Politică externă

Portugalia a ales alegerile anticipate

02.12.2004, 00:00 12

Plecarea lui Jose Manuel Durao Barroso din fruntea guvernului portughez la sefia Comisiei Europene a aruncat Portugalia intr-o criza a carui efect a atins in aceste zile punctul culminant.
Presedintele portughez, Jorge Sampaio, a dizolvat marti Parlamentul si a convocat alegeri anticipate.
Asta, spune presedintele, pentru a pune capat crizei cu care se confrunta guvernul conservator si cel care i-a succedat lui Durao Barroso - este vorba de Pedro Miguel Santana Lopes, un personaj detestat chiar in randul membrilor partidului sau.
Alegerile anticipate vor fi organizate in februarie (ele trebuia organizate in 2006) si va trimite, probabil, in opozitie Partidul Social Democrat (PSD, centru dreapta) al fostului premier, Durao Barosso.
Partidul Socialist (PS), principala forta de opozitie, din sanul caruia provine si presedintele Sampaio, este anuntat de sondaje drept castigator al  viitorului scrutin. Tendinta a fost anticipata de alegerile pentru Parlamentul European, pierdute lamentabili de PSD.
Durao Barroso a ezitat sa plece din fruntea guvernului, anticipand criza in care va intra partidul sau, care tocmai pierduse scrutinul pentru europene. A admis sa paraseasca guvernul dupa ce a primit asigurari din partea presedintelui ca nu vor fi declansate alegeri anticipate. De asemenea, a insistat pe langa liderii de stanga din Europa sa-i potoleasca pe socialisti care cereau alegeri anticipate.
Criza care parea evitata s-a acutizat din cauza prestatiei in fruntea guvernului a succesorului sau, Miguel Lopes.
Fost primar al Lisabonei, Miguel Lopes este un om politic foarte contestat. A incercat de trei ori sa ajunga lider al PSD, fara sa reuseasca - ultima data a fost invins de Durao Barroso.
I se reproseaza populismul,  excesele de grandomanie, incapacitatea de a duce ceva la capat. Indecizia in privinta reformelor economice i-au atras critici din toate partile. Acum trei zile un ministru al sau, Henrique Chaves, a demisionat acuzandu-l pe premier de minciuna si slabiciune politica.
"Presedintele Republicii a decis dizolvarea Parlamentului pentru ca nu au fost intrunite conditiile minime pentru stabilitaea guvernului", a motivat purtatorul de cuvant al presedintiei decizia sefului statului.
Pentrul presa din Portualia, decizia presedintelui este "perfect coerenta".
"In iunie trecut, in momentul inlocuirii lui Durrao Barroso, presedintele l-a ales pe Santana Lopes, respectand regulile democratice, chiar daca era constient ca nici o majoritate parlamentara nu va putea fi realizata. Noul prim ministru de dreapta avea datoria sa guverneze in coalitie. Patru luni mai tarziu, constatarea este evidenta: aceasta coalitie nu este stabila. De aici incolo, presedintele nu a mai avut de ales", scria ieri cotidianul portughez Publico.
In 2002, PSD a castigat alegerile parlamentare, dar nu are majoritate parlamentara si guvernaza in coalitie cu un mic particdde centru dreapta, PPD. Impreuna au 40% din locurile in Parlament. Socialistii au 37,8% din locurile parlamentare, dar sondajele spun ca vor obtine, la viitoarele alegeri, peste 40%, in vreme ce PSD nu este creditat cu mai mult de 32% din optiunile elctorale.
Prima miscare pe care socialisii o vor face, probabil, la preluarea puterii va fi retragerea elor aproape 200 de politisti portughezi din Irak.
Populatia este ostila prezentei portugheze in Irak, iar socialistii au promis ca-i va aduce acasa pe politisti.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO