam un credit".
Analistul politic Daniel Barbu aminteste insa ca, inainte ca Traian Basescu sa dispuna trecerea arhivelor de la SRI la CNSAS, acest lucru fusese decis printr-o ordonanta de urgenta: "Daca privim lucrurile in ordine cronologica, liberalii au dreptate. Ca un om abil ce este, Basescu a vazut ordonanta si atunci s-a decis sa iasa si sa faca galagie".
Dincolo de nuante, un lucru este cert, spun cei doi analisti: nimeni din clasa politica nu se astepta ca lucrurile sa ajunga pana aici. Iar toate declaratiile care insotesc acest "cutremur pe scena romaneasca" - cum a calificat ieri Tariceanu actualele dezvaluiri despre fosta Securitate - sunt "jocuri politice nesustenabile si nici foarte logice".
Bogdan Teodorescu spune ca este perfect adevarat ca lucrurile nu se vor opri aici cu dezvaluirile despre dosarele Securitatii, mai ales in ceea ce ii priveste pe politicieni, dar adauga ca partidul care isi asuma paternitatea acestei dezbateri despre fosta Securitate isi asuma direct si "meritul" de a nu avea aceeasi agenda cu agenda populatiei: "Populatia nu este foarte interesata de dezbaterile despre Securitate. Este adevarat ca intensa mediatizare ii tine in priza, iar efectele vor fi ca cei care au colaborat vor fi penalizati. Ei nu se vor mai regasi pe viitoarele liste electorale sau vor fi penalizati la vot. Dar, daca ar fi sa pui in fata cetatenilor o lista cu zece probleme stringente, cu siguranta deconspirarea Securitatiii nu va fi pe lista. Problemele precum cresterea preturilor dupa aderare, inundatiile furtunile sunt chestiuni mult mai importante pentru cetatean".
Acest lucru nu inseamna deloc ca dezbaterile despre dosare si procesul deconspirarii in sine trebuie stopat, ci ca partidele politice trebuie sa se raporteze la el firesc si fara aroganta, spun analistii.
Tariceanu a vorbit ieri la scoala de vara a tinerilor liberali despre faptul ca PNL a reusit in acest an sa declanseze un proces a carui amploare pare sa-i faca pe multi sa se teama: "Acest cutremur de pe scena politica romaneasca este benefic". El a sustinut ca dincolo de informatori ale caror dosare apar in aceasta perioada trebuie continuat cu deconspirarea celor care s-au aflat in spatele lor, adica a ofiterilor si subofiterilor de Securitate. Tariceanu a spus ca ii va da afara din partid pe toti cei care au colaborat. Premierul s-a ferit sa faca vreo referire la Traian Basescu sau la presupusul sau dosar de Securitate. Aceasta ultima tema a fost insa pe larg atacata de alti liberali, intre care liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, sau seful deputatilor liberali Crin Antonescu. Este vorba despre un "teatru ieftin si penibil" in legatura cu dosarul de Securitate al lui Traian Basescu a spus Orban, comentand afirmatiile sefului statului potrivit carora, daca primeste dosarul, o sa si-l faca public.
Orban nu este o persoana de prim rang in PNL, dar afirmatiile sale la adresa statului nu au fost niciodata criticate de conducerea liberala, ceea ce arata ca ele sunt pe placul acesteia.
Un atac aproape simultan la adresa lui Basescu a venit ieri din partea PSD. Sorin Oprescu, seful PSD Bucuresti, a declarat ca nu crede ca Traian Basescu nu are dosar la Securitate, cel putin unul care sa arate ca a fost urmarit de acesta. Ca si a liberalilor, premisa lui Oprescu a fost ca orice om care avea o functie sau lucra in strainatate pe vremea comunismului era in vizorul Securitatii. Drept urmare, liberalii au spus, prin vocea lui Orban, ca nu-l vor mai sustine pe Basescu pentru alegerile din 2009, daca nu-si publica dosarul.
Analistul Bogdan Teodorescu a comentat aceasta ultima amenintare: "Cred ca nu-l mai sustin nici intr-un fel, chiar daca isi publica sau nu dosarul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO