Politică

Parlamentul transforma intr-o farsa discutiile despre un nou guvern

Parlamentul transforma intr-o farsa discutiile despre un nou guvern

Klaus Johannis si Lucian Croitoru - doi “tehnocrati” care cu greu isi vor gasi locul in fruntea unui guvern dupa ce jocurile politice se vor fi incheiat

27.10.2009, 00:00 16

Cum PSD, PNL, UDMR si minoritatile au anuntat ca vor votaimpotriva premierului desemnat, Lucian Croitoru, acest lucruinseamna ca partidele amintite ii vor face cadou presedintelui, deziua lui, o cadere a guvernului propus.

De la respingerea previzibila a echipei lui Croitoru pana laprimul tur al alegerilor vor mai ramane 18 zile. Este limpede caorice discutie despre un nou guvern pana dupa alegeri este inchisa,in urma deciziei de ieri a conducerii celor doua camereparlamentare (controlate acum de PSD, PNL si UDMR).

Orice subiect despre anticipate, inchis

Orice subiect al anticipatelor este si el inchis pentru capresedintele poate dizolva Parlamentul (calea spre anticipate),doar daca Legislativul respinge de doua ori, in decurs de 60 dezile, desemnarea sefului statului pentru un nou premier.

Or, este clar acum ca, pana la rezultatul final al alegerilor,Legislativul nu mai poate respinge si a doua oara un guvern propusde un premier desemnat. Va respinge, dupa cum arata acum datele,Guvernul propus de Lucian Croitoru, la 4 noiembrie.

Croitoru a fost desemnat sa formeze Guvernul la 15octombrie.

In istoria recenta nu exista o situatie in care de la trimitereain Parlament de catre premierul desemnat a listei Guvernului si aprogramului de guvernare pana la votul Parlamentului sa fi trecutun timp atat de lung.

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a transmis Parlamentuluilista ministrilor si a programului vineri, 23 octombrie, iarconducerea Legislativului a decis ca votul in plen sa fie datmiercuri, 4 noiembrie, adica 11 zile mai tarziu.

Pentru comparatie, cand fostul premier Calin Popescu-Tariceanu aeliminat PD de la guvernare si a prezentat Parlamentului o noualista de ministri si un nou program, totul nu a durat decat treizile. La 2 aprilie 2007, Tariceanu trimitea lista si programulParlamentului, ministrii au fost audiati in aceeasi seara,Parlamentul a votat Guvernul a doua zi, iar, la 5 aprilie, noiiministri depuneau juramantul.

De asemenea, Emil Boc a transmis Parlamentului lista cuministrii guvernului PD-L-PSD la 20 decembrie 2008, intr-o vineri.Sambata, de la orele 12.00 la orele 17.00, toti ministrii fuseseraaudiati de comisiile de specialitate, iar luni dimineata, 22decembrie, Parlamentul a votat guvernul care a depus juramantulseara.

Noua majoritate parlamentara de acum a promis audierea "lasange" a ministrilor propusi, dar acest lucru nu se justifica atatavreme cat, oricum, aceeasi majoritate a anuntat ca va da votnegativ ministrilor si guvernului in ansamblu.

In aceste conditii, orice discutie despre formarea unui guvernabsolut valid care sa miste lucrurile pana dupa alegeri este si eainchisa.

Si-a dorit cineva cu adevarat un guvernvalid?

Toate datele de mai sus arata ca, de fapt, niciun partid nu si-adorit sa aiba un guvern cu depline puteri pana dupa alegeri.

Singura formatiune care a recunoscut acest lucru a fost UDMR,care a anuntat ca va vota pentru caderea Guvernului Boc II, dar cava dori ca acest guvern "cu aripile taiate" sa ramana in functiepana dupa alegeri.

In rest, PD-L a insistat pentru instalarea in functie a luiCroitoru, iar vicepresedintele democrat-liberalilor si seful decampanie a lui Traian Basescu, Gheorghe Flutur, a spus ca toataresponsabilitatea respingerii guvernului propus va apartine PSD siPNL, intrucat lipsa unui executiv valid va bloca discutiile cuFMI.

PSD si PNL au incercat, pur electoral, sa-l impuna pe KlausJohannis drept premier, cu mentiunea ca el si-ar putea continuamisiunea si dupa alegeri.

Numai ca vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a spusraspicat, zilele trecute, ca, daca Mircea Geoana va castigaalegerile, atunci el va impune un premier de la PSD.

Dupa cum arata toate datele, in ciuda faptului ca au clamatstabilitatea si necesitatea unui nou guvern, niciunul dintrepartidele importante angrenate in alegeri nu si-a dorit cu adevaratacest lucru.

Faptul poate fi explicat prin aceea ca, teoretic, exista ipotezaca, odata instalat, un premier sa nu mai poata fi inlocuit de unpresedinte care ar castiga alegerile, intrucat seful statuluidesemneaza candidatul pentru functia de premier, dar nu-l poatedemite pe primul-ministru.

Cazul la indemana este cel al premierului CalinPopescu-Tariceanu care nu a putut fi inlocuit din functie de TraianBasescu chiar si cand guvernul sau ajunsese unul minoritar prinscoaterea PD de la guvernare.

Scurta aventura a "Cabinetului Croitoru"

1 octombrie - PSD iese de la guvernare.

13 octombrie - Cabinetul Boc II cade in urmaunei motiuni de cenzura.

15 octombrie - Presedintele Traian Basescu ildesemneaza pe Lucian Croitoru sa formeze guvernul.

23 octombrie - Lucian Croitoru transmiteParlamentului lista ministrilor si programul de guvernare.

26 octombrie - conducerea Parlamentului decideca votul asupra guvernului propus sa fie dat la 4 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO