Politică

Pregatirile pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie intra in linie dreapta

16.09.2008, 18:57 18

Numele candidatilor la alegerile parlamentare din 30 noiembrie vor fi "oficiale" abia in 30 octombrie, odata cu publicarea lor la sediile birourilor electorale de circumscriptie, impreuna cu insemnele electorale si cu partidele pe care le reprezinta.

Pana atunci partidele mai pot face permutari de candidati in colegiile uninominale, in functie de notorietatea acestora.

Partidele si candidatii trebuie sa depuna pana la mijlocul lunii octombrie insemnele electorale sub care vor candida la alegerile parlamentare, dupa ce autoritatile locale vor identifica listele cu alegatori, vor definitiva sectiile de votare.

Guvernul va aloca, intr-o prima etapa, o suma de 100 de milioane de lei (aproximativ 28 mil. euro), costul maxim fiind estimat la 160 de milioane de lei (aproximativ 45,7 mil euro).

Sumele sunt alocate din bugetul de stat, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prin bugetul Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Autoritatii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Externe, Secretariatului General al Guvernului si Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

Ministerul Internelor si Reformei Administrative va repartiza prefecturilor sumele necesare pentru activitatile acestora legate de pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare, in functie de necesarul de fonduri al fiecarui judet, sumele necheltuite urmand a fi recuperate ulterior.

Sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor pentru organizarea si dotarea sectiilor de votare din strainatate, precum si a cheltuielilor pentru dotarea si functionarea Biroului electoral de circumscriptie pentru romanii cu domiciliul sau resedinta in strainatate vor fi suportate din bugetul Ministerului Afacerilor Externe.

Hartia necesara pentru tiparirea buletinelor de vot va fi achizitionata de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, prin Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, si apoi distribuita prefecturilor. Confectionarea stampilelor cu mentiunea "Votat" si a timbrelor autocolante ce se aplica pe cartile de identitate ale cetatenilor este asigurata de Ministerul Internelor si Reformei Administrative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO