Politică externă

Scumpirea petrolului alerteaza cancelariile occidentale

29.05.2008, 20:50 9

Premierul britanic Gordon Brown a lansat ieri un apel tuturor tarilor lumii pentru o actiune comuna in vederea stabilizarii pretului petrolului, la doar o zi dupa ce presedintele francez Nicolas Sarkozi sugerase ca UE trebuie sa ia in calcul ipoteza plafonarii TVA la produsele petro-liere pentru a-i proteja pe consumatori.
Luarea de pozitie a premierului britanic a venit dupa o puternica demonstratie, la Londra, a soferilor de camioane britanici, fata de pretul ridicat al petrolului care a depasit saptamana trecuta 135 de dolari barilul (ieri el scazuse la 128 de dolari barilul), comparativ cu doar zece dolari barilul in urma cu un deceniu. Cotidianul The Guardian a publicat ieri un articol al lui Brown, in care seful guvernului britanic spune ca o miza globala de o astfel de amploare, cum este pretul petrolului, are nevoie de un raspuns global. "Nu este vorba doar despre o problema nationala, ci despre una globala", afirma premierul britanic in articolul din The Guardian.
Brown mai spune ca va pune aceasta problema pe agenda urmatorului summit al UE (reamintim ca Franta preia la 1 iunie presedintia Uniunii, iar Sarkozy se pronunta si el pentru o solutie de compensare a consumatorilor) si a liderilor G8.
Presa britanica anticipa ieri ca Brown va cere companiilor autohtone de petrol sa mareasca productia proprie (in special in Marea Nordului) care ar putea contribui la scaderea preturilor.
Cu nici doua saptamani in urma, presedintele american George W. Bush a esuat in tentativa sa de a convinge Arabia Saudita sa-si mareasca productia pentru a diminua pretul petrolului si asta in contextul in care OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) refuza sa intervina pe piata prin majorarea extractiilor de titei.
Stalele Unite se afla in plina campanie electorala, iar Hillary Clinton, care se lupta pentru investitura la presedintie din partea Partidului Democrat, a promis ca, daca va ajunge presedinte, va desfiinta OPEC (printr-un apel la instantele de judecata internationale si la Organizatia Mondiala a Comertului), organizatie pe care o considera un monopol. In Statele Unite benzina s-a scumpit intr-un singur an cu 21% (potrivit Clubului Auto american) si pentru prima data de la criza petrolului din 1970 soferii americani au circulat mai putin decat in anul precedent, potrivit Departamentului Transporturilor.
Scumpirea fara precedent a pretului petrolului a provocat valuri de proteste in multe tari ale lumii. Marti, la Londra, sute de camioane au blocat una din principalele artere ale metropolei.
In Franta, presedintele Sarkozy a cerut UE reducerea TVA la combustibil, dar masura trebuie aprobata de toti cei 27 de membri.
Portugalia s-a alaturat apelurilor ca Uniunea Europeana sa ia masuri in problema preturilor record la petrol, care ameninta cresterea economica.
In Spania pescarii au amenintat ca vor inceta sa mai pescuiasca incepand cu iunie, daca nu vor obtine ajutor din partea guvernului. Pescarii portughezi au anuntat ca vor intra maine in greva, in vreme ce pescarii francezi au obtinut deja ajutoare din partea guvernului pentru a-si compensa pierderile din majorarea pretului petrolului.
Proteste nu se inregistreaza doar in vestul Europei. Ieri sute de soferi de camion din Bulgaria au protestat in intreaga tara, pentru a exercita presiuni asupra Guvernului, in vederea scaderii pretului combustibililor printr-o interventie guvernamentala.
Asociatia soferilor de camion bulgari considera ca accizele si taxa pe valoare adaugata au contribuit la majorarea pretului petrolului si au determinat scumpirea pretului. Soferii solicita scaderea impozitelor indirecte.
Ministrul economiei si energiei, Petar Dimitrov, a declarat saptamana trecuta, citat de Reuters, ca Bulgaria ar putea cere UE sa reduca accizele pentru carburanti, dupa ce companiile de transport au protestat fata de preturile ridicate.
Dimitrov a spus ca preturile ridicate ale carburantilor reprezinta o preocupare serioasa a UE si ca Bruxellesul ar trebui sa revizuiasca politicile privind carburantii si sa reduca accizele pentru a evita riscul inflatiei si al regresului economic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO