Politică

Paradoxul Constitutiei: chiar si demis de doua ori, Boc ramane in functie

Paradoxul Constitutiei: chiar si demis de doua ori, Boc ramane in functie

Premierul isi angajeaza pentru a sasea oara raspunderea in fata Parlamentului de cand este la Palatul Victoria. De data aceasta, riscul este major

07.10.2009, 00:00 51

Daca opozitia vrea sa blocheze, asa cum sustine, adoptarea legiipensiilor aprobata ieri in Guvern si trimisa urgent Parlamentuluipentru angajarea raspunderii, atunci trebuie sa initieze, in termende trei zile de la actul formal al angajarii, o noua motiune decenzura care sa fie si aprobata si care ar conduce, automat, lacaderea Guvernului.

Grija Guvernului: Nu daca va fi demis, ci cum va fidemis

Dupa cum arata datele, grija actualului Guvern nu este daca vafi demis, ci cum va fi demis. Asadar, PNL, PSD si UDMR pot demiteGuvernul inainte ca acesta sa-si angajeze raspunderea pe legeapensiilor - caz in care Executivul nu mai poate face aproape nimic,avand un mandat limitat - dar pot la fel de bine rata momentul(Executivul sa reuseasca sa-si angajeze raspunderea inainte de a fidemis), caz in care trebuie initiata o noua motiune de cenzura.

In acest caz, Guvernul poate fi demis de doua ori, dar sa ramanain functie si sa organizeze si alegerile prezidentiale, pentru ca,potrivit Constitutiei (art. 110, al. 4), "Guvernul al carui mandata incetat potrivit aliniatelor 1 (validarea alegerilor generale -n.n.) si 2 (demiterea Guvernului prin motiune - n.n.) indeplinestenumai actele necesare pentru administrarea treburilor publice panala depunerea juramantului de membrii noului Guvern".

Regula este ca in termen de 20 de zile de la demitereaGuvernului presedintele Romaniei sa propuna un alt premier (sauacelasi) care sa formeze Guvernul. Daca propunerea este respinsa,mai exista inca un termen de 20 de zile ca presedintele sa propunaun nou prim-ministru (sau acelasi). Abia dupa aceasta presedintelepoate dizolva Parlamentul si se organizeaza anticipate, insa acestlucru nu este obligatoriu.

"Daca guvernul este demis inainte sa-si angajeze raspunderea pelegea pensiilor, atunci el nu mai poate sa-si angajeze aceastaraspundere. Daca nu, opozitia trebuie sa initieze o noua motiunepentru a bloca legea, lucru care poate conduce la situatia caGuvernul sa fie demis prin doua motiuni succesive, dar sa ramana saadministreze treburile tarii. Daca noul Guvern cade de doua ori inParlament, nu este obligatoriu sa avem anticipate pentru ca, odata, ele sunt interzise de Constitutie in ultimele sase luni alemandatului sefului statului si a doua oara seful statului nu esteobligat sa organizeze anticipate, daca Guvernul cade de doua ori inParlament. El poate propune inca un guvern, inca un guvern si incaun guvern, din 20 in 20 de zile", explica Ioan Stanomir, profesorde drept constitutional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO