Politică externă

Bush si Blair ii felicita pe afgani

20.09.2005, 20:14 10

Pretedintele american, George W. Bush, i-a felicitat pe afgani pentru prezenta la urne, la alegerile legislative de duminica, pe care le-a calificat drept un nou pas catre democratie, iar premierul britanic a salutat curajul de care au dat dovada candidatii.

"Felicit poporul afgan si Guvernul pentru reusita alegerilor parlamentare de duminica, ce reprezinta un pas important catre dezvoltarea Afganistanului ca stat democratic, guvernat de lege", a subliniat presedintele american.

"Infruntand atentatele si amenintarile cu recurgerea la violenta, afganii au votat in numar mare pentru alegerea reprezentantilor din noua Adunare Nationala si din consiliile regionale", a adaugat Bush.

"Salutam progresele remarcabile realizate de poporul afgan in ultimii ani", a mai declarat Bush, oferind asigurari in legatura cu sustinerea acordata de Statele Unite, "in conditiile in care Afganistanul actioneaza pentru a raspunde noilor provocari".

Alegerile, care au avut o rata de participare de circa 50%, au constituit ultima etapa a procesului de tranzitie politica lansat dupa inlocuirea de la putere a talibanilor, la sfarsitul anului 2001. Ele intervin dupa adoptarea Constitutiei, in ianuarie 2004, si dupa alegerile prezidentiale din octombrie 2004.

Duminica, noua persoane au fost ucise, intre care un militar francez, dar aceste violente nu au perturbat scrutinul.

Premierul britanic, Tony Blair, a salutat duminica seara curajul de care au dat dovada candidatii la primele alegeri legislative organizate in Afganistan in ultimii 30 de ani.

"Admir curajul demonstrat de toti cei care s-au prezentat in calitate de candidati si in special de numeroasele femei" care au venit la vot, a subliniat el.

"Felicit poporul afgan pentru ca a participat in numar mare la scrutin", a afirmat Blair, notand ca, "inca o data, afganii au demonstrat cat sunt de hotarati sa construiasca un viitor mai bun pentru tara lor".

"Marea Britanie va continua sa-i sustina si le ureaza succes", a subliniat premierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO