Politică

Presa internationala despre alegeri

14.12.2004, 00:00 15

Agentiile internationale de presa si ziarele din Occident au reflectat cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor din Romania, de la rezultatul de egalitate mentionat de sondaje la iesirea pana la declararea lui Traian Basescu drept invingator. Sunt consemnate nu doar cifrele seci, ci sunt analizate si perspectivele guvernarii.


Associated Press
Agentia Associated Press scria ieri ca "alternanta se confirma in Romania".
"Primul ministru, la final de mandat, Adrian Nastase si-a recunoscut infrangerea in al doilea tur al alegerilor prezidentiale castigate de centristul proocidental Traian Basescu, primar al Bucurestiului", scrie AP.
Victoria "carismaticului primar al Bucurestiului constituie un serios revers pentru social-democratii romani care au guvernat tara in majoritatea timpului, dupa revolutia din 1989' adauga agentia.


Reuters
Reuters a transmis ca Traian Basescu a castigat alegerile si va avea ca prima sarcina contribuie la formarea unui guvern care sa duca la capat aderarea tarii la UE. Chiar daca puterile presedintelui sunt limitate el numeste primul ministru si poate, deci, sa incline balanta in parlament, scrie Reuters. "Or, alegerile parlamentare care s-au desfasurat o data cu primul scrutin prezidential, in 28 noiembrie, nu au  degajat o majoritate parlamentara clara, dominata inainte de alegeri de social democratii lui Nastase", aminteste Reuters. Agentia britanica spune ca scenariul alegerilor anticipate nu poate fi inlaturar in aceste conditii, dar adauga ca ipoteza ar putea dauna calendarului de aderare.


AFP
Al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Romania, castigat de Traian Basescu, a evidentiat o Romanie cu doua viteze, invingatorul fiind sustinut de tineri, clasa de mijloc si mediul urban, iar invinsul, Adrian Nastase, fiind preferat de mediile populare, rurale si virstnici, comenta ieri AFP.
Romania, tara rurala in proportie de peste 40%, are o imagine foarte contrastanta, accentuata de polarizarea care a marcat aceste alegeri prezidentiale, intre centru-dreapta, pol condus de Basescu si creat la sfarsitul anului 2003 prin alianta liberalilor si democratilor si, pe de alta parte, zona de influenta a Partidului Social Democrat (PSD), al lui Nastase.
In momentul in care si-a recunoscut infrangerea, luni dupa-amiaza, Nastase a subliniat ca zonele rurale "afectate de somaj si de saracie" au votat in majoritate pentru el si i-a cerut lui Traian Basescu sa nu uite de concetatenii sai care se simt "abandonati" si care se lupta pentru supravietuire, scrie AFP.
PSD si Nastase au obtinut cele mai bune scoruri in est, in Moldova si in sud, in Valahia, regiunile cele mai putin dezvoltate ale Romaniei, desi nivelul de crestere economica in tara ar trebui sa ajunga, la sfirsitul anului, la opt la suta, conform estimarilor actualului Guvern, scrie  AFP.


BBC
BBC news a transmis ieri mai multe materiale despre Romania, iar intr-unul dintre ele reflecta momentul in care Adrian Nastase si-a recunoscut infrangerea in fata lui Traian Basescu, dar si care sunt pasii urmatori pentru constituirea unei majoritati parlamentare. Desi, in mod obisnuit, puterile presedintelui sunt limitate, seful statului va juca un rol important in constructia unei majoritati parlamenare. Din totalul de 469 de parlamentari PSD+PUR a castigat 189 de mandate, iar Alianta PNL-PD 161 de mandate. Presedintelui ii revine rolul de a numi un prim ministru, amiteste BBC care spune ca noul presedinte are sarcina de duce Romania in Uniunea Europeana, iar Basescu a anuntat ca va fi un presedinte diferit, ca stil, de Ion Iliescu, mai spune BBC. Postul britanic mai aminteste si faptul ca opozitia a revendicat in Piata Universitatii victoria lui Basescu, chiar inainte ca ea sa fie anuntata oficial.


EuObserver
Situl EuObserver relateaza despre alegerile din Romania si spune ca urmatotorul presedinte are un rol crucial pentru formarea coalitiei de guvernare, in urma alegerilor din 28 noiembrie. UEObserver aminteste ca, ambii candidati si-au revendicat victoria, in urma rezultatelor anuntate de exit-pool-uri. Pulicatia electonica aminteste ca Romania a incheiat negocierile de aderare la UE, dar ca si-a luat angajamente de a indeplini inca 11 masuri de siguranta pentru capitolele Concurenta si Justitie si afaceri interne. Altminteri exista posibilitatea amanarii negocierilor cu un an, aminteste publicatia. iulian.aghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO