Politică

Romania a incheiat negocierile de aderare, dar va fi monitorizata la sange

10.12.2004, 00:00 10

Romania a incheiat, din punct de vedere tehnic, negocierile de aderare la UE. Dar conditiile pe care va trebui sa le indeplineasca pentru a semna Tratatul de aderere sunt dure. Va exista, din partea Comisiei Europene, o monitorizare la sange pe 11 "domenii de securitate", neindeplinirea unuia dintre ele putand amana aderarea.
Decizia de inchidere tehnica a negocierilor a fost luata marti seara de ambasadorii statelor membre acreditati la Bruxelles, dupa ce Comisia Europeana a facut o recomandare in acest sens.
Saptamana viitoare, la summitul ministrilor de externe ai UE va fi luata decizia politica de inchidere a negocierilor care va fi validata pe 17 decembrie de sefii de state si de guverne ai Uniunii.
Romania a inchis marti ultimile doua capitole ramase in discutie - Concureta si Justitie si Afaceri Interne (JAI).
Noua clauza aplicata celor 11 domenii de securitate se adauga altor trei clauze de salvgardare generale (economie, piata interna si JAI) si clauzei de salvgardare specifice care se aplica, potrivit strategiei de extindere aprobata la Bruxelles, in octombrie, atat Romaniei cat si Bulgariei.
Cele trei clauze generale aprobare in octombrie presupun luarea unor masuri coercitive, limitate in timp. Clauza de salvgardare specifica, poate conduce la amanarea aderarii Romanei si Bulgariei cu un an "daca exista un risc serios" ca una dintre tari sa nu indeplineasca standardele UE.
Conditiile pe care negociatorii romani le-au acceptat marti (de care Bulgaria a fost scutita) sunt insa mult mai stricte de aceasta data.
Oricare dintre cele 11 "domenii de securitate" poate conduce la amanarea aderarii. Mai mult, o decizie in acest sens nu se mai ia, in Consiliul European (sefii de state), cu unanimitate (precum in cazul clauzei de salvgardare prevazuta in strategia de extindere), ci cu doua treimi din numarul membrilor UE, ceea ce, teoretic, usureaza aprobarea ei.
Votul in Consiliu, cum a fost stabilit de Tratatul de la Nisa (doua treimi insemnand 72% din voturi, reprezentand 62% din populatia UE) este insa inselator. Pentru ca este vorba de voturi si nu de numarul de membri. Practic, daca mai mult de sapte membri ai UE constata, in urma unei recomandari a Comisiei Europene, ca Romania nu si-a respectat angajamentele intr-unul din cele 11 domenii, aderarea este amanata.
Pentru Concurenta, domeniile de siguranta se refera la intarirea rolului Consiliului Concurentei  si la restructurarea siderurgiei.
Pentru JAI, domeniile se refera la continuarea reformei in justitie, combaterea coruptiei, a criminalitatii, reforma politiei, securizarea frontierelor, aplicarea acordului Schengen si combatetea migratiei ilegale.
Aceste lucruri trebuie rezolvate pana la semnarea Tratatului de aderare.
La capitolul Concurenta, Romania a reusit sa convinga Comisia ca ajutoarele de stat acordate din 1993 pana in 2002 sa nu fie contabilizate ca atare.
Au fost obtinute cateva perioade de tranzitie pentru zonele libere si defavorizate. Zonele libere nu vor plati redeventa datorata administratiei pana in 2011.
Agentii economici din zonele defavorizate (care au obtinut certificatul de investitor pana la 1 iulie 2003) vor pastra exceptarea de la plata impozitului pe profit - in 3 dintre zone pana la sfarsitul lui 2008, in 22 pana la sfarsitul lui 2009 si in 3 zone pana la sfarsitul lui 2010.Periada de restructurare a siderurgiei a fost prelungita pana la sfarsitul lui 2008.
In schimb, Romania s-a angajat ca ajutoarele de stat pentru sectorul siderurgic sa nu depaseasca 51 de miliarde de lei, pana in 2009.
Productia totala de otel trebuie sa scada cu doua milioane de tone pana in 2008 (anul de referinta este 1993).
La fiecare sase luni, Comisia va fi informata.
Orice ajutor de stat acordat din septembrie, dar considerat ilegal, trebuie rambursat dupa aderare.
Potrivit BBC care spune ca a consultat documentele, Romania va trebui sa justifice ordonanta prin care datoriile Rafo si Carom au trecut la AVAS.
La capitolul JAI, trebuie justificat contractul cu EADS pentru securizarea frontierelor. Tot in acest dosar, Comisia va monitoriza pana la sfarsitul lui 2005, activitatea PNA.
Autoritatile de la Bucuresti (care au infirmat ca s-ar fi grabit cu inchiderea caitolelor din cauza campaniei electorale) s-au felicitat pentru aceasta performanta. Responsabilii de la Bruxelles au avertizat insa ca perioada urmatoare va fi dificila.
Ambasadotul britanic la Bucuresti, Quinton Quayle a spus ieri ca este "incantat" de aceasa performanta.
Nu de aceeasi parere este compatriotul sau Chris Davies, (seful Partidului Liberal Democrat britanic, si europarlamentar in grupul liberal din Parlamentul European), care, intr-o scrisoare adresata ieri editorului The Times califica decizia UE  drept o eroare "teribila". El spune ca raportul de tara arata ca in Romania, sistemul judiciar nu este independent, coruptia este foarte mare, libertatea presei ingradita. Davies spune ca din cauza Ucrainei si a negocierilor cu Turcia aceste aspecte, nerezolvate inca, au distras atentie ceea ce este o "tragedie". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO