Politică

"Pro prezidentialii" in strada Vasile Lascar, "antiprezidentialii" la Cotroceni

26.04.2007, 20:06 16

Presedintele suspendat Traian Basescu s-a intalnit ieri cu sefii PD si cu cei ai PLD-ului lui Theodor Stolojan - partidele "proprezidentiale" - la sediul sau de campanie din strada Vasile Lascar, in vreme ce partidelele "antiprezidentiale" - PSD, PNL, UDMR, PRM, PC - au dat curs invitatiei pentru consultari a presedintelui interimar Nicolae Vacaroiu si au mers ieri la Palatul Cotroceni.
PD si PLD au stabilit ca vor avea o strategie comuna de sustinere a lui Basescu a carui campanie mediatica va fi organizata de agentia de publicitate GPM (director general Felix Tataru). GPM a mai colaborat cu Basescu in 2002 (in campania pentru primaria Capitalei) si in 2004, cand s-a ocupat, din nou, de campania pentru Bucuresti (la locale), campania Aliantei D.A. (la legislative) si campania prezidentiala a presedintelui astazi suspendat.
Detaliile contractului nu sunt publice, dar ele s-ar putea dovedi importante, pentru ca o campanie (teoretic nici nu ar trebui sa se numeasca o campanie) ca aceea la care asistam trebuie sa fie sustinuta din donatii sau de partide. Guvernul a modificat ieri legea referendumului stabilind ca logica finantarii lui (in ce priveste partidele) o va urma pe cea a alegerilor legislative. Pe de alta parte, acest referendum va costa aproximativ 18 mil. euro - dupa cum a anuntat ministrul de interne Cristian David -, adica cu ceva mai putin decat alegerile pentru Parlamentul European pentru care Guvernul alocase deja, inainte de a-l amana, 22 mil. euro. PSD a anuntat ca va sta cu ochii pe fondurile pe care Basescu le va cheltui in aceste zile pentru a-si promova cauza - concerte, iesiri publice, afise, deplasari.
Strategia principala a partidelor care il sustin pe presedintele suspendat este de scoatere a oamenilor la votul din 19 mai, in conditiile in care sondajele arata ca peste 50% dintre cei intervievati sunt impotriva demiterii lui Basescu, caz in care el va reveni la Cotroceni, daca lucrurile nu se complica. La finalul unei sedinte de ieri sefii PSD au spus, dupa discutii cu organizatiile judetene, ca si ei ii vor indemna pe romani sa iasa la vot. "Miza acestui referendum este uriasa. Iesiti la vot!", i-a indemnat Mircea Geoana, seful social-democratilor, pe oameni.
Prezenta la vot s-ar putea dovedi esentiala dupa ce marti Parlamentul si-a luat libertarea de a decide ce se va intampla in continuare, daca la vot nu se prezinta jumatate plus unul dintre alegatorii inscrisi pe liste - caz in care referendumul nu este valid potrivit legii. Legea spune, asadar, ca referendumul nu este valabil daca la vot nu vin jumatate plus unul dintre cei inscrisi pe listele electorale (9 mil. de alegatori), dar nu indica limpede pasii de urmat in cazul acesta al consultarii populare pentru demiterea presedintelui. Majoritatea juristilor sustin ca, intr-un asemenea caz, Basescu se intoarce la Cotroceni, dar marti, in Parlament, au fost partide care au sustinut repetarea referendumului sau organizarea unui al doilea tur, intr-o atare ipoteza.
Pe de alta parte, partidele "antiprezidentiale" s-au prezentat ieri la intrunirea ceruta de seful interimar al statului, Nicolae Vacaroiu, de la Palatul Cotroceni, venind cu diferite teme precum votul uninominal (PSD), legile sigurantei (PNL) sau demiterea procurorului general (PRM). Inainte de intalnire Geoana a spus ca PSD isi doreste "castigarea referendumului", o formula improprie, pentru ca nu avem de-a face practic cu alegeri ce pot fi castigate sau pierdute. Insa astfel de declaratii arata cata patima pun partidele in aceasta actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO