Politică

Premierul il critica pe presedinte pentru sustinerea lui Blaga la Bucuresti

Premierul il critica pe presedinte pentru sustinerea lui Blaga la Bucuresti

Calin Popescu-Tariceanu, presedintele PNL

14.05.2008, 18:17 14

Duminica, presedintele Traian Basescu se declarase de partea candidatului PD-L Vasile Blaga pentru candidatura acestuia la Primaria Generala. Constitutia nu-i permite sefului statului astfel de gesturi.
PSD si PNL au pus declaratiile lui Traian Basescu pe seama presupuselor slabiciuni ale candidatului PD-L care ar avea nevoie de sprijinul presedintelui in aceasta campanie.
Tariceanu, care luni seara a participat la lansarea candidatului propriului partid, Ludovic Orban, pe care l-a recomandat bucurestenilor drept cel mai potrivit om pentru a conduce Capitala, a comentat declaratiile lui Traian Basescu in urmatorii termeni: "La Bucuresti, cel putin, un lucru este evident: candidatul Blaga nu are forta necesara, nu are mesajul care sa atraga voturile, iar presedintele, intr-un gest as spune la limita, disperat, iese din neutralitatea care ar trebui sa caracterizeze aceasta pozitie, facand campanie pe fata. Restul e simplu".
Presedintele Basescu declarase, duminica, la iesirea de la un restaurant unde s-a intalnit cu liderii
PD-L ca se afla "in spatele" lui Vasile Blaga si ca intotdeauna a fost in aceasta postura, avand incredere in acesta si dorindu-si ca democrat-liberalul sa fie ales primar. Traian Basescu a mai afirmat ca a discutat despre "blaturile" in campania electorala, apreciind ca "cel mai odios blat" este cel facut de liderii PSD Mircea Geoana si Ion Iliescu.
Intrebat daca a discutat cu cei trei si despre blaturile in campanie, presedintele Traian Basescu a raspuns afirmativ, apreciind ca "cel mai odios blat de campanie este cel prin care Ion Iliescu si-a impins propriul candidat, Mircea Geoana si-a impins si el propriul candidat, alaturi de Vanghelie".
Ieri, presedintele a revenit cu explicatii la criticile PNL, dar si ale celor venite din partea PSD. Seful statului a declarat ca "minciuna este un mod de a face politica in Romania" si ca el va fi in campanie electorala abia in decembrie 2009, astfel ca acum poate sa apara la televizor.
"Vi s-a parut ca vreau sa fiu candidat la Targu-Jiu sau altundeva? Minciuna e minciuna, e un mod de-a face politica in Romania. Campania mea este in decembrie 2009", a mai spus presedintele Basescu, raspunzand intrebarilor jurnalistilor cu privire la acuzatiile ce i-au fost aduse de implicare in campania electorala pentru alegerile locale.
Nu doar liberalii au apreciat ca pozitia pro-Blaga a presedintelui ar fi in neconcordanta cu spiritul legilor. Asociatia Pro Democratia i-a cerut luni sefului statului sa se tina departe de alegerile locale. PSD, prin vocea presedintelui Mircea Geoana, s-a rezumat la un comentariu de conjunctura (presedintelui ii este frica de faptul ca PD-L va pierde alegerile). Un comentariu violent a venit din partea presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si el acuzat la vremea in care era sef al statului de implicare partizana in campaniile electorale. Iliescu a declarat ca Traian Basescu este factorul perturbator al vietii politice, intervenind cu brutalitate in campania electorala si a apreciat ca afirmatiile sefului statului despre un "blat" din partea social-democratilor reprezinta "o prostie".
Potrivit lui Iliescu, aprecierile lui Basescu la adresa candidatului PD-L la Primaria Capitalei, Vasile Blaga, si la adresa PSD constituie o incalcare a obligatiilor constitutionale de a se pozitiona ca factor de echilibru. Trebuie amintit ca Iliescu s-a afisat de nemumarate ori cu candidatii PSD in vremea in care era presedinte si de fiecare data el a respins acuzatiile opozitiei de atunci privind un eventual partizanat politic.
UDMR, formatiune teoretic aflata departe de pasiunile cu care se desfasoara campania de la Bucuresti, a sustinut, prin vocea vicepresedintelui ei Laszlo Borbely, ca presedintele nu ar trebui sa se implice, in mod direct, in campania electorala, asa cum a procedat intalnindu-se cu Vasile Blaga, Adriean Videanu si Liviu Negoita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO