Politică

Paul Florea avertizeaza ca activitatea instantei supreme ar putea fi blocata

22.06.2004, 00:00 20

Fostul presedinte al instantei supreme, Paul Florea, a atras ieri atentia ca activitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) va intra intr-un blocaj in conditiile in care unei treimi dintre judecatori le expira mandatele de sase ani.
Florea a afirmat ca a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii si ministrului Justitiei, Cristian Diaconescu, sa puna in discutie, cat mai repede, candidaturile celor 16 magistrati carora le-au expirat mandatele in 20 iunie. Fostul sef al instantei supreme a adaugat ca altor opt judecatori le expira mandatele in septembrie, in timp ce altor sase le inceteaza aceasta calitate la sfirsitul anului. "Refuz sa cred ca ministrul Justitiei nu intelege situatia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, mai ales ca este judecator si diplomat de cariera", a spus Paul Florea. El a apreciat ca Justitia nu este infailibila si ca "se poate gresi". Intrebat despre modalitatea indepartarii sale de la conducerea instantei supreme, Florea a declarat ca se supune hotaririi Consiliului Superior al Magistraturii, chiar daca nu crede in ea. "Orice hotarare judecatoreasca trebuie respectata, chiar daca persoana in cauza nu este de acord cu ea", a spus fostul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au hotarit saptamina trecuta in unanimitate, indepartarea lui Paul Florea din functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, intrucat acesta a implinit varsta pensionarii, 70 de ani.Mandatul sa expira insa in 2006, iar CSM avea de ales intr a decide indepartatarea lui Florea sau mentinerea lui pana la finalul mandatului. Florea a fost numit la conducererea Curtii Supreme in 2000, in locul lui Sorin Moisescu care decedase. CSM a spus ca, de fapt, Florea indeplinea mandatul lui Moisescu, care ar fi expirat si el la 20 iunie, daca acesta traia.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO