Politică externă

Conventia republicanilor, umbrita de Gustav si de protestatari

03.09.2008, 19:44 10

In absenta lor - cei doi s-au aratat mai preocupati de evolutia uraganului decat de lucrarile Conventiei de la Saint Paul, Minnesota - primele doamne Laura Bush si Cindy McCain au urcat pe scena, vorbind la randul lor de sprijinirea persoanelor afectate de Gustav, care a trecut peste New Orleans.
"Prioritatea noastra este sa asiguram securitatea persoanelor care traiesc in regiunea golfului" Mexic, a declarat Laura Bush in fata delegatilor repu-blicani. Cindy McCain a cerut la randul sau americanilor sa trimita bani intr-un cont deschis de Partidul Republican pentru sprijinirea victimelor uraga-nului.
Programul primei zile a Conventiei a fost afectat de trecerea uraganului Gustav, multe dintre lucrarile comisiilor fiind suspendate, in vreme ce pe strazile din apropierea cladirii unde se adunau delegatii republicani, mii de protestatari au scandat sloganuri precum "razboiul nu este pentru viata" si arborand pancarte critice la adresa presedintelui George W. Bush.
Oficialii din domeniul sigurantei publice au estimat ca intre 8.000 si 10.000 de protestatari au participat la manifestatie si au anuntat sapte arestari, desi, potrivit unui reporter al Reuters, manifestatia a parut pasnica.
Absenta lui Bush in prima zi a Conventiei nu a afectat insa entuziasmul protestatarilor. "De ce ar veni? Nu este iubit aici", a declarat unul dintre manifestanti.
In aceeasi vreme, pe holurile Conventiei, intensitatea informatiilor despre sarcina fiicei de 17 ani a lui Sarah Palin - care va face tandem cu John McCain in cursa pentru presedintia SUA - a depasit cu mult pe cea a infor-matiilor despre uraganul Gustav.
Multi dintre jurnalisti si din politicienii republicani se intrebau daca John McCain a stiut dinainte sa o anunte pe Palin ca vicepresedinte despre sarcina fiicei acesteia si incercau sa afle impactul acestei dezvaluiri. Mai tarziu, lideri republicani au admis ca McCain i-a propus lui Palin sa-l secundeze abia joia trecuta, cu o zi inaintea anuntului oficial, iar de aici ar rezulta ca McCain nu s-a documentat prea amanuntit asupra trecutului guvernatorului de Alaska. Palin, care are patru copii, a anuntat ca fiica sa cea mare, in varsta de 17 ani, este insarcinata in 4 luni si se va casatori cu tatal copilului sau, care este la randul sau adolescent.
Republicanii au toate motivele sa fie ingrijorati de impactul oricarei informatii, dupa publi-carea unor noi son-daje de opinie care arata ca decalajul dintre tandemul de-mocrat in cursa pen-tru Casa Alba, Barack Obama si Joe Biden, si contracandidatii republicani, John McCain si Sarah Palin, a cres-cut la opt puncte procentuale dupa Conventia Democrata.
Tandemul democrat se bucura de o sustinere populara de 48 de procente, in timp ce perechea republicana ar fi votata de 40% dintre alegatori. Inainte de debutul Conventiei Democrate, Obama il conducea pe McCain la o diferenta de trei procente. Exista insa in continuare un numar semnificativ de alegatori americani care nu au inca o optiune electorala, subliniaza CBS News.
Cu cateva zile inainte de Conventia de la Denver, McCain avea un avantaj de 12 procente in randul alegatorilor independenti, dar situatia s-a schimbat intre timp in favoarea candidatului democrat in raport de 43 la 37. Obama isi mentine, de asemenea, avantajul in randul electoratului feminin si sustinatorilor senatorului de New York, Hillary Clinton, fostul sau contracandidat in cursa interna. Un numar de 63 la suta dintre persoanele chestionate au declarat ca Obama le intelege cel mai bine nevoile, doar 41 de procente avand aceeasi parere despre McCain. Dupa Conventia Democrata, 58 la suta dintre americani considera ca Obama este "destul de dur", fata de 48 de procente la inceputul lunii august.
Circa 28 la suta dintre respondenti au declarat ca iau in considerare partenerii celor doi candidati in cursa pentru Casa Alba atunci cand isi exprima optiunea electorala, fata de 25 de procente cati impartaseau aceasta opinie inainte de desemnarea lui Joe Biden si Sarah Palin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO