Politică externă

Ianukovici se plange si el ca a fost fdurat in alegeri

02.12.2004, 00:00 14

Criza din Ucraina care nu-si gaseste rezolvarea capata accente cel putin bizare. Promoscovitul Viktor Ianukovici, castigatorul controversatelor alegeri prezidentiale a depus ieri o plangere la Curtea Suprema ucraineana, pentru anularea celui de-al doilea tur de scrutin, acuzand opozitia de fraudarea alegerilor.
Opozitia demonstreaza de trei saptamani in strada acuzand puterea de la Kiev ca a comis fraude masive in alegeri, observatie impartasita si de cancelariile ocidentale.
Ieri, Parlamentul a adoptat o motiune de cenzura impotriva lui Ianukovici, inca premier in functie, si a cerut presedintelui sa formeze un guvern popular. Conform Constitutiei, Ianukovici este acum obligat sa-si de-a demisia. Ultimul cuvant il are insa presedintele care poate sa se opuna si atunci Parlamentul trebuie sa adopte o noua motiune care sa fie aprobata cu votul a doua treimi dintre parlamentari.
Presedintele Leonid Kucima s-a pronuntat pentru repetarea alegerilor, dar vrea reluarea intregului proces. Opozitia cere anularea celui de-al doilea scrutin si declararea candidatului ei, Viktor Iuscenco, drept presedinte, pe motiv ca alegerile au fost fraudate in estul tarii.
Curtea Suprema care analizeaza plangerile privind fraudarea alegerilor nu s-a pronuntat inca.
In acest context, Viktor Ianukovici a depus si el o plangere la Curtea Suprema in cere invalidarea turului al doilea pe motiv ca exista fraude in vestul tarii.
Estul este favorabil puterii, iar vestul opozitiei.
In tot acest zarva a declaratiilor si acuzatiilor reciproce, zeci de mii de oameni continua sa protesteze in strada in sprijinul opozitiei. Oamenii au reinceput sa blocheze institutiile statului operatiune la care renuntasera o vreme, pentru a da o sansa negocierilor.
La Kiev se afla mai multi emisari occidentali care incearca sa aduca cele doua parti la masa tratativelor. Moscova si-a oferit si ea sprijinul pentru reglementarea crizei.
Kremlinul care l-a sprijinit pe fata pe Ianukovici s-a delimitat pana acum, spunand ca este o afacere interna a Ucrainei. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a acuzat ieri tarile din Occident ca s-au implicat prea mult si ca au adancit criza prin sustinerea acordata opozitiei.
Fostul prim ministru Evgheni Primakov a acuzat Occidentul ca se afla la originea mai multor evenimente din Ucraina. Toate aceste declaratii arata ca Moscova se pregateste sa intervina - si exista multe voci care spun ca ar putea ajuta la reglementarea crizei, datorita influentei pe care o are asupra Ucrainei. Chestiunea e ca sunt in Ucraina multe zone ostile Rusiei - este vorba de regiunile de vest care-l sprijina pe Iuscenko.
Dimpotriva, zonele rusofone din est, care-l sprijina pe Ianukovici, ameninta cu declararea independentei, daca Iuscenko este ales presedinte.
Parlamentul regional din Donetk (est) a anuntat ieri ca a fixat data de 9 ianuarie pentru organizarea unui referendum referitor la crearea unei federatii in Ucraina, din cauza crizei care afecteaza tara.
"Acest referendum nu se refera la o separare a regiunii, ci solicita populatiei sa voteze amendarea Constitutiei astfel incit Ucraina sa devina o federatie reunind mai multe regiuni cu acelasi statut", a declarat un purtator de cuvant al administratiei regionale, Olena Bondarenko.
Conjunctura politica tensionata a determinat populatia sa-si retraga economiile din banci, iar banca centrala a reactionat.
Banca Centrala a cheltuit milioane pentru a mentine moneda nationala (grivna) stabila. Banca Centrala a Ucrainei a recurs la limitarea sumei in dolari pe care o pot cumpara clientii, pentru a reduce riscul schimbarii unor cantitati mari de moneda nationala.
Potrivit noilor reglementari, se pot schimba maxim 1.000 de dolari (752,42 euro) in orice locatie din Ucraina, iar retragerile de numerar de la ATM-uri au fost de asemenea limitate, la 1.500 grivna (212 euro) pe zi. Companiile nu pot retrage mai mult de 80.000 grivna (11.307,73  euro) pe luna peste banii de care au nevoie pentru plata salariilor si a contributiilor sociale.
iulian.anghel@zf.ro ; ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO