Politică

PSD a inceput negocierile pentru guvern. Alianta asteapta numele presedintelui

07.12.2004, 00:00 14

Intre cele doua tururi de scrutin pentru alegerile prezidentiale, PSD, PUR si UDMR au inceput negocierile pentru formarea unei majoritati parlamentare si a guvernului. Ieri, PSD a obtinut sprijinul UDMR pentru candidatul sau, Adrian Nastase, in cel de-al doilea tur de scrutin prezidetial. Ce va trebui sa de in schimb se contureaza deja. Pe de alta parte, Alianta a spus ieri ca decizia de a nu colabora cu PSD, sub nici o forma, este una definitiva.
In urmatoarele zile, au spus liderii acestor partide, vor incepe discutii pentru formarea unui program de guvernare comun - PSD, PUR si UDMR. Asadar programul PSD+PUR care fusese adoptat inainte de alegeri va fi modificat si va include obiective ale UDMR. Marko Bela a enuntat ieri unele dintre ele. Modificarea statutului regiunilor de dezoltare, autonomia - ar fi vorba, in opinia liderilor UDMR si PSD nu de autonomie teritoriala, ci de o descentralizare economica sau in domeniul protectiei sociale.
Adrian Nastase si Marko Bela s-au ferit ieri sa vorbeasca prea mult despre aceste aspecte, dar si despre negocierile, care se prefigureaza a fi destul de stranse, pentru posturile din viitorul cabinet.
Premierul desemnat din parte PSD+PUR, Mircea Geoana ,a declarat ieri ca viitorul Executiv va avea un numar relativ restrans de ministere. "Nu vom largi patul lui Procust doar de dragul unor negocieri intre noi".
Dar lucrurile nu par a fi chiar atat de simple. Deja, din discutiile de ieri, a reiesit ca viitorul cabinet va avea cel putin trei vicepremieri - cate unul din partea fiecarui partid.
Un post de vicepremier a fost obtinut de PUR in momentul aliantei cu PSD. Cel de-al doilea este vizat de UDMR. "Daca se formeaza o structura, pana la urma politica, care cuprinde si vicepremieri ni se pare normal ca si UDMR sa fie reprezentat', a spus Marko.
Anterior, preedintele executiv al UDMR Csaba Takacs a declarat ca acest post ar putea fi ocupat de Marko Bela.
Nastase a declarat ieri ca i se pare normal ca fiecare partid sa aiba cate un vicepremier pentru a exista o cencentrare a eforturilor la nivelul guvernului, si nu in afara lui. El nu a dorit sa spuna la ce protofolii nu este PSD dispus sa renunte.



UDMR: "Nu vrem o participare decorativa"
Discutia de ieri a relavat si faptul ca UMR nu vrea doar o participare decorativa in guvern, ci una care sa influenteze politica Executivului. "Nu ne gandim numai la domenii (portofolii - n.n.) legate de  identitatea nationala, ci si de interesul general - ma refer aici la economie, infrastructura, integrare", a declarat Marko Bela.
Surse din PSD, citate de Mediafax,  afirma ca UDMR isi doreste protofoliul Sanatatii si a Transporturilor, dar, aceleasi surse au spus ca este putin probabil ca PSD sa cedeze transporturile. In lumina celor spuse de Marko, s-ar putea ca Uniunea sa-si reorienteze pretentiile care ar putea intra in coliziune cu cele ale PUR, dar si cu dorinta PSD de a pastra ministerele cheie, cum ar fi transporturile economia si comertul, finantele, internele sau integrarea.
UDMR va primi si posturi de secretari de stat si, posibil, de prefecti, acesta fiind un alt aspect discutat ieri.
La negocierile de ieri cu UDMR au participat si reprezentantii PUR, prin Codrut Seres care a obtinut deja, din septembrie, postul de vicepremier.
PUR vrea conducerea a trei ministere - tinteste pozitii cum ar fi portofoliul economiei, agriculturii, justitiei. Or, aici interesele sale intra in contradictie cu cele ale PSD si, mai nou, ale UDMR.
PUR mai are interes si pentru functiile din Parlament. A exista o informatie, deocamdata neconfirmata oficial, ca umanistii si-ar dori, pentru Dan Voiculescu, presedintia Senatului. Surse din PSD au afirmat ca postul va fi in continuare rezervat pentru Nicolae Vacaroiu.



D.A. spune nu PSD
Ieri, Alianta PNl-PD a afirmat ca nu va colabora in nici o condite cu PSD, decizia fiind una finala. Alianta D.A. PNL-PD a fost creata ca o alternativa fata de actuala putere si nicidecum ca un potential aliat la guvernare al acesteia, spun liderii acestui bloc. Intr-un comunicat Alianta afirma ca, "oricat de mult ar dori premierul sa induca opiniei publice ideea ca Alianta ar putea, intr-un fel sau altul, cautiona un eventual Guvern al PSD, ii reamintim ca nici PNL, nici PD nu sunt dispuse sa gireze politica unui partid-stat care a condus Romania vreme de patru ani in dispret fata de cetateni si fata de democratie".



O singura confruntare Nastase-Basescu
Birourile Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au aprobat ieri timpii de antena la posturile publice de radio si televiziune pe durata campaniei electorale pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale.
Potrivit presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, cei doi candidati la Presedintie se vor confrunta la Televizunea Romana intr-o dezbatere programata maine intre orele 22.00 si 23.15, cele 100 de minute fiind impartite in mod egal intre cei doi candidati.



Ce negociaza UDMR si PUR
PUR doreste trei portofolii miniteriale - sunt vizate economia si comertul, justitia si agricultura. Doreste reinfiintarea ministerului pentru IMM, pe care sa-l gestioneze. A obtinut un post de vicepremier dupa negocierile cu PSD. UDMR vrea o functie de vicepremier, cel putin doua ministere, intre domeniile vizate fiind economia, infrastructura si integrarea.



Alianta: Negociem dupa turul doi
Liderul liberal Mona Musca declarat ieri ca Alianta nu va face negocieri cu nimeni pana cind nu se afla cine va fi presedintele tarii.
In legatura cu o posibila alianta cu UDMR, ea a spus ca Uniunea lui Marko Bela nu a spus inca cu cine va merge mai departe, ci doar faptul ca incepe negocierile atat cu PSD, cat si cu Alianta. "Am fi inconsecventi daca nu am accepta o alianta cu UDMR, in conditiile in care in 1996 noi am propus participarea UDMR la guvernare", a spus Mona Musca. Ea a precizat ca PNL nu va face niciodata nici un fel de intelegere sau alianta cu PSD. "Nu am avut niciodata alianta cu PRM, iar in ceea ce priveste PUR nu excludem, dar acest partid duce, in prezent, negocieri foarte concrete cu PSD", a mai spus Mona Musca.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO