Politică

Noul ambasador al SUA anunta valuri de investitori americani

09.12.2005, 20:33 10

"Misiunea mea este de a incuraja dezvoltarea investitiilor americane in Romania", spune noul ambasador al SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman.

Afacerist respectabil, unul dintre ce mai bogati oameni din statul american Virginia, prieten al presedintelui american George W. Bush si sponsor generos al Partidului Republican, Taubman (75 de ani) si-a preluat mandatul de ambasador la Bucuresti la inceputul acestei saptamani, iar ieri a prezentat "sfidarile" mandatului sau si filosofia dupa care se va ghida pentru a le indeplini.

Una dintre sfidari, daca nu prima, este, in opinia lui Taubman, aceea de a sprijini consolidarea democratiei in Romania care poate progresa, spune el, prin incurajarea economiei de piata si a investitiilor, inclusiv americane. Potrivit ambasadorului, democratia este un proces continuu care se construieste, se invata, se perfectioneaza. Democratia, insista el, nu este un lucru pe care intr-o zi alegi sa il faci, iar in urmatoarea zi il realizezi: "Este o calatorie, nu o destinatie".

Uneltele cu care democratia este constituita sunt, intre altele, domnia legii si un sistem juridic robust. Filosofia lui Taubman: legile nu sunt de nici un folos daca nu sunt aplicate. Iar legile nu pot fi aplicate daca nu exista magistrati de elita, care sa combata coruptia - o problema in Romania si in Europa de Est in general.

"Daca nu aveti magistrati agresivi, care aplica eficient legile, atunci legile nu au nici o valoare. Este nevoie de magistrati care sa aplice legi severe, sa dea pedepse severe pentru infractiuni grave", a declarat Taubman.

El afirma, de asemenea, ca este necesar si un mediu economic sanatos, in sensul ca, daca vrei sa intri intr-o afacere, sa nu poti fi discriminat de alti oameni de afaceri, care te impiedica

sa-ti desfasori activitatea. In opinia sa, pentru ca economia Romaniei sa se dezvolte, este nevoie de o infrastructura importanta: "In acest moment se contruieste autostrada est-vest de care aveti mare nevoie pentru transportul de marfuri. Toate tarile din Europa de Vest si de Est construiesc drumuri si trebuie sa participati si voi la acest efort, daca vreti sa va integrati in sistem".

Vorbind despre consolidarea democratiei in Romania, Taubman da chiar exemplul Statelor Unite: SUA sunt o democratie veche de 226 de ani, dar care se schimba in fiecare an, deoarece nevoile oamenilor s-au schimbat.

Potrivit lui Taubman, acest drum a fost marcat de evenimente teribile, precum razboaiele, dar in ansamblu a fost un progres, iar baza progresului a fost "guvernarea poporului".

Diplomatul american spune ca in SUA, daca esti ales, dar nu intelegi ce doresc alegatorii si in ce directie se indreapta, ce asteapta de la tine, nu vei ramane mult timp in scaun. Asta si pentru ca democratia nu este asumata ca o activitate de spectator, ci ca un proces participativ.

Taubman a mai spus ca, pentru ca democratia sa-si continue drumul, trebuie acordata importanta cetatenilor, care conteaza ca indivizi si care actioneaza de la temelie si pana in varful constructiei.

Taubman si-a preluat mandatul luni, cu o zi inainte de sosirea in Romania a sefului diplomatiei americane Condoleezza Rice care a semnat la Bucuresti tratatul prin care Romania isi da acordul pentru gazduirea de trupe americane.

Comentand reactia diplomatilor de la Moscova care au spus ca s-ar putea retrage din tratatul privind armele conventionale in Europa, din cauza acestor baze, Taubman a spus ca nu crede ca autoritatile ruse s-au gandit vreun moment ca un contingent de mici dimensiuni al armatei SUA ar reprezenta vreo amenintare.

El a aratat ca unul dintre aspectele care leaga SUA de Federatia Rusa il constituie terorismul: "Cred ca rusii inteleg acest lucru, pentru ca au fost victime ale terorismului. Exact aceasta este menirea bazelor. Nu cred ca exista un punct de divergenta intre noi si rusi pe aceasta tema".

Taubman l-a inlocuit in functia de ambasador pe Jack Dyer Crouch II, plecat in urma cu aproape un an la Casa Alba. Spre deosebire de Crouch II, el nu este diplomat de cariera. Provine dintr-o familie foarte instarita din statul american Virginia. Are o avere estimata la peste 100 de milioane de dolari. La alegerile de anul trecut a fost unul dintre sponsorii Partidului Republican al lui George W. Bush. Cand a fost numit ambasador el a renuntat la afaceri pentru a nu se situa intr-un conflict de interese, dar a ramas asociat in afaceri cu asigurari de viata.

Cand a fost audiat de Senatul american pentru a fi numit in functia de ambasador, el a spus ca unul dintre obiectivele mandatului sau este reintroducerea Romaniei in jocul petrolului caspic, democratizarea regiunii Marii Negre si incurajarea investitiilor americane in Romania.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO