Politică

Programul de guvernare al USL: impozit progresiv pe salarii, CAS redusă la angajator

Programul de guvernare al USL: impozit progresiv pe salarii, CAS redusă la angajator

Autor: Iulian Anghel, Liviu Dadacus

09.11.2012, 00:07 3580

USL, alianţa politică aflată în sondaje în cea mai bună poziţie de a câştiga alegerile legislative din 9 decembrie, şi-a lansat aseară programul de guvernare pentru viitorul ciclu electoral 2013- 2016.

Programul fusese lansat încă din primă­vara lui 2011, când USL era în opoziţie, diferenţa, acum că este la putere, fiind aceea de nuanţă, o nuanţă importantă având în vedere că unele dintre măsurile propuse va trebui să fie agreate şi de către finanţatorii interna­ţionali ai României.

Ca filosofie însă, programul este structurat pe reducerea fiscalităţii şi pe revenirea, la finalul celor patru ani de guvernare, la TVA de 19%, după ce în 2010 aceasta fusese majorată la 24%.

Premierul Victor Ponta a susţinut ieri la evenimentul de lansare a programului, că Uniunea are patru direcţii strategice priori­tare pentru dezvoltarea României în perioada următoare - agricultura, ener­gia, reindustrializarea, infrastruc­tura.

Premierul a precizat că aceste patru direcţii au la bază cele patru domenii cheie: educaţia şi sănătatea, administraţia publică, mediul de afaceri şi politica socială.

"Sper să nu fie interpretat doar ca o ironie, dar nu cred că trebuie să vă vorbesc câte cute am pe frunte, cât păr alb, nu cred că interesează, cu atât mai puţin pe cei care votează pe 9 decembrie. Pe ei îi interesează să ştie de la noi, liderii USL, cum vedem România în perioada imediat următoare", a susţinut Ponta.

Programul prevede revenirea la cota progresivă de impozitare a veniturilor salariale, cu limita superioară de 16% şi cu deductibilităţi fiscale. Veniturile salariale ar urma să fie impozitate - potrivit documentului citat - în funcţie de nivelul lor cu o cotă de 16%, 12% şi 8% - măsura urmând să intre în vigoare începând cu salariile cele mai mici.

În privinţa contribuţiilor de asigurări sociale, acestea ar urma să se reducă pentru angajator, tot treptat, în următorii 4 ani, cu cinci procente. Salariul minim pe economie ar urma să crească şi el, treptat, până la 1.200 de lei în 2016 de la 700 de lei în prezent.

USL intenţionează să introducă o nouă treaptă de TVA redusă, anume la producătorii agricoli unde TVA ar urma să fie de 9%. Procedeul ar urma să se desfăşoare aşa: se plăteşte TVA de 24%, iar 15% se întoarce la producător, în momentul în care acesta prezintă factura. Revenirea la TVA de 19% se va produce la capătul celor patru ani de guvernare.

USL mai notează în program că intenţionează să crească deductibilităţile cheltuielilor din cercetarea şi dezvoltarea de la 20% la 50% şi să reducă la jumătate numărul de taxe parafiscale.

În privinţa investiţiilor viitoare, programul este extrem de ambiţios: câte un centru universitar şi câte un centru sportiv polivalent, la standarde internaţionale în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare. De asemenea, ar urma să fie construite şi dotate la standarde europene opt spitale regionale.

În programul de guvernare mai este prevăzută finalizarea, în următorii patru ani, a autostrăzilor Bucureşti-Arad, Transilvania, Bucureşti-Braşov şi a centurii Capitalei.

USL îşi mai propune în program să demareze construcţia canalului Siret-Bărăgan pentru a rezolva problema irigaţiilor în Moldova şi Muntenia.

Agricultura este unul dintre do­meniile la care USL se uită cu atenţie. Va da subvenţii pentru cercetare în agri­cul­tură, pentru agricultura ecologică, pentru refacerea sistemului de irigaţii - aici urmând să fie implicaţi bani europeni şi cei obţinuţi din parteneriate public-private.

În domenul sănătăţii, USL anunţă că va compensa medicamentele în mod real cu 90% pentru pensionarii cu pensii sub 1.000 de lei şi va înfiinţa noi spitale.

Ponta a mai precizat ieri că nu vrea nici să aibă conflicte cu şeful statului, Traian Băsescu, dar nici să coabiteze cu acesta.

"Vreau să explic (...) obiectivul principal al guvernării viitoare: nu vreau nici să am conflicte cu preşedintele Băsescu, dar n-aş vrea nici să coabitez cu domnia sa. Discutăm mult prea mult despre cum se înţeleg oamenii politici, dacă m-am certat sau nu m-am certat cu domnul Antonescu, o spun încă o dată - nu, şi nici n-o să mă cert; domnul Dragnea, o spun încă o dată - nu", a spus Ponta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO