Politică

Pentagonul somează China să returneze rapid aparatul submarin capturat în Marea Chinei de Sud

Pentagonul somează China să returneze rapid aparatul...

Autor: Mihai Draghici

16.12.2016, 20:11 4693

"Nava oceanografică USNS Bowditch avea două aparate subacvatice fără pilot cu care efectua operaţiuni de rutină în conformitate cu legislaţia internaţională. Aparatele măsoară parametri precum salinitatea şi temperatura apei", a declarat Peter Cook, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Statele Unite au transmis mesaje radio pentru returnarea dronei, precizează Departamentul Apărării. Nu a fost tras niciun foc de armă, iar nava chineză a părăsit zona fără a răspunde la mesaje şi cu drona. Statele Unite au formulat un protest diplomatic.

"Cerem Chinei să returneze imediat vehiculul subacvatic şi să se conformeze tuturor obligaţiilor prevăzute de reglementările internaţionale", a insistat Peter Cook.

"Este o situaţie fără precedent", a atras atenţia căpitanul Jeff Davis, purtătorul de cuvânt al Forţelor navale americane.

Forţele Navale chineze au capturat, în Marea Chinei de Sud, un vehicul submarin fără echipaj aparţinând Statelor Unite, Washingtonul lansând o solicitare oficială pentru returnarea aparatului.

O navă militară chineză a capturat o dronă submarină trimisă de un vas oceanografic american, în Marea Chinei de Sud. Incidentul a avut loc joi în Golful Subic, în momentul în care nava americană USNS Bowditch încerca să recupereze aparatul subacvatic.

Statele Unite au transmis o notă oficială de protest Chinei, cerând returnarea aparatului.

Incidentul sporeşte tensiunile în Marea Chinei de Sud, unde Statele Unite pledează pentru respectarea dreptului de navigaţie în zone revendicate de China în dispute cu ţări învecinate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO