Politică externă

G8 adopta un plan de reforme pentru Orientul Mijlociu

11.06.2004, 00:00 14

Liderii G8 au adoptat un "parteneriat pentru progresul si viitorul comun" al Orientului Mijlociu si Africii de Nord, contestat insa de chiar cei carora le era adresat.
Intr-un comunicat comun dat publicitatii miercuri dupa reuniunea de la Sea Island, se spune: "Noi, liderii G8, (...) sustinem reformele democratice, sociale si economice in aceasta regiune",  Parteneriatul, a fost propus de George W. Bush dar a fost primit cu reticenta de mai multe tari din regiune. Egiptul, Arabia Saudita si Tunisia l-au dezaprobat.De altfel, liderii celor trei tari nu au raspuns invitatiei presedintelui american de a veni la summitul de la Sea Island. In schimb, invitatia a fost acceptata de Afganistan, Algeria, Bahrain, Iordania, Yemen, Turcia si Irak. Autoritatile irakiene au fost reprezentate de noul presedinte, Ghazi Al-Yawer. Declaratia comuna a liderilor G8 precizeaza ca "succesul reformelor depinde de tarile din regiune, iar schimbarea nu trebuie si nu poate fi impusa din exterior". Liderii G8 au anuntat formarea unui forum care se va reuni pe viitor la nivel de ministri. Dupa ce se va aplica in Iran, Irak, Siria, Liban sau nordul Africii, parteneriatul se va extinde in Pakistan si Mauritania.Desi semnata,  initiativa lui Bush este privita cu scepticism de unii din partenerii din G8, din care fac parte Statele Unite, Canada, Japonia, Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si Rusia. Presedintele francez, Jacques Chirac, nu este de acord cu impunerea reformelor din exterior in Orientul Mijlociu si Africa de Nord. El considera ca aceste tari nu au nevoie de "misionari ai democratiei". Un diplomat dintr-o alta tara membra G8 a fost si mai direct: "Marele Orient Mijlociu este o capcana. Este o utopie sa instauram democratia in aceasta regiune. Cred ca este vorba doar de un sistem care sa justifice prezenta militara. Americanii au atacat Irakul pentru ca se temeau de Arabia Saudita". Textul adoptat miercuri subliniaza ca solutia la conflictele existente si in special la conflictul dintre israelieni si palestinieni reprezinta un element important al progresului acestei regiuni.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO