Politică externă

Vladimir Putin: Nu-mi voi desemna succesor!

02.02.2007, 19:06 36

Presedintele rus, Vladimir Putin, al carui al doilea mandat expira la inceputul lui 2008, a declarat ca nu va desemna un succesor in momentul parasirii Kremlinului si ca in Rusia vor avea loc alegeri democratice. "Nu va exista niciun succesor, vor exista candidati la functia de presedinte", a afirmat Putin.
Liderul de la Kremlin a sustinut ieri conferinta sa anuala de presa in fata a peste 1.200 de jurnalisti. Intrebarea care a stat pe buzele tuturor inca de anul trecut a fost: cine va fi succesorul presedintelui rus? Putin a preferat sa mentina suspansul "Imi rezerv dreptul de a-mi exprima preferintele, ca orice cetatean rus, dar o sa o fac doar in timpul campaniei electorale", a spus Putin.
Scepticismul este insa atitudinea constanta a Occidentului la adresa lui Putin. La Bruxelles exista temerea ca "democratia suverana" - cum ii place lui Putin sa numeasca regimul din Rusia - nu este altceva decat un eufemism pentru autoritarismul politic.
Doua sunt numele vehiculate de presa ca potentiali succesori ai presedintelui rus. Primul este Dmitri Medvedev, prim-vicepremier si presedintele consiliului director al gigantului energetic. Multi analisti au sugerat ca aparitia lui Medvedev in fruntea delegatiei ruse de la Davos anul acesta este un semn ca acesta ii va urma lui Putin.
In 1996, la Davos, oligarhii rusi au hotarat sa-l sprijine pe Boris Eltin in defavoarea liderului comunist Ghenadi Ziuganov, iar in anul 2000, aparitia lui Putin la Davos a nascut o intrebare care a facut prima pagina a ziarelor de atunci: "Cine este Vladimir Putin". Acum multi dintre comentatori se intreaba, probabil, cine este Dmitri Medvedev?
Sergei Ivanov este al doilea pe lista favoritilor pentru fotoliul care se va elibera in curand la Kremlin. Ivanov este si el un apropiat al presedintelui rus - alaturi de care a lucrat in fostele servicii ruse de informatii (KGB) - si ministru al apararii.
Desi a promis alegeri democratice, Putin poate, insa, lasa Kremlinul in mainile cui doreste. In Rusia, institutia prezidentiala concentreaza multa putere, iar mass-media ruse sunt docile si nu ataca niciodata Kremlinul. Mai mult, avand in vedere increderea de care se bucura Putin (peste 70%), candidatul pe care il va sprijini are toate sansele sa castige alegerile.
Liderul moscovit a mai abordat si sensibilul subiect al securitatii energetice a Europei, zguduita in ultimii ani de cateva crize declansate din Est. Putin a negat frecventele acuzatii care sustin ca Rusia se foloseste de potentialul sau energetic drept arma politica. "Se spune deseori ca Rusia isi foloseste (...) resursele economice pentru a-si atinge scopurile in materie de politica externa. Nu este cazul", le-a spus Putin jurnalistilor prezenti.
Exista totusi semne de intrebare. Acum o luna distributia de petrol catre Europa prin Belarus a fost intrerupta pentru cateva zile datorita unei dispute energetice intre Moscova si Minsk. Iarna trecuta un scenariu asemanator a afectat aprovizionarea cu gaz a Europei prin conductele din Ucraina. De fiecare data analistii politici l-au acuzat pe Putin ca foloseste resursele energetice pentru a tine sub papucul Rusiei fostele state sovietice.
In plus, in ultimii ani, marea parte a industriei energetice ruse a ajuns in mana statului si multi investitori ca Exxon sau Shell s-au vazut nevoiti sa se retraga din Rusia si sa-si vanda actiunile catre Gazprom, acuzand abuzuri din partea Moscovei.
Economia rusa a crescut enorm, iar Vladimir Putin nu a uitat sa mentioneze asta. Intr-adevar, in urma cu zece ani, Rusia era o tara saraca care depindea enorm de sprijinul vestului. Acum, cu un produs intern brut (PIB) de un trilion de dolari Kremlinul se poate face adesea ca nu aude cererile sau criticile care i se aduc.
Un PIB mare nu este insa o reusita suficienta pentru Rusia, a recunoscut Putin. Societatea rusa este in continuare intens polarizata intre miliardarii de la Moscova si Sankt Petersburg si numarul foarte mare de rusi extrem de saraci care isi duc zilele in sate uitate de lume. "Cresterea venitului pe cap de locuitor si sporirea nivelului de trai raman in continuare prioritatile noastre", a declarat presedintele rus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO