Politică externă

Bush, primit cu ostilitate la summitul NATO

28.06.2004, 00:00 15

Peste 40.000 de persoane au manifestat ieri la Istambul impotriva prezentei presedintelui american, George W. Bush la summitul NATO care incepe astazi in orasul de la Bosfor
Manifestatiile de protest au fost organizate in partea asiatica a orasului. Summitul se va tine pe partea europeana. Mii de politisti au fost mobilizati pentru a asigura ordinea, majoritatea strazilor din centrul fiind inchise circulatiei. Saptamana trecuta mai multe bombe au explodat la Istamblul, una chiar in fata hotelului in care este cazat Bush. Spatiul aerian este supravehgeat de avioane radar.
Principala tema a intalnirii - la care este reprezentata pentru prima data si Romania, prin presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase - va fi situatia din Irak. Bush a venit in Turcia direct de la summitul UE-SUA. Pare ca prezenta sa in Europa a dat ceva roade. Sambata cei 26 de membri ai NATO (19 membri fac parte si din UE) au ajuns la un acord de principiu privind implicarea Aliantei in antrenarea si formarea viitoarei armate irakiene.
Mai mult ca oricand, UE si SUA vor sa uite certurile provocate de razboiul din Irak. "Cred ca diviziunile amare asupra razboiului (din Irak -n.n.) au fost depasite. NATO are capacitatea - cred ca si responsabilitatea - de a-i ajuta pe irakieni sa combata amenintarile teroriste organizate impotriva tarii lor.", a spus George W. Bush, in cadrul unei conferinte de presa organizate dupa summitul UE-SUA.
Manifestatiile anti-Bush, de la Istambul, au avut loc intr-un context tensionat. Potrivit agentiilor internationale de presa, trei cetateni de origine turca au fost luati ostatici in Irak de presupusi simpatizanti ai liderului Al-Qaida, Abu Mussab al-Zarqawi. Al-Qaida a amenintat ca ostaticii vor fi decapitati daca cetatenii turci  nu vor manifesta masiv impotriva prezentei lui Bush in Turcia. Intr-un mesaj audio si o caseta video primite de televiziunea araba Al-Jazeera, teroristii cer companiilor si fortelor turce sa se retraga de pe teritoriul irakian in termen de 72 de ore. Altminteri, ostaticii vor fi decapitati. Gruparea Tawhid wal Jihad, aripa a Al-Qaida a revendicat deja asasinarea americanului Nick Berg si a sud-coreeanului Kim Sun-Il. Ambele crime, filmate si prezentate pe site-uri Internet islamiste, au ingrozit lumea.
Bush a folosit ziua de ieri pentru a incerca o reapropiere de aliatul sau, Turcia. Parlamentul turc a aprobat cu mare intarziere o prezenta americana limitata, pe teritoriul sau, in timpul razboiului, ceea ce a schimbat planurile Washingtonului. Bush a laudat Turcia despre care a spus ca, desi este o tara musulmana, impartaseste valorile democratiei, ceea ce o transforma intr-un model. Liderul de la Casa Alba a sustinut si integrarea Turciei in Uniunea Europena: "Trebuie sa obtineti o data de la UE pentru eventuala voasta integrare"., a spus Bush. UE se va pronuta in decembrie, potrivit unui calendar deja stabilit.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO