Politică externă

Polonia asteapta OK-ul UE pentru "Parteneriatul Estic"

18.06.2008, 19:07 12

Premierul polonez Donald Tusk a reusit sa obtina sustinerea cancelarului german Angela Merkel in promovarea "Parteneriatului Estic", un forum alcatuit din Uniunea Europena si alte cinci tari din Europa de Est, in urma intalnirii dintre cei doi de la inceputul saptamanii, relateaza site-ul euobserver.com.
Proiectul va fi prezentat liderilor europeni ce vor participa in perioada 19-20 iunie la Consiliul European de la Bruxelles.
Parteneriatul prevede crearea unui forum multilateral alcatuit din Uniunea Europeana, pe de o parte, si Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan si Armenia, pe cealalta parte.
Principalul scop al acestuia va fi realizarea unor relatii mai stranse din punct de vedere economic intre cele doua parti, legaturi politice stabile si eliminarea vizelor pentru cetatenii tarilor participante la parteneriat.
"Vineri (20 iunie), vom cere Comisiei Europene propuneri concrete, astfel incat aceasta initiativa sa nu ofere sperante, ci proiecte concrete", a declarat Merkel in timpul intalnirii cu premierul polonez desfasurata la Gdansk, in urma respingerii Tratatului de la Lisabona de catre irlandezi. "Am primit sprijin fara echivoc pentru acest proiect din partea cancelarului german", a declarat la randul sau Donald Tusk, care a adaugat ca a primit acelasi raspuns din partea Ungariei, Cehiei si Slovaciei, cu care s-a intalnit in aceeasi zi la Praga.
Parteneriatul nu va avea vreo prevedere legata de extinderea Uniunii, dar ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat recent ca aderarea celor cinci tari la blocul comunitar se va face "natural", daca UE se va extinde.
"Am lucrat ani de zile cu cancelarul Merkel in vederea unei aderari a Ucrainei la Uniunea Europeana", a adaugat premierul Poloniei. Polonia vede in "Parteneriatul Estic" un succes, comenteaza EU Observer, dupa doi ani de relatii reci cu Bruxelles-ul, timp in care Polonia a fost condusa de fratii eurosceptici Kaczynski. Proiectul se va afla insa intr-un plan secundar la discutiile de la Bruxelles care vor fi centrate pe respingerea Tratatului de reforma in Irlanda.
Unii analisti sunt insa de parere ca proiectul va face prea putin pentru politicile de extindere ale Uniunii Europene si ignora probleme precum monopolul gazului rusesc asupra resurselor Europei de Vest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO