Politică externă

Criza ucraineana esueaza in alegeri anticipate

09.10.2008, 18:19 17

"Conform Constitutiei ucrainene, sistez puterile Parlamentului si convoc alegerile parlamentare anticipate pe 7 decembrie", a declarat seful statului intr-o interventie televizata miercuri seara.

Partidul lui Viktor Iuscenko, Ucraina Noastra, a parasit in septembrie coalitia guvernamentala pe care o forma cu blocul premierului Iulia Timosenko, dupa ce formatiunea sefului executivului a votat in Parlament o lege care micsoreaza prerogativele presedintelui. Discutiile intre partide pentru formarea unei noi coalitii au esuat, formatiunile politice nereusind sa se inteleaga in 30 de zile de la destramarea aliantei politice pentru a evita alegerile anticipate.
 Analistii au pus criza de la Kiev pe seama rivalitatii politice dintre presedinte si premier. Timosenko este vazuta drept principala rivala a lui Iuscenko in cadrul alegerilor prezidentiale din 2010. De altfel, seful statului a spus ca alianta politica s-a destramat din cauza "setei de putere" a lui Timosenko.
"Sunt foarte convins ca alianta democrata a fost distrusa de un singur lucru - ambitia umana. Ambitia unei singure persoane. Sete de putere, diferite valori, interese personale care le depasesc pe cele nationale", a declarat Iuscenko.
De asemenea, in timpul conflictului din Georgia, presedintele a acuzat-o pe Timosenko si de "inalta tradare de stat" in favoarea Kremlinului datorita atitudinii moderate pe care a avut-o fata de Rusia.
Disputa dintre Iuscenko si Timosenko, fosti aliati in timpul Revolutiei Portocalii din 2004, dateaza inca din 2005, cand Iuscenko a demis-o pe Timosenko pe fondul divergentelor personale si a luptei pentru influenta. Alianta a fost restabilita dupa alegerile legislative anticipate din septembrie 2007, dar luna de miere a fost din nou foarte scurta.
Partidul Iuliei Timosenko a condamnat decizia presedintelui de a dizolva Parlamentul pe care a caracterizat-o ca fiind "neconstitutionala si fara sens".
"Ce s-a intamplat astazi (miercuri - n.r.) a fost 100% provocat de presedinte, care se afla in spatele distrugerii coalitiei", a declarat Andrei Portnov, vicepresedinte al blocului Iulia Timosenko.
Timosenko s-a declarat cu o saptamana inainte de dizolvarea Legislativului dispusa sa accepte toate conditiile presedintelui pentru a reface coalitia guvernamentala si pentru a nu schimba directia pro-vestica a tarii. Formatiunea premierului a discutat si cu Partidul Regiunilor (prorus, aflat in opozitie) despre o posibila alianta politica, negocieri care au esuat insa. Noul scrutin implica insa o serie de riscuri pentru presedinte, a carui cota de popularitate a scazut dramatic. Partidul sau este in prezent creditat doar cu cinci procente din intentiile de vot, potrivit mai multor sondaje.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO