Politică externă

Franta revine la confruntarea traditionala dreapta-stanga: "Sarko" si "Sego", in marea finala

24.04.2007, 18:16 23

Extremistul de dreapta Jean-Marie Le Pen (Frontul National) - care a dat frisoane Frantei cand a ajuns in 2002 in turul al doilea al alegerilor prezidentiale - a fost eliminat din cursa (10,5% din voturi in alegerile de duminica).
Centristul Francois Bayrou (Uniunea pentru Democratie Franceza - UFD), a treia optiune de vot a francezilor, a primit 18,5% din voturi. In mare parte de el si de voturile acestei cincimi a francezilor depinde cine va fi noul presedinte al Frantei care va fi cunoscut in noaptea de 6 mai cand are loc turul al doilea al prezidentialelor.
Insa va fi important cum vor vota si adeptii lui Le Pen, in parte favorabili lui Nicolas Sarkozy, ca si grupul micilor partide de stanga care au adunat impreuna peste 11% dintre optiuni si care si-au anuntat sprijinul pentru Segolene Royal.
Presa franceza este foarte optimista. Aproape ca nu mai are importanta cine va castiga. Important este in opinia cvasiunanimitatii analistilor faptul ca Le Pen a inregistrat un recul important (10% din voturi fata de aproape 17% in 2002). Si mai important decat atat este faptul ca francezii au recastigat gustul politicii sau constiinta ca votul lor este important pentru propriul lor viitor.
Prezenta la vot a fost una record - peste 85% dintre persoanele cu drept de vot. Aceasta este marea surpriza si abia apoi prezenta in finala a lui Nicholas Sarkozy si Segolene Royal, -"Sarko" si "Sego", in variantele simpatizantilor - care era anticipata de sondajele de opinie. Nici presa europeana nu se lasa mai prejos cu laudele. Un singur titlu, din presa belgiana (Le Soir): "Vantul sperantei a suflat ieri peste Franta".
Doi invitati ai TF1, directori ai unor insitute de sondare au explicat prezenta record la vot in felul urmator: francezii au invatat o lectie importanta dupa scrutinul din 21 aprilie 2002 - atunci cand Le Pen a ajuns in turul doi - si anume ca fiecare vot conteaza. Ei au mai lasat pe altii sa voteze pentru ei.
In plus, acest scrutin vine dupa o campanie foarte lunga, deschisa cu mult inainte de perioada clasica de campanie.
Nu in ultimul rand, "Sarko" si "Sego" reprezinta o noua generatie de politicieni, avand cu aproximativ 20 de ani mai putin decat orice castigator al alegerilor prezidentiale de pana acum.
In ambele tabere, cea a lui Sarkozy si a lui Royal, optimismul era maxim dupa aflarea rezultatelor. In tabara lui Sarkozy s-a admis ca cele 31 de procente pe care le-a obtinut reprezinta un scor neasteptat chiar si pentru cei mai increzatori.
Spre comparatie, Chirac a primit in turul intai al alegerilor din 2002 doar 19,8% din voturi in vreme ce candidatul plasat pe locul al doilea, Jean-Marie Le Pen, a primit 16,8% din voturi. Royal, plasata acum pe locul al doilea, a primit 25,8%, ceea ce indica o intoarcere a francezilor spre balansul ideologic stanga-dreapta.
Multi alegatori francezi au preferat un "vot util" in favoarea unuia dintre partidele mari pentru a fi siguri ca politicianul preferat va ajunge in turul al doilea. Nu au fost putini candidati care s-au declarat, la aflarea rezultatelor, "victime" ale acestui "vot util" obtinand in acest an de doua ori mai putine voturi decat la alegerile precedente. In total, 12 candidati au participat la primul tur al alegerilor.
Presedintele in exercitiu, Jacques Chirac,
si-a exprimat ieri sprijinul pentru Sarkozy, pe care l-a incurajat in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale si l-a primit la Palatul Elysee. Trebuie spus insa ca Chirac, care isi incheie mandatul luna viitoare, dupa 12 ani de guvernare, l-a sprijinit fara entuziasm pe Sarkozy in primul tur al alegerilor prezidentiale.
Cinci partide mici de stanga au spus clar ca o vor vota pe Royal. Francois Bayrou, cu cele aproape 20 de procente obtinute, nu si-a anuntat deocamdata sprijinul pentru nimeni, dar sondajele arata ca electoratul sau este impartit aproape egal intre stanga si dreapta.
Extrema dreapta inclina spre Sarkozy, desi Le Pen, dezamagit de rezultat, nu si-a aratat preferinta. Sarkozy a atacat insa in campanie si teme care aluneca mult spre dreapta, iar analistii cred ca acest lucru ii va aduce voturi din partea adeptilor lui Le Pen. Sondajele arata ca Sarkozy ar putea castiga in turul al doilea cu 54%, dar analistii spun ca finalul este deschis.
Le Pen a suferit o infrangere umilitoare duminica, obtinand cel mai mic scor din 1974, de cand tot participa in alegerile prezidentiale. Rezultatele sale din 2002 au fost favorizate de o rata a participarii la vot redusa, in contrast cu prezenta la urne de duminica. Le Pen, 78 de ani, a subliniat ca aceasta ar putea fi ultima data cand mai candideaza la alegerile prezidentiale, iar rezultatul sau slab genereaza temeri cu privire la viitoarea conducere a formatiunii sale, Frontul National, care are o influenta covarsitoare asupra dezbaterii politice din Franta. Le Pen urmeaza sa organizeze o sedinta de partid, la 1 mai, pentru a anunta daca va acorda sprijinul sau vreunuia dintre candidati in cel de-al doilea tur de scrutin. Louis Alliot, unul dintre liderii Frontului National, a declarat, pentru postul tv France 2, ca va fi dificil pentru aceasta formatiune sa acorde sprijin fie lui Sarkozy, fie lui Royal, argumentand ca amandoi impart "aceeasi viziune referitoare la viitor".
Rezultatul alegerilor a fost salutat si de politicienii europeni. Francezii "au facut alegerea potrivita trimitand fortele de stanga in al doilea tur al alegerilor prezidentiale", au declarat socialistii europeni, in timp ce conservatorii au salutat "victoria" lui Nicolas Sarkozy. "Francezii au facut alegerea potrivita, trimitand stanga in al doilea tur, permitand o alegere clara intre social-democratie si conservatorismul liberal, intre Europa sociala si Europa pietelor financiare", a declarat presedintele Partidului Socialist European (PSE), danezul Poul Nyrup Rasmussen. In opinia Partidului Popular European (PPE), care este format din cea mai mare parte a formatiunilor de dreapta, candidatura lui Nicolas Sarkozy "este buna pentru UE".
"Avem nevoie de un lider ca el, capabil sa raspunda provocarilor UE in urmatorii ani: imigratie, schimbare climatica, securitate si dezvoltare economica", a declarat presedintele PPE, belgianul Wilfried Martens.
Graham Watson, liderul eurodeputatilor liberal-democrati, grup din care face parte formatiunea UDF, a salutat rezultatul obtinut de Francois Bayrou, "cel mai bun (rezultat) al fortelor de centru in ultimii 25 de ani". "Ideile candidatului UDF nu vor putea fi ignorate la formarea viitorului guvern", a apreciat el.
Copresedintele grupului Ecologist din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit, i-a cerut lui Royal sa "convinga o parte a electoratului de centru" prin doua argumente: "In primul rand prin incheierea celei de-a cincea republici, care este injusta din punct de vedere democratic si care favorizeaza alternanta la putere a formatiunilor care de obicei se afla la conducere".
Alegerile au si consecinte politice externe. Evenimentele erau urmarite indeaproape in Italia, tara condusa de o coalitie de centru-stanga. Alegerile din Franta ar putea stimula crearea unui mare partid al stangii, acum foarte faramitate.


Bursa tine cu Sarkozy
Victoria lui Nicolas Sarkozy, candidatul dreptei la alegerile prezidentiale din Franta, ar putea favoriza avansul bursei de la Paris, care a atins saptamana trecuta cel mai inalt nivel din ultimii sase ani, pe fondul fuziunilor si achizitiilor, comenteaza analistii.
Acestia au afirmat ca investitorii companiilor blue-chip incluse in indicele CAC-40, al bursei de la Paris, vor saluta victoria lui Sarkozy, apreciat pentru orientarea sa catre o economie liberala si pentru deschiderea catre reformarea pietei muncii.
"Este un rezultat foarte bun pentru mediul de afaceri francez si pentru evolutia indicatorului CAC", a spus David Buik, analist la Cantor Index.
Sarkozy a promis ca va modifica legislatia franceza in domeniul muncii si va reduce unele impozite pentru a revitaliza economia Frantei, care se confrunta cu o rata ridicata a somajului. Cu toate acestea, alti investitori au sugerat ca alegerile nu sunt un factor foarte important pentru evolutia indicatorului CAC-40, ci fuziunile si achizitiile, care au propulsat saptamana trecuta bursele europene la maximul ultimelor sase ani.
"Exista alte elemente mult mai importante de luat in seama decat rezultatul alegerilor, cum ar fi valul de fuziuni si achizitii", a spsus Francois Chaulet, manager de fonduri la firma Montsegur Finance.
CAC-40 a crescut cu circa 7% de la inceputul anului 2007, avans stimulat de numarul important de fuziuni si achizitii.
In continuare, Franta ar putea primi o oferta de preluare din partea grupului financiar italian UniCredit pentru una dintre cele mai mari banci locale, Societe Generale, desi UniCredit a infirmat zvonurile, iar grupul spaniol de constructii Sacyr Vallehermoso ar putea prezenta o propunere de preluare a companiei de lucrari de infrastructura Eiffage.
Chaulet a mai spus ca o posibila victorie a socialistei Segolene Royal nu va afecta neaparat trendul ascendent al bursei de la Paris.
"Pietele nu sunt ingrijorate de rezultatul alegerilor. Trebuie sa ne amintim ca pe parcursul conducerii presedintelui socialist Francois Mitterrand, in anii '80, piata franceza a inregistrat unele dintre cele mai bune performante", a spus el.
El a adaugat ca multe actiuni franceze blue-chip au ajuns in prezent companii multinationale, cu operatiuni pe
pietele emergente cu un ritm rapid de dezvoltare, ceea ce inseamna ca vulnerabilitatea acestora la situatia economiei franceze a scazut. "Impactul rezultatului alegerilor este atenuat de faptul ca majoritatea companiilor franceze isi atrag veniturile din strainatate", a mai afirmat Chaulet. Iulian Anghel


Declaratiile si angajamentele candidatilor dupa anuntarea rezultatelor primului tur

Prezenta masiva la vot este o victorie a democratiei.
Francezii si-au exprimat clar dorinta de a merge pana la capatul dezbaterilor intre doua idei de natiune, doua proiecte sociale, doua sisteme de valori, doua conceptii de politica.
Pledez pentru revalorizarea muncii, suprematia educatiei, moralizarea capitalismului financiar, revolutia dezvoltarii durabile.
Doresc protectie pentru francezi fata de violenta, de delincventa, de concurenta neloiala, de delocalizari, de degradarea conditiilor de lucru si de excluziune.
Prioritatea este de a da fiecaruia un mijloc de a-si realiza visele si ambitiile, de a reusi in viata.
Vreau sa le vorbesc bolnavilor, persoanelor cu dizabilitati, persoanelor in varsta, de protectie fara sa fiu acuzat de protectionism, vreau sa le vorbesc de natiune fara sa fiu acuzat de nationalism.
Prezenta masiva la vot este o manifestare a elanului civic si a unei responsabilitati eminente.
Toti cei care vor ca in Franta sa triumfe "Republica respectului" vor face pe 6 mai o alegere clara intre doua proiecte, doua voci foarte diferite.
Sper in sprijinul celor care se regasesc in valorile pactului prezidential si care cred ca Franta poate fi reformata fara a fi brutalizata, cei care vor ca valorile umane sa triumfe asupra celor bursiere.
Voi acorda prioritate educatiei, consolidarii familiilor, protectiei pentru cei de varsta a treia si pentru cei cu dizabilitati.
Vreau instaurarea unor reguli juste in contextul globalizarii, mentinerea in Franta a centrelor de decizie. Refuz un regres social care ar duce la acceptarea unui liberalism de nestapanit.
Promit celor ai caror candidati nu au intrat in al doilea tur ca voi fi un presedinte impartial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO