Politică externă

Peste 80.000 de morti in catastrofa din Asia de Sud

30.12.2004, 00:00 12

Bilantul curtemurului de duminica, petrecut in Asia de Sud si Sud-Est, urmat de valuri seismice uriase, devine din ce in ce mai sumbru. Peste 71.000 de morti era ultimul bilant dat publicitatii ieri. Aceasta este insa departe de a fi cifra finala, intrucat alte zeci de mii de persoane sunt date disparute. Peste 100 de oameni ucisi de valurile uriase provin din tarile occidentale, iar alte cateva sute sunt date disparute.
Cel mai grav bilant pare a fi, pana la acest moment, in Indonezia, cu 36.268 de decese confirmate in nordul insulei Sumatra. In Sri Lanka si-au pierdut viata 22.493 de persoane si in India, aproape 11.000. Sute de mii de oameni au ramas fara adapost, iar organizatiile umanitare trag un serios semnal de alarma. Dupa catastrofa de duminica, o alta se iveste la orizont: pericolul real de izbucnire a unor epidemii care ar putea face tot atatea victime cat cele provocate de valurile ucigase.
ONU si organizatiile umanitare s-au mobilizat pentru a a veni in sprijinul sinistratilor. ONU a anuntat ca va cere tarilor donatoare un ajutor record de 1,6 miliarde de dolari, aproape tot atat cat a cerut pentru reconstructia Irakului. Organizatia Natiunilor Unite trebuie sa faca fata celui mai mare dezastru din istoria sa.
Tarile europene, Japonia, Australia si Statele Unite au deblocat deja zeci de milioane de dolari, in timp ce numeroase echipe de interventie s-au deplasat in statele afectate pentru a acorda asistenta medicala si pentru a furniza ajutoare, in special hrana.
Natiunile Unite au estimat la mai multe miliarde de dolari distrugerile inregistrate in cele opt state afectate din Asia de Sud si Sud-Est - Sri Lanka, India, Thailanda, Indonezia, Malaysia, Maldive, Bangladesh si Myanmar.
Avioanele inchiriate de guvernele straine si de organizatiile umanitare neguvernamentale au plecat deja spre zona sinistrata, transportand materiale de prim-ajutor (paturi, corturi si haine), dar si echipamente pentru purificarea apei sau medicamente.
Zeci de echipe medicale au plecat spre cele opt state asiatice. Avioanele si vapoarele care transporta ajutoare vor fi folosite si pentru repatrierea miilor de turisti, majoritatea occidentali, care si-au petrecut sarbatorile in tarile afectate de catastrofa.
Statele Unite, care au deblocat un ajutor de urgenta de 400.000 de dolari, vor aloca tarlor afectate si circa 35 de milioane de dolari in credite si produse de prima urgenta. Armata americana a trimis in zona 20 de avioane si mai multe nave militare, printre care se numara si portavionul USS Abraham Lincoln impreuna cu grupul sau naval format din cinci nave, precum si USS Bonhomme Richard, cu o escorta de sase nave.
Comisia Europeana a deblocat imediat trei milioane de euro pentru necesitatile vitale si a anuntat, marti, ca va oferi inca 20 de milioane de euro, precizind ca ar putea mobiliza in acest scop fonduri totale de 30 de milioane de euro.
Crucea Rosie canadiana si Guvernul din aceasta tara au anuntat, marti, ca ofera 25 de tone de alimente si echipamente pentru Sri Lanka. Oficialiii de la Ottawa au deblocat pina in prezent circa patru milioane de dolari canadieni (3,28 milioane de dolari SUA) pentru a sustine organizatiile neguvernamentale canadiene care participa la eforturile de asistenta, a declarat Dan McTeeague, secretarul parlamentar al ministrului canadian de Externe Pierre Pettigrew. Marti, totalul asistentei anuntate de Canada era de 3,24 milioane de dolari.
Miercuri, Australia a anuntat ca va tripla asistenta financiara, aceasta urmind sa ajunga la 27 milioane de dolari.
De altfel, Australia s-a oferit sa ajute aceste tari sa construiasca un dispozitiv de alerta regionala impotriva tsunami, valurile uriase care au provocat catastrofa. Specialistii spun ca, daca tarile lovite ar fi avut un asemenea dispozitiv, mii de vieti ar fi fost salvate.
Exista si situatii fericite. Kenya, de pilda, cunoscuta pentru ineficienta serviciilor sale publice, pare sa fie totusi singura tara dintre cele afectate de cutremur care a fost in masura sa reactioneze rapid si sa previna un dezastru, salvand viata a sute de oameni.
Potrivit Autoritatii Portuare, numai trei persoane au murit in Kenya, una dintre victime fiind probabil un turist occidental.
In momentul in care televiziunile prezentau deja imagini ale dezastrelor provocate in Asia de primele valuri, autoritatile au pus in aplicare un plan de evacuare rapida. Un centru de urgenta, creat in trecut cu ocazia unor crize determinate de scurgeri de petrol sau de naufragierea feriboturilor, a fost repus imediat in functiune. "Prioritatea a fost sa aducem la tarm toate ambarcatiunile aflate larg si sa le ancoram in port", a declarat coordonatorul operatiunilor. "Multe dintre micile ambarcatiuni de pescuit nu au radio, dar am reusit sa le avertizam in mod direct", a spus el.
Principala ingrijorare a autoritatilor nu erau valurile propriu-zise, care era de asteptat sa fie mai putin puternice decit cele care au lovit coastele asiatice, cit producerea unor curenti marini neobisnuiti, care ar fi putut duce in larg barcile sau oamenii.
Valurile care au ajuns pe coastele Africii au fost destul de mari, distrugand proprietati si ambarcatiuni. Spre exemplu, hipopotamii din raurile continentale au fost luati de curenti si dusi opt kilometri in larg.



Un mare actor englez si-a pierdut familia
Richard Attenborough (81 de ani), unul dintre marii actori britanici, inobilat de regina Marii Britanii cu titulul de lord, si-a pierdut o mare parte a familiei in timpul catastrofei.
Fiica sa, impreuna cu sotul, cei treicopii si soacra acesteia alesesera sa-si petreaca vacanta de Craciun in paradisul acum pierdut al Thailandei.
La momentul dezastrului, familia era separata. In afara de nepotul celebrului actor si de ginerele acestuia, toti ceilalti membri ai familiei sunt morti sau disparuti. Fica actorului si una dintre nepoate, ca si soacra sunt cautate printre miile de cadavre care vin din larg aduse de valurile mai linistite acum ale Oceanului Indian. O alta nepoata, de 14 ani, care era cu un grup de tineri pe plaja, a fost gasita moarta.
Attenborough este unul dintre cei mai apreciati actori britanici. Coleg de generatie cu Lawrence Olivier, Attenborough a fost innobilat in doua randuri de catre regina Marii Britanii - mai intai cavaler, apoi lord. A jucat in zeci de filme, dintre care unele celebre - Hamlet (cel cu Olivier), Jurassic Park, Marea Evadare sau Un pod prea indepartat. A fost si regizorul altora, la fel de celebre, Gandhi si Chaplin.
Mai multe zeci de britanici s-au aflat printre victimele cutremurului si al valurilor tsunami. Oficial, au fost anuntate pana acum 45 de persoane, dar disparutii se ridica la peste o suta. Un fotograf celebru in Anglia, Simon Atlee, se afla si el la Phuket, impreuna cu prietena sa, un fotomodel in voga, Petra Nemcova (din Cehia). otograful este dat disparut, in timp ce fotomodelul a scapat cu viata, dupa ce a stat opt ore agatata de un palmier, pana au ajuns la ea echipele de salvare.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO