Politică

Ministerul Administratiei si Internelor, miniguvernul din interiorul Guvernului Romaniei

Ministerul Administratiei si Internelor, miniguvernul din interiorul Guvernului Romaniei
01.10.2009, 00:00 22

Cu 76.000 de politisti, cu un numar de angajati care se apropiede 200.000 (evaluarea ii apartine presedintelui Traian Basescu),Administratia si Internele sunt cel mai puternic minister dinGuvern.

In timpul Guvernului Nastase (2000-2004), Administratia siInternele erau doua entitati separate, Ministerul AdministratieiPublice fiind sub controlul atotputernicului, pe atunci, OctavCozmanca.

Bugetul institutiei a crescut de la an la an, ajungand in2008-2009 la 2,3 mld. euro. Doar pentru salarii Administratia siInternele cheltuieste, anual, in jur de 1,5 mld. euro.

Recentul conflict dintre PSD si PD-L inceput la Interne prinpropunerea de revocare a ministrului de resort inaintata de premiersefului statului a pus din nou reflectoarele pe aceasta institutiecu doua luni inainte de alegeri. Motivul este simplu: acestminister este cel care organizeaza si supravegheaza alegerile. Deaceea, toate acuzatiile PSD la adresa partenerilor de guvernare sia presedintelui Traian Basescu au urmat aceasta pista -democrat-liberalii urmaresc, in opinia social-democratilor,fraudarea alegerilor prin intermediul acestui minister. Scandalul aplecat tocmai de o declaratie a lui Dan Nica, anume ca toateautocarele firmelor din tara au fost inchiriate pentru "turismelectoral". Cine le-a inchiriat ministrul nu a mai spus.

Este de remarcat ca, in sectiile de votare, toate partideleparlamentare au reprezentanti care participa la numarareavoturilor, asa ca este greu de crezut ca se poate petrece inRomania o frauda la scara larga. Insa, daca acesta este motivulconflictului guvernamental, el este important pentru ca este greude crezut ca cei implicati vor renunta usor la controlul acestuiminister.

Internele au fost primul minister ales de PSD la impartireafunctiilor guvernamentale, iar motivul a fost recunoscut explicitde unii lideri PSD: controlul asupra serviciului secret, DirectiaGenerala de informatii si Protectie Interna (DGIPI, fostul "doisi-un sfert"). DGIPI a facut doua victime la inceputul anului -Gabriel Oprea si Liviu Dragnea, care au parasit conducereaministerului, fiecare dupa cateva saptamani, pentru ca nu s-auinteles cu alti lideri ai partidului pe cine sa puna in frunteaacestei structuri. Un element important: DGIPI trebuie sa se ocupede integritatea morala a cadrelor Internelor. Insa cei peste 70.000de politisti din Romania dau raportul superiorilor lor si astfel lavarful inspectoratelor si al ministerului ajung informatiipretioase din fiecare catun al Romaniei, daca este cazul. LiderulPSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a vorbit, recent, de arhiva DGIPIsi chiar l-a amenintat pe Traian Basescu cu dosarele din aceastaarhiva de care ar avea cunostinta. Nu stim care este adevarul, insanu poate fi eliminata ipoteza ca DGIPI chiar are astfel dedosare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO