Politică

Lupta stransa pentru controlul Consiliilor judetene

09.06.2004, 00:00 7

PSD a obtinut cele mai multe voturi, la nivel de tara, pentru alegerea consilierilor judeteni, si locali, potrivit datelor partiale furnizate ieri de Biroul Electoral Central. Daca scorurile PNL si PD sunt cumulate, rezultatele plaseaza Alianta aproape de PSD.
De asemenea PSD si-a adjudecat din primul tur cele mai multe mandate de primari. Presedintele BEC, Petre Similean, a anuntat ieri ca centralizarea pe judete a rezultatelor se va incheia joi, iar vineri vor fi cunoscute rezultatele finale. Tot atunci va incepe si campania electorala pe audiovizual, pentru primariile unde se organizeaza al doilea tur de scrutin. BEC a comunicat ieri, dupa centralizarea datelor din 10.946 de sectii de votare din cele 16.639, existente ca PSD a obtinut 33,15% la consiliile judetene - executivele judetelor -, urmat de PNL si PD care au obtinut 16.30%, respectiv 13,15%. Impreuna, asta ar insemna 29,45%. Partidul de guvernamant a obtinut cel mai mare scor si la consiliile locale: 37,82%. Este urmat de PNL, cu 16,96%, PD cu 15,05% (32,01 impreuna, asadar), UDMR cu 7,16%, PRM cu 6,71% si PUR cu 6,15%. PSD a obtinut, de asemenea, din primul tur, 800 de mandate de primar, UDMR 135, PNL 88, PD 50, PUR 1, iar independentii, 28 de mandate. Mai bine de jumatate dintre fotoliile de primari vor fi ocupate in turul al doilea, pe 20 iunie.
In Bucuresti, Alianta PNL-PD domina Consiliul general al municipiului, fiind votata de 51,4% dintre bucuresteni. In Consiliul au mai intrat doar doua partide, PSD, care a primit 30,6% din voturi si PRM, 6,6%. De asemenea, Alianta domina si consiliie de sectoare.
Traian Basescu a fost votat, dupa numararea a 82% dintre voturi, de 55,29% dintre alegatori, iar Mircea Geoana de 29,23%. In cinci primarii de sector, cu exceptia sectorului 5, va fi organiza un al doilea tur de scrutin. Independentul Marian Vanghelie a castigat din primul tur, cu 50,8%, dar victoria sa a fost contestata ieri de candidatul PNL-PD, Calin Catalin Chirita. El spune ca monitorizarea paralela facuta de Alianta arata ca Vanghelie nu depaseste 48,7% dintre optiunile de vot, ceea ce inseamna ca si la sectorul 5 ar trebui organizat al doilea tur. Chirita, care a obtinut 23,7% a acuzat "fraudarea alegerilor" si a cerut reverificarea voturilor.
PSD a pierdut, in urma alegerilor, Consiliul local Bacau, care va fi dominat de acum de PUR (votat de 31% dintre bacauani) , al carui candidat pentru primarie, Romeo Stavrache, are prima optiune de vot in fata candidatului PSD, Dumitru Sechelariu.
PSD are majoritatea (46,4%) in Consiliul judetean Constanta, PNL are 19,9%, PD 10,9% si PRM 7,6%. In judetul Constanta, BEC a anulat ieri alegerile din Costinesti, pe motiv de frauda, cea ce reprezinta o premiera in istoria postdecembrista. BEC a constatat existenta a 49 de buletine in plus, in conditiile in care candidatul PNL Vlad Ilie adunase cu doar opt voturi mai mult decat cotracandidatul sau de la PSD, Traian Cristea. PSD a mai iesit primul la Consiliul judetean Arad (21%) fiind urmat, la foarte mica distanta, de PNL si PD cu 18,4%, respectiv 17%. PSD mai domina Consiliiul judetean Alba.
La Brasov, Consiliul judetean este dominat de PNL si PD, ambele partide fiind creditate cu 23,3%. PSD a primit 20,3% din voturi. In turul al doilea pentru primaria Brasov se vor lupta candidatii PD Gheorghe Scripcare si cel al PNL Ioan Ghise.
UDMR a obtinut scoruri bune in judetele preponderent locuite de maghiari si domina Consiliile judetene din Satu Mare (39,4%, fata de 30,3% PSD, 21,2% PNL si 9,1%, PD), Harghita si Covasna.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO