Politică

Presa straina despre viitorul guvern si despre perspectivele integrarii

15.12.2004, 00:00 10

Presa straina a consacrat si ieri spatii importante alegerilor prezidentiale din Romania. Presa straina vorbeste nu doar de dificultatile interne cu care se confrunta Bucurestiul, ci analizeaza si perspectivele reale de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana.



Daily Telegraph
Publicatia britanica Daily Telegraph scria ieri in editia electonica: "Puterea portocalie si-a continuat avansul in Europa de Est, cu victoria lui Traian Basescu in alegerile prezidentiale din Romania"
Afirmand ca atat Alianta Dreptate si Adevar din Romania, cat si opozitia ucraineana au ales drept emblema culoarea portocalie, ziarul britanic face o paralela intre cele doua tari, precizand insa ca aceasta "nu trebuie impinsa prea departe".
Ziarul remarca faptul ca intre cele doua tari exista diferente importante. Alegerea pe care o vor avea de facut ucrainenii la 26 decembrie este mult mai ampla decat cea aflata in fata electoratului roman duminica. "In primul caz, in competitie se afla un candidat care poate crea legaturi cu Occidentul si unul care ar dori legaturi mai apropiate cu Rusia. In Romania, atat Traian Basescu, cat si rivalul sau de stanga, Adrian Nastase, sunt de acord in ceea ce priveste pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana in 2007", afirma ziarul britanic, adaugand ca, asa cum s-a intamplat si in alte parti ale Europei de Est, Uniunea s-a dovedit a fi o forta puternica in indepartarea candidatilor de mostenirea comunista.



Financial Times
Publicatia britanica afirma ca, desi Basescu a fost ministru al Transporturilor in perioada 1996 - 2000, el s-a impus drept primarul harnic si realist al Bucurestiului si a obtinut sprijinul coplesitor al alegatorilor din mediul urban. Ziarul remarca faptul ca, inainte ca Basescu si partidul sau sa poata implementa politici noi, trebuie sa treaca de obstacolul formarii unui guvern, in conditiile in care Alianta a obtinut numai 31 la suta din mandatele parlamentare, iar Partidul Social Democrat are 37 la suta (n.r. PSD are 159 de mandate, iar Alianta 161).



The Times
The Times scrie ca rezultatul alegerilor din Romania va avea o mica influenta asupra sperantelor Romaniei de a adera la Uniunea European, vestea buna fiind ca noul presedinte va fi la fel de constiincios in privinta aderarii ca si rivalul sau.
"Dar problemele Romaniei raman enorme, iar puterea politica de a le depasi este privita cu suspiciune", avertizeaza ziarul, apreciind ca aceasta este "marea temere" si adaugind ca atat invingatorul, Traian Basescu, cat si invinsul, Adrian Nastase, sunt uniti in inflacararea de a vedea Romania aderind la UE cat mai curand.
Nici unul dintre ei nu a luat in considerare alta varianta, dupa cum nu au facut-o nici multi dintre romani.  Ziarul remarca faptul ca Basescu beneficiaza de sprijinul clasei mijlocii urbane, cea mai convinsa de avantajele integrarii europene. Nastase are mai mult sprijinul micilor fermieri, care considera - pe buna dreptate - ca au cel mai mult de pierdut in urma reglementarilor UE.
Times apreciaza ca victoria-surpriza a lui Basescu nu va produce modificari majore asupra politicii privind Europa, adaugand, insa, ca este "pacat ca ar putea sa nu produca mari schimbari nici in ceea ce priveste problemele paralizante ale Romaniei".
Potrivit Times, Comisia Europeana a adoptat o politica indulgenta fata de candidatura Romaniei si dificultatile de indeplinire a standardelor de aderare, acceptind pretentia Romaniei privind economia de piata functionala, ceea ce reprezinta "un act de generozitate deliberata".
Problema este daca Basescu va reusi sa realizeze mai multe progrese decat ar fi reusit Nastase, comenteaza Times: "Poate ca Bruxelles-ul va fi atat de fermecat de ruptura simbolica de comunism, incat ii va oferi lui Basescu mai multa libertate de actiune decat i-ar fi oferit lui Nastase. Cu siguranta, nimeni nu vorbeste despre lucrul de neconceput - ca extinderea UE spre Est s-ar putea opri brusc".



The Guardian
Cotidianul britanic The Guardian comenteaza ca rezultatul strans al alegerilor de duminica "deschide posibilitatea unor probleme". The Guardian adauga: "Noul sef al statului, care il va nominaliza pe viitorul prim ministru si care se bucura de puteri considerabile, il va inlocui pe presedintele Ion Iliescu, marele supravietuitor al politicii est europene, care se retrage dupa doua mandate. Dl. Nastase este protejatul lui si ambii candidati au fost functionari comunisti in perioada Ceausescu."
The Guardian scrie ca "este improbabil sa se formeze un guvern stabil, ceea ce va afecta sansele tarii de a face reformele radicale necesare aderarii la UE".



BBC
"Social-democratii afirma ca vor sa ramina in Guvern - si aproape sigur vor incerca sa continue alianta anterioara cu parlamentarii care reprezinta minoritatea maghiara din Romania. Daca Basescu insista sa numeasca un prim-ministru din Alianta Dreptate si Adevar sau daca social-democratii nu reusesc sa formeze o majoritate, poate aparea un blocaj, iar convocarea unor noi alegeri parlamentare ar putea fi singura rezolvare", au afirmat ieri analistii BBC, pe pagina web a institutiei.



New York Times
Publicatia de peste ocean apreciaza ca victoria-surpriza a lui Traian Basescu va impiedica aproape sigur Partidul Social Democrat, condus de rivalul acestuia, Adrian Nastase, sa conduca viitorul guvern. "Victoria lui Basescu poate marca o schimbare semnificativa in politica romaneasca, deoarece ar putea slabi treptat dominatia Partidului Social Democrat. Acesti fosti comunisti au fost adeptii amestecarii afacerilor, politicii si privatizarii inca de la caderea, cu 15 ani in urma, a regimului condus de dictatorul Nicolae Ceausescu, ei acumuland averi considerabile pe parcurs", afirma ziarul american.



Frankfurter Algemaine Zeitung
Si presa de limba germana comenteaza alegerile. Cotidianul german Frankfurter Algemaine Zeitung vorbeste de un viitor incert pentru Romania. A inceput o transformare radicala a Romaniei, dar rezultatul este neclar, scrie publicatie.



Handelsblatt
Cotidianul oamenilor de afaceri, Handelsblatt, anunta victoria lui Basescu si vorbeste despre angajamentele majore din campanie ale celor doi protagonisti. Cresterea economica, prin integrarea europeana, in cazul lui Nastase, si combaterea coruptiei si scaderea fiscalitatii, in cazul lui Basescu. Cotidianul vorbeste despre dificultatile majore pe care le va intampina viitorul guvern, care va fi obligat sa faca reforme dure, necesare integrarii europene.



Die Presse
Ziarul austriac, Die Presse, spune ca se indoieste de faptul ca Basescu va fi capabil sa accelereze reformele pentru integrarea in UE si argumentaza ca alternanta la putere din 1996 nu a adus romanilor binele pe care il asteptau. Die Presse crede ca regula generala este urmatoarea: "Un guvern corupt este urmat de o opozitie care odata ajunsa la putere se incurca in masinatiuni murdare". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO