Politică externă

Parlamentul European recomanda aderarea Turciei

16.12.2004, 00:00 16

Membrii Parlamentului European s-au pronuntat ieri in favoarea inceperii negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana. Aceasta este recomandarea Legislativului european catre Comisia Europeana si Consiliul European (sefii de state si de guverne) care se reunesc maine la Bruxelles.
Au exista multe controverse in ultimile zile legate de aderarea Turciei.
Tara musulmana, cu 80 de milioane de locuitori, Turcia va avea un cuvant greu de spus dupa integrare. Dar, decizia politica a fost luara. Raportul de tara pentru Turcia, elaborat de Comisia Europeana, recomanda in octombrie inceperea negocierilor.
Aceasta va fi, se pare, decizia politica pe care o vor lua maine sefii de state si de guverne.
Propunerea unui obiectiv alternativ la aderarea deplina a Turciei la Uniunea Europeana "nu are nici o sansa" sa figureze in textul final al summitului de la Bruxelles, a declarat ieri o sursa guvernamentala germana.
Franta si Germania vor prezenta "un punct de vedere comun" la summitul de la Bruxelles, in cadrul caruia urmeaza sa fie luata o decizie asupra oportunitatii deschiderii negocierilor de aderare a Turciei la UE, a adaugat sursa citata, sub acoperirea anonimatului.
In mod neuzual, decizia privind aderarea Turciei a fost luata in Parlamentul European prinvot secret.
Cei care nu au dorit aderara Turciei au crezut ca astfel cei care nu au indraznit sa-si manifeste opozitia fatisa vor vota impotriva.
Raportul adoptat de Parlamentul European recomanda inceperea "fara aminari inutile" a negocierilor cu Ankara si nu propune nici o alternativa la aderarea Turciei, de tipul "parteneriatului privilegiat" solicitat de fortele de dreapta.
Chiar daca obiectivul este ca Turcia sa devina membra UE, negocierile reprezinta "un proces deschis, care nu va conduce nici a priori, nici automat la aderare", au subliniat parlamentarii. Ei au enumerat conditiile care trebuie indeplinite de Turcia, printre care figureaza "toleranta zero" fata de actele de tortura.
Turcia si-a modificat Constitutia pentru a face posibila aderarea - a abolit pedeapsa cu moartea si a interzis tortura. dar multe voci din occidente cred ca nu s-a facut destul si cer mai mute reforme. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO