Politică

Ponta: "Guvernul va trage prima tranşă şi din noul acord cu FMI". Executivul nu comentează

Ponta: E o certitudine, Guvernul va trage prima tranşă şi din noul acord cu FMI

Autor: Florin Ciolac

25.07.2011, 17:08 898

Co-preşedintele USL Victor Ponta a declarat, luni, că este "ocertitudine" faptul că Guvernul va folosi şi banii puşi ladispoziţie de Fondul Monetar Internaţional prin acordul stand-by detip preventiv.

Ponta a afirmat, după o întâlnirea delegaţiei USL cu reprezentanţii Fondului, ai Comisiei Europeneşi ai Băncii Mondiale, că Guvernul a dus ţara "cu zăhărelul"înaintea încheierii acordului de tip preventiv, atunci când aafirmat că nu va utiliza suma pusă la dispoziţie.

"În afara celor 20 miliarde dinîmprumutul anterior, folosiţi deja de Guvernul Boc, am fost duşi cade fiecare dată cu zăhărelul, că ni s-a spus prima dată că nu avemnevoie de acord cu FMI, apoi că e doar o plasă de siguranţă şi pânăla urmă am luat toată plasa, şi acum ni s-a spus că este un acordde tip precautionary şi că nu vom utiliza banii, dar Guvernul Boc afolosit şi 5,5 miliarde de euro din noul acord cu FMI. Cu tot cudobânzi vor fi 28 de miliarde care vor ajunge, probabil, foartepuţini la români şi foarte mulţi la clienţii politici ai PDL", aspus el.

Întrebat de unde are aceastăinformaţie, Ponta a răspuns: "Este o certitudine, Guvernul Boctrebuie să tragă imediat prima tranşă din acest acord. Aşa sediscută, pe baza folosirii acestor fonduri se construieşte (laGuvern - n.r.) reducerea deficitului la 4,4% anul acesta şi la 3%anul viitor".

România a ieşit din recesiune şiva menţine ritmul reformelor, deoarece nu este încă momentul de asărbători cu şampanie, provocarea Guvernului fiind să nu facă"niciun pas înainte", să deruleze o politică prudentă şi să nu seîntoarcă la populism, le-a spus, luni, premierul Emil Bocoficialilor FMI.

Împreună cu ministrul Finanţelor,şeful Guvernului i-a primit, la Palatul Victoria, cu membriidelegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şiBăncii Mondiale.


Şeful delegaţiei Fondului la Bucureşti, Jeffrey Franks, l-aasigurat pe Boc că FMI apreciază eforturile Guvernului de arespecta programul convenit şi a creşte din punct de vedereeconomic.

O misiune comună a FMI, ComisieiEuropene şi Băncii Mondiale se află la Bucureşti în perioada 20iulie - 1 august pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tippreventiv şi a modului în care au fost îndeplinite ţintelestabilite pentru prima jumătate a acestui an.

În luna martie, autorităţileromâne au decis să prelungească înţelegerea cu Fondul MonetarInternaţional, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cotape care o are România la FMI. Atunci, FMI a pus la dispoziţiaRomâniei o primă tranşă în valoare de 60 de milioane de drepturispeciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este însoţit deun sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeanăşi de un împrumut de 400 milioane de euro de la BancaMondială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO