Politică externă

Milosevici acuza Occidentul de razboiul din fosta Iugoslavie

01.09.2004, 00:00 16

Slobodan Milosevici, dictatorul ajuns in fata Tribunalului de la Haga, isi pledeaza singur cauza. Este propriul sau avpocat in procesul in care este acuzat de genocid si de crime de razboi.
Ieri, cand a debutat cu intarziere etapa prezentarii argumentelor apararii, Milosevici a spus ca acuzatiile care i s-au adus sunt "minciuni sfruntate". De asemenea, instanta, Tribunalul Natiunilor Unite pentru fosta Iugoslavie, a fost denuntata de Milosevici ca fiind ilegala. Nerecunoscand nici una dintre acuzatii, Milosevici aspus ca nu politica pe care a reprezentat-o, ci Occidentul au dus la razboi in Blacani dupa destramarea, la inceputul anilort 90, a fostei Republici Federative a Iugoslaviei. El pretinde ca ar fi vorba de mistificarea adevarului despre fosta Iugoslavie si despre el insusi pentru "a acoperi" adevaratii vinovati de cele petrecute in cele doua razboaie care au lasat in urma mii de morti si orase distruse.
Rechizitoriul care il incrimineaza pe Milosevici cuprinde saizeci de capete de acuzare, cele mai grave fiind crimele impotriva umanitatii pentru razboaiele din Croatia (dintre 1991 si 1995), din Bosnia (1992-1995) si epurarile etnice ale sarbilor asupra populatiei din Kosovo (intre 1998 si 1999).
Milosevici, care are 67 de ani, hipertensiune si este amenintat cu inchisoare pe viata in cazul in care este gasit vinovat, a spus ca Occidentul, si mai ales Germania poarta vina pentru ce s-a intamplat. El s-a referit la ceea ce a numit greseala istorica de a fi fost recunoscute statele care s-au dezlipit din cadrul Iugoslaviei federative. Detonatorul conflictului, a sustinut dictatorul sarb, a fost reprezentat de catre "forte externe" si de catre ustasi (in fapt nationalistii croati care au opus rezistenta la epurarile la care au fost supusi de catre regimul condus de Milosevici.
Observatorii sunt de parere ca Milosevici a ocolit orice raspuns direct la vreuna dintre acuzatii. De altfel, unul dintre judecatori, este vorba despre Patrick Robinson (predecesorul sau a murit recent), a spus ca Milosevici a pierdut prea mult timp cu background-ul care tine masi mult de istorie decat cu dezincriminarea faptelor de care este acuzat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO