Politică externă

UE incepe negocierile cu Rusia pentru un nou acord

27.05.2008, 20:23 10

Ministrii de externe ai UE au aprobat ieri demararea negocierilor cu Moscova privind un nou acord de parteneriat UE-Rusia, potrivit presedintiei slovene a blocului comunitar.
Decizia permite demararea formala a negocierilor in cursul summit-ului UE-Rusia din 26-27 iunie care va avea loc in Siberia si la care va participa pentru prima data noul presedinte rus Dmitri Medvedev.
Acordul la care au ajuns ministrii comunitari de externe pune capat unei perioade de aproape doi ani de discutii interne, generate de refuzul Poloniei si apoi al Lituaniei de a lansa aceste negocieri cu Moscova.
Dupa cateva saptamani de discutii cu Vilnius saptamana trecuta s-a ajuns la un compromis la nivel de ambasadori ai UE, pe care ministrii nu au facut decat sa il aprobe ieri fara a angaja discutii noi.
Pentru a aproba mandatul necesar lansarii negocierilor, Lituania a cerut insa UE sa se angajeze in scris sa nu uite de ingrijorarea lor, in special in ceea ce priveste securitatea energetica, domeniu in care depinde in proportie de 90% de Moscova.
UE a acceptat sa se angajeze sa faca totul pentru a rezolva "conflictele inghetate" din jurul republicilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, un alt punct fundamental pentru Lituania. Subiectul a devenit de cateva luni un contencios puternic intre Rusia si Occident. Datorita acestor concesii, marile linii directoare pe care Comisia va trebui sa le urmeze pe parcursul acestor negocieri au fost aprobate de toate statele membre, ceea ce permite demararea negocierilor.
Conform mai multor diplomati europeni, negocierile vor dura cateva luni si vor fi foarte dificile.
Europenii doresc sa ajunga la un acord de "parteneriat strategic" pentru a inlocui acordul actual semnat in 1997, cand Rusia aplica inca politica fortei a fostei URSS, iar UE nu avea inca frontiere comune cu aceasta.
In prezent Rusia se doreste din nou o mare putere, iar statul a preluat controlul hidrocarburilor, astfel ca tensiunile cu Europa s-au intensificat pe fondul schimburilor economice in dezvoltare (Georgia nu este decat un exemplu in acest caz).
Europa, ingrijorata pentru dependenta sa tot mai mare de Rusia in domeniul energetic, doreste garantarea aprovizionarii, investind in productia rusa, si vrea sa oblige Moscova la mai multa transparenta in acest sector controlat de Kremlin.
Venirea lui Dmitri Medvedev la Kremlin nu va schimba foarte mult lucrurile in relatia Uniunii cu federatia rusa, intrucat toate semnalele au aratat ca el va pastra politica din vremea lui Vladimir Putin, adica nu se va da in laturi sa foloseasca petrolul ca arma politica.

ONU confirma implicarea Rusiei in Georgia

Misiunea ONU de observare in Georgia a conchis ieri ca un avion de vanatoare rusesc a doborat o aeronava fara pilot apartinand Georgiei la sfarsitul lunii aprilie, deasupra regiunii separatiste georgiene proruse Abhazia. Rusia a respins concluziile raportului.
Elementele furnizate "conduc la concluzia ca avionul apartinea fortelor aeriene ruse", constata raportul Misiunii ONU de observare in Georgia (MONUG).
Georgia acuza Rusia ca a trimis la 20 aprilie un avion MiG 29 pentru a dobori una dintre aeronavele sale fara pilot, aflate in misiune deasupra Abhaziei, ceea ce Moscova a dezmintit permanent. Moscova acuza Georgia ca alimenteaza tensiunile trimitand avioane fara pilot in "zona interzisa", deasupra teritoriului abhaz, in timp ce autoritatile georgiene raspund ca vor continua sa isi survoleze propriul spatiu aerian. Abhazia afirma ca a doborat deja in ultimele doua luni sase avioane georgiene deasupra teritoriului sau, incidente dezmintite de Georgia cu exceptia celui de la 20 aprilie. Abhazia, care si-a proclamat independenta unilateral la inceputul anilor '90 si si-a aparat-o cu arme in fata Georgiei, este in centrul unei dispute puternice intre Tbilisi si Moscova, care o sprijina de facto. Presedintele georgian Mihail Saakasvili a evocat recent "riscul" unui razboi cu Rusia din cauza sustinerii pe care Moscova o acorda separatistilor georgieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO