Politică externă

Ancheta ONU face valuri in Liban si Siria

24.10.2005, 18:51 5

Autoritatile libaneze au anuntat ieri retinerea lui Mahmoud Abdel-Al, liderul unui grup islamist radical apropiat de Siria, suspectat de implicarea in asasinarea fostului premier libanez, Rafik Hariri.

Aceasta arestare survine la trei zile de la publicarea raportului Comisiei ONU de ancheta condusa de procurorul german Detlev Mehlis in cazul asasinarii lui Hariri. Raportul Mehlis mentioneza faptul ca asasinii lui Hariri au beneficiat de resurse considerabile si de sustinerea unor oficiali libanezi si sirieni.

De asemenea, comisia de ancheta considera ca este putin probabil ca serviciile secrete din cele doua tari sa nu fi stiut in prealabil de pregatirea asasinatului.

Conform Raportului Mehlis, Mahmoud Abdel-Al i-ar fi telefonat presedintelui pro-sirian al Libanului, Emile Lahoud, cu doar cateva minute inaintea producerii atentatului pe 14 februarie anul acesta. De asemenea, se banuieste ca Abdel-Al ar fi fost in contact si cu grupul celor patru generali libanezi deja arestati in legatura cu asasinarea lui Hariri.

Oficialii sirieni au reactionat de asemenea la publicarea Raportului Mehlis respingand acuzatiile aduse de acesta la adresa Damascului.

Anchetatorii ONU sustin ca doua personaje extrem de influente din randul administratiei siriene, Assef Shawkat, seful serviciilor de informatii siriene si totodata cumnatul presedintelui Bashar al-Assad, si Maher Al-Assad, fratele mai mic al presedintelui, au fost "cei care au decis asasinarea lui Hariri". Ministrul sirian de externe, Riyad Daoudi, a afirmat ca "Raportul Mehlis nu are nici un fundament si se bazeaza doar pe ipoteze".

De asemenea, Siria a pus sub semnul indoielii credibilitatea unuia din martorii principali ai Comisiei ONU, Suheir al-Sadik, care a acuzat mai multi colaboratori ai presedintelui al-Assad de implicare in asasinarea lui Rafik Hariri.

De asemenea, potrivit publicatiei germane Der Spiegel, care citeaza surse din cadrul ONU, Suheir al-Sadik a fost condamnat in trecut de mai multe ori pentru deturnare de fonduri si escrocherii si i-a mintit in repetate randuri pe anchetatori.

Mai multe state membre ale Consiliului de Securitate al ONU s-au pronuntat pentru convocarea unei reuniuni speciale consacrate analizarii concluziilor raportului Mehlis. Statele Unite au cerut Siriei sa predea pe cei suspectati de implicare in asasinat investigatorilor ONU si sa coopereze pe deplin cu comisia Mehlis.

In acelasi timp, oficialii americani se tem de faptul ca in urma intregului scandal legat de implicarea unor demnitari sirieni in asasinarea lui Hariri, regimul de la Damasc s-ar putea prabusi in haos, fapt ce ar fi cu atat mai problematic cu cat ar dauna eforturilor coalitiei multinationale de a stabiliza situatia din Irak.

Concluziile Raportului Mehlis n-au trecut neobservate nici in Romania, care detine in aceasta luna presedintia rotativa a Consiliului de Securitate al ONU (CS).

Presedintele Traian Basescu s-a pronuntat in favoarea unei rezolutii a CS al ONU care sa cuprinda un avertisment adresat Siriei si sa prevada continuarea investigatiei. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO