Politică

Nimeni nu este de pe acum castigator la Bucuresti, cred sociologii

Nimeni nu este de pe acum castigator la Bucuresti, cred sociologii

Click pentru imaginea marita

21.05.2008, 20:45 10

Cristian Parvulescu, profesor de stiinte politice, afirma: "Nu cred in votul ideologic. Votul pentru Sorin Oprescu este un vot antisistem".
Acesta este comentariul sau la un sondaj de opinie al INSOMAR realizat telefonic la comanda Realitatea TV. Sondajul il plaseaza in fruntea optiunilor de vot pentru Primaria Generala pe independentul Sorin Oprescu, urmat de candidatul PD-L, Vasile Blaga, de cel al PNL, Ludovic Orban, si de candidatul PSD, Cristian Diaconescu.
S-a rasturnat optiunea ideologica tinand seama de faptul ca in anii trecuti o parte a analistilor sustineau ca Bucurestiul este al dreptei? (De fapt, chiar PSD atunci cand isi sustine candidatul cere sansa de a demonstra ca poate face lucruri mai bune decat dreapta.)
"Votul pentru Sorin Oprescu este un vot antisistem. Pe de alta parte, el si-a regizat bine intrarea in scena. A fost atacat de toate partidele, a parut o victima. Criza din sistemul politic contribuie la indepartarea electoratului. Am avut criza din Alianta PNL-PD, cea din PSD, a venit suspendarea presedintelui, alegerile europarlamentare. Toate aceste evenimente au distras atentia. Daca este o optiune pentru Oprescu, avem de-a face cu o opozitie la actualul sistem", sustine Parvulescu.
Atentia pe Bucuresti cade nu doar pentru ca este cel mai mare oras al tarii, ci pentru ca are o structura foarte dinamica. De cativa ani multi dintre bucuresteni au migrat spre comunele sau orasele din imprejurimi.
De pilda, in Pipera s-au construit in ultimii ani peste 10 complexe rezidentiale, fiecare cu cate cel putin 200 de case, ceea ce inseamna, luand ca medie o familie cu un copil, aproximativ 4.000 de oameni si cel putin 4.000 de voturi.
Nu exista date clare, dar calcule empirice arata ca este posibil ca aproape 10% din populatia cu drept de vot a Bucurestiului (aproape 180.000 de oameni) care lucreaza totusi in Capitala locuieste in afara ei.
Astfel de familii sunt indeobste tinere si s-ar putea presupune ca au optiuni mai degraba de dreapta. Ar putea fi acesta un motiv care sa ne indice faptul ca dreapta ar putea incepe sa piarda teren la Bucuresti? Sociologii si politologii sustin ca mai degraba nu.
"Sorin Oprescu este om de stanga? Multi au fost in partidul comunist vreme de 40 de ani. Sunt ei comunisti?", comenteaza ironic sociologul Alin Teodorescu faptul ca inainte de a candida ca independent Oprescu a fost multi ani in PSD. "Nu toti oamenii care isi fac case in Pipera sunt de dreapta, multi au legaturi cu PSD", comenteaza si Parvulescu.
"Vor fi surprize si lucrurile vor depinde de prezenta la vot. Avem de-a face pana la urma cu populatii diferite. Una este populatia cu drept de vot din Bucuresti, 1,8 milioane de oameni, si alta este cea care se prezinta la vot si care, in opinia mea, este de aproximativ 700.000. Se poate intampla orice", comenteaza Alin Teodorescu sondajul care il crediteaza cu prima sana pe Sorin Oprescu.
Aparent fara legatura cu clasamentul din ultimul sondaj, presedintele Traian Basescu a pornit luni un atac la adresa lui Oprescu afirmand ca in perioada in care acesta era viceprimar trecea pe la Primaria Capitalei de doua ori pe saptamana, dupa ora 16.00.
Basescu s-a referit la afirmatii ale lui Oprescu potrivit carora nu a putut colabora cu el la Primarie in perioada in care actualul sef al statului detinea postul de edil-sef.
"Oprescu nu venea la Primarie inainte de 4.00, ora la care plecau functionarii", a sustinut seful statului intr-un interviu la Realitatea TV.
"Nu poti sa vii ca viceprimar cand pleaca functionarii", a comentat el. Replica lui Oprescu a fost la fel de taioasa. El l-a acuzat pe seful statului ca isi depaseste prerogativele facand aprecieri calomnioase la adresa contracandidatilor lui Vasile Blaga.
"Cred ca presedintele, desi a cerut altora sa nu se amestece in aceasta campanie electorala, isi depaseste prerogativele facand o serie intreaga de aprecieri calomnioase la adresa contracandidatilor domnului Blaga. Fiecare om se comporta conform standardelor lui de educatie", a spus Oprescu, referindu-se la declaratiile presedintelui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO