Politică

Reuters: UE, tot mai nemultumita de esecul Romaniei si Bulgariei in problema justitiei

12.05.2008, 17:36 17

Comisia Europeana si membrii UE ar fi tot mai nemultumiti de esecul Romaniei si Bulgariei in a rezolva problema coruptiei si a pune la punct alte reforme, potrivit unui comentariu publicat ieri de agentia de presa Reuters.
Reuters nu citeaza sursele in baza carora stabileste concluziile comentariului sau care nu sunt incurajatoare. Este de remarcat in aceeasi vreme ca aceste comentarii ale agentiei britanice de stiri sunt facute cu cateva zile inainte ca reprezentantii Comisiei Europene sa ajunga la Bucuresti pentru a evalua asa-numitele progrese facute de Romania in domeniul justitiei, in vederea elaborarii unui raport de care depinde aplicarea sau nu a unei clauze de salvgardare in acest domeniu.
Ministrul roman al justitiei, Catalin Predoiu, a confirmat pentru ZF ca reprezentantii Comisiei vor ajunge in aceasta saptamana in Romania pentru a evalua progresele in domeniul justitiei. Comisia urmeaza sa elaboreze un raport in luna iunie in baza concluziilor acestei misiuni de evaluare, dar si a datelor transmise de Romania Bruxellesului intr-un document elaborat in luna martie. Daca concluziile nu sunt optimiste, sanctiunea pe care ar putea-o primi Romania va fi aceea ca deciziile justitiei romane ar putea sa nu fie recunoscute in Uniunea Europeana, lucru care va crea dificultati nu atat pentru statul roman, cat pentru cetatenii romani.
Raportul Comisiei este primul test major pentru ministrul Predoiu, care a preluat mandatul justitiei in urma cu cateva luni.
Potrivit Ministerului Justitiei, ministrul de resort Catalin Predoiu va avea astazi o discutie cu presedintele Grupului de State pentru Combaterea Coruptiei (GRECO), Drago Kos, in cadrul discutiilor urmand a fi abordate politicile, strategiile si metodele adop-tate de Romania pentru combaterea coruptiei.
Potrivit site-ului Ministerului Justitiei, vizita presedintelui GRECO, Drago Kos, este prilejuita de parti-ciparea sa la Conferinta "Rolul jurnalismului de investigatie in lupta impotriva coruptiei" din cadrul unui proiect.
UE a dispus de o parghie eficienta fata de Bulgaria si Romania inaintea aderarii acestora la UE, cand putea ameninta cele doua tari cu amanarea aderarii si in acest fel a contribuit la aplicarea multor reforme politice si economice, comenta ieri Reuters.
Acum insa, sustine agentia britanica, cele doua state au devenit membri cu drepturi depline ai UE, care nu mai are decat posibilitati limitate de a determina aplicarea reformelor. Unele dintre masurile pe care le poate lua Uniunea in cazul in care Romania si Bulgaria nu isi respecta angajamentele sau provoaca alte probleme sunt prevazute de tratatele de aderare, iar altele pot fi aplicate oricarui stat membru.
Comisia Europeana poate amana, reduce sau recupera ajutoarele regionale in cazul in care se dovedeste ca administrarea acestora e afectata de coruptie, aminteste Reuters.
Aceasta este principala parghie - Romania trebuie sa primeasca, pana la sfarsitul anului 2013, fonduri europene in valoare de 31 de miliarde de euro, iar Bulgaria, 11 miliarde de euro.
In cazul in care Comisia ajunge la concluzia ca ajutoarele pentru agricultura sunt alocate necorespunzator, poate suspenda platile in baza unei analize de la caz la caz. Reamintim ca Bulgaria are deja probleme in acest sens, Bruxelllesul decizand blocarea unor sume pe agricultura din cauza suspiciunilor privind cheltuirea lor in mod fraudulos.
In privinta Justitiei, aminteste Reuters, statele membre ale UE pot refuza recunoasterea automata si aplicarea anumitor sentinte civile si penale, ca si mandatele de arestare emise fie in Romania, fie in Bulgaria daca cele doua tari nu indeplinesc anumite obiective in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate.
Printre domeniile vizate se numara procedurile de insolventa, problemele familiale, responsabilitatea parentala, solicitarile necontestate sau mandatele europene de arestare.
Reamintim ca Executivul European urmeaza sa formuleze in iunie recomandari privind eventuala aplicare a unor astfel de sanctiuni.
In privinta securitatii alimentare, Comisia poate ca, in primii trei ani de la aderare, sa blocheze exporturile de produse romanesti si bulgaresti catre restul UE, in cazul in care cele doua tari nu respecta reglementarile europene in domeniul veterinar, al igienei agricole sau al securitatii alimentare. Comisia poate elabora liste cu firmele de prelucrare a alimentelor care nu pot exporta produse in restul Uniunii.
De asemenea, Comisia poate ca, pe baza unei analize de la caz la caz, sa limiteze aplicarea politicilor privind piata interna europeana sau cele transfrontaliere intr-un anumit sector, daca Romania si Bulgaria nu aplica reglementari europene relevante.
Printre domeniile vizate se numara, aminteste Reuters, patru reglementari privind libertatea de circulatie - pentru persoane, bunuri, servicii si capital -, precum si politici comune in sectoarele concurentei, energiei, transporturilor si telecomunicatiilor.
Este putin probabil ca aceasta clauza sa fie activata, deoarece cele doua tari sunt bine integrate, din punct de vedere economic, in UE, comenteaza agentia britanica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO