Politică

Paul Florea, eliminat de la Conducerea instantei supreme

17.06.2004, 00:00 155

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCS), Paul Florea a fost "pensionat" ieri de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dupa ce a avut o disputa aprinsa cu ministrul justitiei, Cristian Diaconescu.
CSM - cu care Florea este in conflict de mai mult timp - nu i-a fost greu sa se debaraseze de seful curtii supreme care ieri a implinit varsta pensionarii, 70 de ani. Numirea lui la conducerea Curtii s-a facut in 2000, pentru un mandat de sase ani. Membrii CSM (din care face parte si ministrul justitiei) aveau de ales intre a decide mentinerea lui in functie pana la finalul mandatului (2006), sau revocarea sa din cauza varstei. S-a ales ultima solutie. Disputa, fara precedent, dintre Florea si  ministrul justitiei, Cristian Diaconescu a plecat de la interpretarea care trebuie data in cazul magistratilor numiti de presedinte pe sase ani (inaintea intrarii in vigoare a noii Constitutii care lasa posibilitatea numirii pe viata a judecatorilor Inaltei Curti, dar numai pana la varsta pensionarii). Pe 20 iunie mai multor magistrati de la ICCJ le expira mandatul. Ministrul a pledat pentru o procedura normala, in care CSM transmite propunerile presedintelui, pe baza recomandarii Ministerului Justitiei. Florea a spus ca ei ar trebuie reinvestiti cu totii.
Florea a sustinut de-a lungul vremii ca magistratii Curtii sa aiba un mandat pe viata, pentru a nu mai putea fi folsiti, eventual, in jocul politic din cauza mandatului limitat, dar cu posibilitate de prelungire. Dupa disputa cu Florea, Diaconescu a parasit suparat sedinta CSM. Jumatate de ora mai tarziu, Florea era pensionat.
De cand este la Inalta Curte, Florea a avut dispute aprinse cu Ministerul Justitiei condus de Rodica Stanoiu, cu fostul procuror general, Joita Tanase, dar si cu actualul sef al CSM, Dan Lupascu.  Era considerat mai mult un om al opozitiei, desi spunea ca nu face politica. Este unul dintre magistratii care au sustinut in 1996 ca Ion Iliescu nu mai poate candida la presedintie, intrucat avusese deja doua mandate.
Disputa lui de lunga durata cu Rodica Stanoiu a plecat de la legile privind justitia. Cu Tanase Joita a intrat in conflict cand acesta din urma a facut o plangere impotriva lui in cazul Andreea Ciuca. Concret, completul de noua judecatori prezidat de Florea a hotarat vara trecuta ca judecatoarea Andreia Ciuca, acuzata de trafic de influenta, trebuie eliberata pentru ca mandatul de arestare fusese emis de un procuror (subordonat politic) si nu de un mangistrat independent. Era jurisprudenta folosita de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care nu se aplica in Romania. (Ulterior legea a fost modificata in acest sens.) In urma incidentului, Tanase Joita s-a plans CSM, care a spus ca Paul Florea a incalcat drepturile omului si a nesocotit legea. Ulterior secretarul general al CSM avea sa-i de-a dreptate presedintelui Inaltei Curti, afirmand ca a fost atras in cursa. Un alt conflict cu Joita Tanase s-a produs anul trecut cand completul condus de Florea a dispus punerea in libertate a mai multor politisti acuzati de furturi de conbustibil, intrucat nu fusesera respectare procedurile legale.
Nu este pentru prima data cand se incearca debarcarea lui Florea. I-a fost propus chiar un post de ambasador pentru a parasi functia. Ieri Florea a spus ca nu va contesta decizia CSM: "La mine s-a decis kaput! S-a inchis un cerc".
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO