Politică externă

Iuscenko trimite fortele speciale peste Naftogaz

04.03.2009, 21:05 16

Sediul companiei publice ucrainene de gaz Naftogaz a facut ieri obiectul unui raid al fortelor nationale de securitate (SBU) controlate de presedintele Viktor Iuscenko, in care 20 de agenti de securitate mascati au patruns in cladire, pentru a cauta documentele originale ale contractului semnat de firma de la Kiev si Gazprom, care a incheiat criza gazelor din ianuarie.
Potrivit prim-vicepremierului ucrainean Oleksander Turchinov (guvernul ucrainean este in razboi total cu presedintele), scopul raziei ar fi fost per-turbarea platilor efectuate de companie catre grupul rus Gazprom. "Principalul obiectiv al serviciilor de securitate este de a lua documentele originale pe care se bazeaza relatiile cu Gazprom si operatiunile Naftogaz", a declarat oficialul intr-o conferinta de presa.
Serhii Davidenko, seful departamentului juridic al Naftogaz, declarase anterior ca fortele de ordine se "asteptau sa obtina documentele originale semnate intre Naftogaz si Gazprom in ianuarie, la Moscova".
"Daca nu avem aceste documente, Naftogaz nu poate permite tranzitul gazului. Compania nu isi poate indeplini obligatiile contractuale", a adaugat el.
Potrivit BBC News, anchetatorii ar fi venit sa investigheze o presupusa deturnare de gaze naturale in valoare de peste 800 de milioane de dolari.
Acest episod este asteptat sa deschida un nou capitol din conflictul dintre presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko, care a provocat tensiuni pe scena politica de la Kiev. Fortele de securitate SBU sunt controlate de presedinte. Contractele intre gigantul rus Gazprom si Naftogaz semnate in ianuarie au fost aprobate de premierul Iulia Timosenko si criticate de presedintele Viktor Iuscenko.
Inceputul anului a fost marcat de o perioada "rece" in Europa, dupa ce Rusia a intrerupt livrarile de gaze catre Ucraina, miscare ce a afectat pana la urma tot continentul. Intreg scandalul a fost rezolvat dupa semnarea contractelor dintre Gazprom si Naftogaz.
Pe fondul situatiei economice critice, Rusia a amenintat Ucraina ca va intrerupe livrarile de gaze catre aceasta daca nu va fi platita o datorie de 400 mil. dolari de la 8 martie. Asta ar putea repeta episodul de la inceputul anului.
Premierul Iulia Timosenko a dat asigurari marti intr-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde ca Ucraina va plati datoria.
Facand referire la conflictul dintre ea si presedintele Iuscenko, Timosenko a declarat pentru cotidianul francez ca el tine in special de presedintele Iuscenko, care nu o mai vede ca pe o partenera politica, ci ca un adversar la prezidentiale. "Cea mai mare greseala din mandatul sau (a lui Iuscenko - n.n.) a fost ca a utilizat arme brutale impotriva mea. Eu i-am intins intotdeauna mana (É) Aceasta batalie nu se va termina cu distrugerea mea, ci cu sinuciderea sa politica", a mai spus Timosenko.
Scena politica de la Kiev s-a involburat ieri din nou dupa ce Parlamentul l-a demis pe ministrul ucrainean de externe Volodimir Ogrizko, acuzat de deteriorarea relatiilor cu Moscova si de pierderea procesului de la Haga cu Romania in privinta platoului continental al Marii Negre. Mai mult, ministrul de finante Viktor Pinzenik si-a dat demisia luna trecuta. Potrivit declaratiilor unor parlamentari, Ogrizko ar fi vinovat si pentru scandalul diplomatic dintre Romania si Ucraina, in care un ofiter roman a fost arestat pentru spionaj, iar atasatul militar ucrainean de la Bucuresti a fost expulzat.
Timosenko a subliniat faptul ca actuala criza guvernamentala agraveaza criza economica si ca e nevoie de alegeri anticipate. "Criza economica nu se va incheia intr-un an sau doi. In Ucraina, instabilitatea politica aprofundeaza grav criza economica. Cu cat au loc mai repede alegeri prezidentiale, cu atat mai repede problemele tarii vor putea fi rezolvate. Ne trebuie alegeri anticipate", a declarat Timosenko.

Timosenko acuza Banca Nationala a Ucrainei de distrugerea grivnei
Premierul Ucrainei, Iulia Timosenko acuza, intr-un interviu pentru Le Monde, Banca Nationala Ucrainei de "distrugerea monedei nationala", pe fondul devalorizarii fara precedent a grivnei cu aproape 40% din toamna trecuta incoace. "Constitutia interzice guvernului sa se implice in activitatea Bancii Nationale a Ucrainei. Dar eu nu pot fi de acord cu politica sa de distrugerea monedei printr-o devalorizare excesiva", a declarat Timosenko. Ucraina este grav afectata de actuala criza economica. Kievul s-a inteles cu Fondul Monetar International (FMI) pentru un imprumut de 16,4 de dolari, din care a primit doar 4,5 mld. dolari. Discutiile dintre Fond si autoritatile de la Kiev s-au blocat in urma refuzului ucrainenilor de a reduce deficitul bugetar spre zero la suta. Economia Ucrainei a scazut cu 20% in ianuarie, in vreme ce moneda nationala, grivna, s-a devalorizat cu aproape 40% din toamna anului trecut. Analistii au avertizat ca in aceste conditii, Ucraina risca sa se confrunte cu proteste majore, zeci de mii de ucraineni nemaiputand sa-si scoata banii de la banca, iar noua institutii financiare din aceasta tara se afla sub controlul special al bancii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO