Politică

Pe fondul crizei financiare, PSD cere intarirea rolulul statului in economie

Pe fondul crizei financiare, PSD cere intarirea rolulul statului in economie

Geoana (stanga) si Iliescu sustin ca doar stanga va conduce la cresterea bunastarii(foto: Rompres)

02.10.2008, 17:34 16

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a sustinut ieri ca "excesele capitalismului financiar global" re-prezinta cea mare problema a lumii, iar daca UE nu va actiona unitar, va fi obligata sa gestioneze o criza mai mare decat cea din 1929-1933.

"Statul nu poate fi la dispozitia celor bogati si indiferent fata de cei saraci si fara putere", a sustinut Iliescu la o dezbatere a PSD despre dezvoltarea durabila.
"Cea mai mare problema o consider a fi excesele capitalismului financiar global, care au dus la prabusirea unor mari banci americane si europene. Finantarea dezvoltarii devine brusc o problema, pe fondul unei rate extrem de mici de economisire interna, mai peste tot in lume", a sustinut Iliescu.
El a precizat ca este nevoie de un "nou New Deal" si de revalorizarea rolului statului in economie.
"Daca nu vom actiona uniti, la nivelul UE, ne vom vedea obligati sa gestionam o criza care poate depasi, in dimensiuni, pe aceea din 1929-1933. Este nevoie de un nou New Deal si de revalorizarea rolului statului in economie", a aratat Iliescu.
La randul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, care a fost nominalizat drept candidat pentru functia de premier din partea acestui partid, a atacat problema din unghi electoral. El a spus ca PD-L si PNL, partide de dreapta, sunt departe de a raspunde nevoii de dezvoltare a Romaniei, iar politicienii romani de dreapta sunt interesati de curse de automobile, tricotat sau cusut de butoniere.
"Nu am reusit sa impunem problema dezvoltarii ca o prioritate pe agenda publica", a sustinut Geoana, care a precizat ca agenda publica este dominata de "lupta intre palate", de lupta de putere intre presedinte si premier, precum si de demiterea sau suspendarea ministrilor.
Liderul PSD a criticat PD-L si PNL pentru faptul ca sunt departe de a raspunde, spune el, nevoii de dezvoltare. In opinia lui Geoana, PSD este singurul partid "pentru care problema dezvoltarii nu este o ciudatenie impusa de agenda europeana".
"Nu Mircea Geoana va rezolva problema crizei financiare cata vreme Statele Unite au dificultati in a gasi o solutie. In ceea ce-l priveste pe Mircea Geoana el are doua probleme. Prima: este in campanie electorala. A doua: nu intelege economia. Eu ii doresc mult succes, dar el nu va rezolva criza mondiala nici ca presedinte al PSD, nici ca prim-ministru, daca va ajunge acolo", a comentat Bogdan Olteanu (PNL), presedintele Camerei Deputatilor.
Geoana a mai sustinut ieri ca singurul lider politic roman care a tratat constant problema dezvoltarii este presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.
Potrivit lui Geoana, reprezentantii puterii de dreapta seamana cu "acest capitalism de dreapta", el sustinand ca prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan "seamana mai degraba cu FMI, in timp ce Calin Popescu-Tariceanu seamana mai degraba cu Lehman Brothers - sunt la fel de demodati ca sistemul neoliberal".
Liderul PSD sustine ca reprezentantii puterii de dreapta reprezinta trecutul, poate prezentul, dar in niciun caz viitorul.
"Noi vrem dezvoltare, ei nu, noi vrem sa construim, ei sa risipeasca, iar dupa ei potopul", a aratat Geoana.
Liderul PSD a precizat, de asemenea, ca formatiunea sa nu isi doreste doar sa formeze noul guvern, ci sa si creeze un alt fel de guvernare.
Datele arata ca PSD si-a facut o strategie din a ataca dreapta pe fondul crizei finantelor mondiale. Recent fostul premier Adrian Nastase, acum presedinte al Consiliului National al PSD, a afirmat ca ideile de dreapta sunt in faliment, iar PNL si PD-L ar trebui sa intre in "garajul ideologic" pentru o reparatie capitala.
Nastase a spus ca lumea asista la "amurgul capitalismului de dreapta", care ar fi demonstrat de criza financiara din Statele Unite ale Americii.
Fostul premier a apreciat ca "reperele conceptuale dupa care s-a construit societatea capitalista nu mai sunt atat de puternice", iar "apostolii capitalismului fara reguli" sunt niste "profeti mincinosi".
"Capitalismul de dreapta, liberal si neoconservator, este depasit de istorie", a spus Nastase.
Pornind de la aceste presupuneri, Nastase s-a intrebat daca "se naste oare un capitalism de stanga", in conditiile in care atat Europa, cat si SUA sunt in schimbare catre o stanga moderna si pragmatica.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO