Politică externă

UE aproba inchiderea negocierilor, dar greul abia incepe

16.12.2004, 00:00 10

Sefii de state si de guverne ai Uniunii Europene vor consfinti maine, la Bruxelles, la summitul UE, inchiderea negocierilor de aderare cu Romania. Va fi o chestiune, politica, pur formala, pentru liderii europeni. Pentru Romania, problemele de-abia acum incep.


Decizia de inchidere a negocierilor cu Romania a fost luata de sefii de state in ciuda reticentelor formulate de noua Comisie Europeana, a lui Jose Manuel Durao Barroso.


Este vorba aici de un raport de putere in sanul institutiilor europene. Consiliul European (sefi de state) are ultimul cuvant in luarea deciziilor importante. Comisia poate face Consiliului doar recomandari. A recomandat, tarziu, inchiderea negocierilor cand decizia politica era deja luata. Indiferent de ce ar fi spus Comisia summitul tot ar fi decis, asadar, inchiderea negocierilor.


Dar comisarii lui Durao Barroso nu pare dispusa la compromisuri de genul celor facute de Comisia lui Romano Prodi. Inclinandu-se in fata evidentelor si-a luat masuri de siguranta. "Comisia Europeana avea doua posibilitati. Fie sa se spele pe maini si sa lase statele membre sa faca ce vor, fie sa ofere o solutie mai buna, un fel de cvadratura a cercului. Si am ales aceasta ultima cale printr-un mecanism de monitorizare mai constrangator", avea sa se justifice comisarul pentru extindere, Olli Rehn, atunci cand Comisia a recomandat inchiderea negocierilor. Aceeasi Comisie recomanda statelor membre cu cateva zile inainte, sa nu inchida cu Romania capitolul de negociere Concurenta.


Ce s-a intamplat in acest interval? A intervenit tocmai "mecanismul constrangator" de care vorbea Olli Rehn. Este vorba e o noua clauza de salvgardare, pentru 11 asa zise "domenii de sigurata" aplicabila doar Romaniei, care poate amana aderarea cu un an. Domenile privesc capitolele Justitie si Afaceri Interne si Concurenta.

Comisia este multumita, iar sefii de state nu au de ce sa nu fie. La randul sau, Parlamentul European, care a votat ieri raportul pentru Romania se simte acoperit de deciziile Comisiei. Nu a facut o greseala ireparabila, recomandand, la randu-i, inchiderea negocierilor cu Romania. Amanarea poate interveni oricand.


De altfel, daca nu ar fi decis inchiderea negocierilor cu Romania UE isi lua pe cap o problema in plus. Si nu era cazul. Are alti pacienti, mult mai grav bolnavi care asteapta in anicamera. Este vorba, in primul rand de Turcia. Maine summitul UE va decide incepere a negocierilor cu aceasta tara. Este una dintre cele mai grele decizii pe care UE a trebuit sa o ia vreodata. Sunt si alte probleme care au abatut atentia de la Romania - sunt chestiuni interne ale fiecarui membru. Portugalia, de pilda, care a dat Europei un sef al Comisiei, se vede in situatia de a organiza alegeri anticipate, in februarie, tocmai pentru ca Durao Barroso a plecat din fruntea guvernului portughez. Franta isi va modifica, in ianuarie, Consitutia pentru a face posibila adoptarea, prin referendum, a Tratatului Constitutional al UE.


Si alte tari se pregatesc pentru referendumuri similare, si va trebui consumata multa energie pana ce elitele politice sa convinga electoratul (de pilda in Anglia) sa nu respinga Constitutia Europei


In aceste situatii Romania va ramane, practic, la mana Comisiei Europene. Si nimeni nu stie, deocamdata, cum e sa fii la mana lui Olli Rehn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO