Politică externă

Franta intoarce o pagina a istoriei dupa 12 ani ai erei Chirac

23.04.2007, 18:03 22

Franta a organizat ieri primul tur al alegerilor prezidentiale, dar noul presedinte francez va fi cunoscut la data de 6 mai, in cel de-al doilea tur de scrutin.
Rezultatele primului tur urma sa fie cunoscute dupa inchiderea editiei, dar, dupa cum aratau ultimele sondaje, in turul al doilea urmeaza sa se confrunte Nicholas Sarkozy, candidatul dreptei din partea Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP) si Segolene Royal din partea Partidului Socialist.
Ultimele sondaje il creditau pe Sarkozy cu 28,5% in intentiile de vot, pe Royal cu 25%, pe centristul Fran?ois Bayrou cu 19% si pe extremistul de dreapta Jean-Marie Le Pen cu 14%. In aceste alegeri s-au inscris 12 candidati, insa in afara de cei mantionati mai sus restul nu au contat.
Surpriza de ieri a fost rata ridicata de participare la vot. Ieri la pranz rata prezentei atinsese 31,2%, fata de 21,4% inregistrata la aceeasi ora in primul tur de scrutin din 2002. Acest nivel de participare confirma interesul cetatenilor francezi pentru un scrutin calificat in unanimitate drept "istoric", care deschide o noua era politica, dupa 12 ani in care Jacques Chirac s-a aflat la conducerea tarii.
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 2002, in care candidatul socialist Lionel Jospin a fost eliminat de liderul de extrema dreapta Jean-Marie Le Pen, a fost marcat de un absenteism-record, participarea finala fiind de 73%. Ministerul de Interne se astepta la o rata finala de participare la vot de peste 85%.
Rata participarii inregistrata ieri la pranz este net superioara celei inregistrate in primul tur al alegerilor prezindetiale din 1995 (23%), din 1988 (27,1%) si 1981 (25,9%).
Candidata socialista la alegerile prezidentiale din Franta, Segolene Royal, a votat, ieri la amiaza, in circumscriptia sa electorala din Melle. Surazatoare si destinsa, Royal, inconjurata de aproximativ 200 de jurnalisti, a facut o baie de multime, salutandu-i pe cei prezenti care au scandat "Segolene presedinta!"
"Urmeaza sa imi pregatesc discursul pentru aceasta seara (dupa anuntarea rezultatelor - n.n.)", le-a raspuns ea jurnalistilor care au intrebat-o despre programul pe care il va avea in cursul zilei.
Nicolas Sarkozy, creditat cu cele mai multe sanse de reusita, a votat, ieri dimineata, intr-un birou electoral din Neuilly-sur-Seine, in apropiere de Paris (unde a fost primar) alaturi de sotia sa, Cecili. Numerosi ziaristi erau prezenti la sectia de votare, amenajata intr-o scoala primara, asteptandu-l pe actualul candidat la alegerile prezidentiale.
"Astept linistit. Este foarte important ca francezii sa se prezinte in numar mare la vot si ca acesta sa fie un moment mare pentru democratia franceza", a declarat Sarkozy. Intrebat daca este increzator, Sarkozy a raspuns: "Nu, sunt concentrat".
Presedintele Frantei are prerogative foarte largi. El numeste si revoca primul-ministru fara aprobarea Parlamentului. Prezideaza sedintele de guven, poate dizolva Adunarea Nationala (camera inferioara a Parlamentului) si poate convoca referendumul in oricare moment doreste. Seful statului prezideaza Consiliul Superior al Magistraturii si numeste trei dintre cei noua membri ai Consiliului Constitutional.
Este, de asemenea, seful armatei. El beneficiaza de imunitatre pe intreaga duratra a mandatului sau de cinci ani. Pana in 2002 mandatul presedintelui Frantei era de sapte ani.
Acest regim se numeste "republica prezidentiala" insa unii ii spun chiar "monarhie republicana", din cauza marilor puteri ale sefului statului. Presedintele de stanga Fran?ois Mitterand l-a denumit regimul "loviturii de stat permanente", insa sub acest regim el a "domnit" peste Franta vreme de 14 ani (1981-1995) fiind cel mai longeviv sef de stat al celei de-a cincea republici.
Constitutia celei de-a cincea republici a fost adoptata in 1958 pentru generalul Charles de Gaulle care a condus Franta vreme de 11 ani (1958-1969).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO