Politică

Poate cadea Guvernul cu cateva saptamani inainte de alegeri?

Poate cadea Guvernul cu cateva saptamani inainte de alegeri?

Guvernul poate cadea doar prin efortul conjugat al partidelor lui Geoana (stanga), Boc si Vadim Tudor (dreapta)

09.09.2008, 23:59 56

Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM - formatiune amenintata cu excluderea din parlament odata cu scrutinul din toamna, a dat startul discutiilor despre motiuni si spune ca este dispusa sa sustina orice motiune de cenzura initiata de opozitie.
Liderul PD-L Emil Boc a spus la randul sau, ieri, ca este dispus la o motiune de cenzura daca motiunea simpla pe educatie a parlamentarilor sai ar fi comasata cu o alta initiata de un alt partid. Boc nu a invitat direct PSD la sustinerea unei motiuni de cenzura a parlamentarilor sai, desi social-democratii spun ca si ei vor initia motiuni de cenzura, daca Guvernul nu va tine cont de motiunile simple ale partidului - pe educatie sau agricultura.
La ce bun toate aceste discutii despre motiuni de cenzura, de vreme ce procedurile parlamentare pot fi tergiversate, iar in eventualitatea in care va exista vointa politica din partea celor trei partide de opozitie, Guvernul va fi demis cu o doar cu o luna inainte de alegerile la termen? Din ratiuni electorale, spun analistii.
"Nu exista alta motivatie in afara calculelor electorale. Nu exista niciun beneficiu politic, o astfel de motiune nu are cum sa treaca", sustine profesorul Cristian Parvulescu. El spune ca PD-L va incerca sa speculeze capital electoral denuntand prin initierea motiunii de cenzura alianta dintre PNL, PSD si PC. "Probabil politicienii vor sa se vada la televizor, acum ca e vot uninominal, si cauta orice pretext de a iesi in fata, in afara campaniei electorale", spune si analistul Stelian Tanase.
Pe de alta parte, afirma Tanase, PD-L-ului ii va fi greu sa se afiseze la o motiune de cenzura impreuna cu formatiunea lui Vadim Tudor, dupa socul de saptamana trecuta, cand senatorii democrat-liberali i-au asigurat liderul PRM un post de vicepresedinte la Senat, cedandu-l pe cel care revenea formatiunii lor.
"Le va fi foarte greu sa explice de ce s-au asociat cu Vadim, dupa tot circul pe care acesta l-a facut in Parlament la prezentarea raportului Tismaneanu. Pe mine, daca ma injura cineva de mama, nu mai dau mana cu ei si PD-L ce face acum asociindu-se cu Vadim?", a mai spus Tanase.
Saptamana trecuta, lideri ai PD-L incercau sa acrediteze teoria ca senatorii partidului au parafat intelegerea cu Vadim Tudor in schimbul semnaturilor PRM pentru initierea motiunii de cenzura.
Insa motiunea de cenzura a PD-L are nevoie de votul parlamentarilor PSD pentru a fi adoptata. Este dificil de presupus ca un astfel de sprijin va veni din partea social-democratilor, de vreme ce ieri, la Camera Deputatilor la dezbaterea motiunii simple a PD-L pe tema termoficarii, parlamentarii PSD erau pregatiti sa iasa din sala pentru a evita adoptarea ei. Si asta desi PSD a insistat de-a lungul vremii ca in domeniul energetic este criza.
PD si PSD au anuntat la debutul sesiunii parlamentare ca vor initia mai multe motiuni simple, cea dezbatuta ieri fiind pe tema termoficarii. O alta urma sa fie depusa ieri pe tema educatiei, o motiune similara urmand sa fie depusa si de catre PSD, care a anuntat ca va depune un document similar si pe tema agriculturii.
Adoptarea motiunilor simple nu conduce la impunerea unor politici pentru guvern si nici la demiterea ministrilor, chiar daca aceasta recomandare exista in textul motiunii. Guvernul poate sa tina cont de unele recomandari din textele motiunilor simple, a explicat anul trecut Curtea Constitutionala. Dezbaterea motiunilor simple da insa posibilitatea parlamentarilor sa vorbeasca in plen impotriva Guvernului, ceea ce le confera vizibilitate. De altfel, premierul Calin Popescu-Tariceanu a acuzat PD-L si PSD de "politicianism" atunci cand vorbesc de motiuni de cenzura pe Educatie.
"Subiectele abordate in aceste motiuni nu sunt decat o reflectare a stilului politicianist de comportare a acestor partide pe niste teme care nu au niciun suport real, niciun fel de motivatie reala. Numai daca stau si ma gandesc la textul motiunii de astazi (cea anuntata de PD-L ieri referitoare la Educatie, n.n. ), acesta se refera la probleme deja rezolvate de Executiv", a spus Tariceanu. El a sustinut ca, in patru ani, Guvernul a realizat investitii masive pentru dezvoltarea infrastructurii educationale, de peste opt miliarde de euro.
La randul sau, ministrul administratiei si internelor Cristian David a spus ca deputatii PD-L sunt prost informati atunci cand acuza Guvernul ca nu plateste subventiile la energie. "Motiunea nu are substanta, nu are obiect, deoarece guvernul a alocat deja 200 de milioane de lei pe luna septembrie, dupa ce a dat 285 de milioane de lei pentru sezonul trecut. Nu este o intarziere, este o alocare conform calendarului", a spus David.

Cum poate trece o motiune de cenzura

Pentru a initia o motiune de cenzura parlamentarii PD-L au nevoie de semnaturile parlamentarilor PRM, dupa ce, in debutul sesiunii parlamentare din primavara, oamenii lui Emil Boc nu au reusit sa initieze singuri un astfel de document, in conditiile in care stransesera aproximativ 100 de semnaturi din cele 117 minime.
O motiuna de cenzura necesita sa fie semnata de o patrime din numarul total al parlamentarilor, pentru a putea fi depusa, adica 117 semnaturi din 468 - numarul total al senatorilor sI deputatilor. Cu semnaturile PRM (sunt 21 de deputati si 15 senatori ai acestei formatiuni), PD-L ar avea asigurat aceasta cifra. Insa pentru ca motiunea sa poata trece iar guvernul Tariceanu sa fie demis, PD-L si PRM au nevoie de voturile parlamentarilor PSD.
Motiunea poate fi adoptata cu voturile a jumatate plus unu din deputati, adica 235 de voturi. In urma cu aproape un an, Parlamentul a intrunit teoretic majoritatea pentru adoptarea unei motiuni de cenzura impotriva guvernului liberal condus de Calin Popescu-Tariceanu, dupa ce PSD a initiat o motiune de cenzura. Totusi, documentul nu a fost adoptat, dupa ce parlamentari ai PRM si PC au parasit sala, iar unii parlamentari PSD au votat pentru mentinerea lui Tariceanu. La final scorul a fost favorabil demiterii lui Tariceanu, dar nu a fost intrunit numarul minim de voturi pentru adoptare, drept urmare guvernul liberal a ramas in functie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO