Politică externă

SUA contempla socialismul. Americanii vor ca bogatii sa deconteze costurile crizei economice

11.12.2009, 00:00 13

Doua treimi dintre americani doresc impozitarea celor bogatipentru reducerea deficitului bugetar, care depaseste 1.400 demiliarde de dolari, arata un sondaj realizat de Bloomberg inperioada 3-7 decembrie.

De asemenea, americanii doresc ca guvernul sa creeze locuri demunca prin marirea cheltuielilor pentru lucrarile publice,investitii in energie sau cursuri de perfectionare.

Potrivit sondajului, 9 din 10 respondenti considera ca oameniidin clasa de mijloc vor mai avea de facut sacrificii financiare intimpul crizei financiare. Doar o treime din acestia sunt de acordcu o crestere a taxelor pentru acest segment de populatie. Deasemenea, tot mai putini sunt de acord cu reducerea programelorguvernamentale de ajutoare sociale sau medicale.

"Este greu sa nu ne implicam. Sunt mai putine ore de lucru sivor sa platim mai mult pentru asigurarile medicale. Mancarea e maiscumpa, la fel si benzina", a declarat Trevor Wofsey (32 de ani),postas in Florida, citat de Bloomberg.

"Clasa de mijloc ia atitudine pentru ca, potrivit planurilorguvernamentale anticriza, tot ea va avea cel mai mult de suferit.Bogatii ar trebui sa plateasca factura crizei. Nu cred ca ar fimare lucru pentru ei", sustine Laisha Wright, 25 de ani, din statulOhio.

Contradictiile in atitudinea americanilor fata de taxe,cheltuieli publice si deficitul bugetar sunt deja traditionale, dars-au intensificat in urma celei mai severe crize economice de lasfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, comenteazapresedintele companiei care a efectuat sondajul, Ann Selzer.

In ton cu planurile presedintelui

Bogatii au devenit o tinta "ispititoare" pe fondulresentimentului publicului larg fata de combinatia dintreprogramele de salvare a bancilor cu fonduri publice si bonusurilemari incasate de bancheri, spune Selzer.

Rezultatele sondajului realizat de Bloomberg sunt in ton cuinitiativele presedintelui american Barack Obama de a revigorapiata muncii si cu asigurarile administratiei de reducere adeficitului luandu-se in considerare si o potentiala impozitare acelor bogati.

Opt din zece respondenti au declarat ca rata somajului (10% inluna noiembrie) reprezinta un risc ridicat pentru economiaamericana in urmatorii doi ani si 7 din 10 respondenti considera cariscul cel mai mare este deficitul.

Obama a anuntat ca 200 de miliarde de dolari din fondurileprogramului TARP (program prin care guvernul american sprijinabancile pentru a evita criza), in valoare de 700 de miliarde dedolari, vor fi investiti in infrastructura pentru a crea noi locuride munca.

Impunerea unor taxe mai mari celor bogati a fost una dintretemele din campania prezidentiala a lui Obama de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO