Politică externă

Ipoteze privind extindere

16.12.2004, 00:00 11

In repetate randuri, autoritatile de la Bruxelles au dat asigurari Bucurestiului ca extinderea UE nu se va incheia pana ce Romania nu va fi inglobata.
Dar  pana unde va merge extinderea Uninii? Sunt multe opinii si putine certitudini. Scepticii au spus ca extinderea la 1 mai a UE cu 10 noi state va bloca mecanismul de functionare a Uniunii, iar greutatile financiare vor bloca procesul pentru multa vreme.
Optimistii vad o Uniune Europeana extinsa care sa inglobeze Israelul Moldova, Ucraina, tarile din Cauzaz. Aceasta opinie a fost exprimata in trecut de seful guvernului italian, Silvio Berlusconi, care se mandreste ca este la carma celei mai proeuropene tari din Europa.
Dar acestea sunt simple proiectii. Cert este ca Romania si Bulgaria se vor integra in 2007 sau cel mai tarziu 2008. Croatia vine tare din spate, sefii UE vor decide la summitul de la Bruxelles ca aceasta tara va incepe negocierile in primavara viitoare. Croatia are toate sansele sa se integreze si ea o data cu Romania si Bulgaria, desi nu exista, deocamdata, un astfel de calendar.
Turcia va primi si ea unda verde pentru deschiderea negocierilor, dar integrarea acestei tari nu este asteptata inainte de 2015.
Spre UE privesc si tarile balcanice. Fostul comisar pentru extindere, Gunter Verheugen, le-a promis acest lucru. La rand sta Moldova. Au venit in ultima vreme mai multe semnale de la Chisinau in aceasta privinta. Moldova a spus clar ca vrea sa se integreze in UE.
Aderarea Ucrainei nu este inclusa in planurile Uniunii Europene, dar Ucraina, sau cel putin o parte din ea, include UE in planurile sale.
Candidatul opozitiei din Ucraina, Viktor Iuscenko, a declarat recent ca aderarea la Uniunea Europeana va constitui prioritatea politicii sale, daca va fi ales presedinte.
Jean Claude Juncker, premierul statului Luxemburg, care va prelua presedintia UE luna viitoare, a subliniat necesitatea unei relatii speciale a organizatiei cu Ucraina, dar a avertizat cu privire la riscul oferirii unor perspective de aderare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO