Politică externă

Noul papa a cerut Bisericii "sa scoata omenirea din desert"

25.04.2005, 19:03 22

Papa Benedict al XVI-lea a primit Paliumul si Inelul Pescarului, cele doua insemne ale functiei sale, cu ocazia slujbei desfasurate ieri in piata Sfantul Petru, care marcheaza inaugurarea pontificatului.

Paliumul este un colier de lana alba cu o lungime de 2,6 metri, brodat cu cruci rosii, iar Inelul Pescarului poarta imaginea Sfantului Petru care isi arunca navodul in apa.

Cardinalul chilian Jorge Medina Estevez, cel care a anuntat alegerea papei, i-a inmanat lui Benedict XVI-lea Paliumul, in vreme ce Inelul Pescarului i-a fost oferit de Cardinalul italian Angelo Sodano, decanul adjunct al Colegiului cardinalilor si secretar de stat al Vaticanului.

Papa Benedict al XVI-lea a luat apoi Evanghelia si a binecuvantat multimea din piata Sfantul Petru.

Circa 40 de lideri straini au asistat la ceremonie. Printre acestia se numara cancelarul german, Gerhard Schroeder, imbracat in negru, regele Spaniei, Juan Carlos, in uniforma de parada, si sotia sa, regina Sofia, imbracata in alb, conform prerogativelor suveranilor, si premierul francez, Jean-Pierre Raffarin. Sute de mii de credinciosi au urmarit slujba de ieri, din piata Sfantul Petru.

Imbracat cu un patrafir aurit, deja purtat de Papa Ioan Paul al II-lea la o slujba de canonizare si cu carja pontificala a predecesorului sau in maini, noul Suveran Pontif a fost primit cu aplauze de multimea din piata pe care a binecuvantat-o. Drapele ale multor tari au fluturat deasupra multimii, identificand diferitele grupuri de credinciosi. Piata a fost pavoazata cu buchete de flori, covoare verzi si sute de ecrane uriase.

In predica sa, Papa Benedict al XVI-lea a reinnoit apelul predecesorului sau, Papa Ioan Paul al II-lea, cerandu-le credinciosilor sa nu se teama. "In acest moment imi aduc aminte de 22 octombrie 1978, cand Papa Ioan Paul al II-lea si-a inceput pontificatul aici, in piata Sfantul Petru. Inca mai aud cuvintele sale: ''Sa nu va fie frica, deschideti larg portile catre Cristos''", a spus noul papa.

"Papa se adresa personalitatilor puternice ale lumii, care se temeau ca Iisus Cristos le-ar stirbi puterea daca L-ar lasa sa intre si daca ar accepta libertatea credintei", a subliniat Benedict al XVI-lea.

"Intr-adevar, le-a luat ceva: dominatia coruptiei, incalcarea dreptatii, arbitrariul", a afirmat el, adaugand ca "Papa se adresa tuturor, in special tinerilor".

"Cu o mare forta si convingere, in numele experientei mele, as dori sa va spun, voua, tinerilor: nu va temeti de Cristos! El nu ia nimic si ofera totul. Celui care I se daruieste ii ofera insutit", a mai spus Papa Benedict al XVI-lea.

De asemenea, papa a reinnoit apelul la unitatea crestinilor si a cerut Bisericii "sa scoata omenirea din desert".

Papa, care nu a dorit sa prezinte un program al pontificatului, a afirmat ca misiunea sa este a unui "pastor" si a unui "pescar", simbolizate prin Palium si Inelul Pescarului, insemnele pontificale pe care le-a primit ieri. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO